Informace výrobců

Párování historických objektů s exteriérovou dlažbou

Nejistota spojená s komplikacemi při cestovní obrátila pozornost investorů k českým nemovitostem zejména v turisticky a přírodně zajímavých lokalitách. Mnohé již zatracené objekty se tak pravděpodobně dočkají v následujících měsících a letech záchrany. Do jaké míry bude zachován jejich původní charakter, již záleží na osvícenosti konkrétních investorů.

Nabídka mnohých výrobců stavebních materiálů na rozdílné typy staveb pamatuje, a proto i mezi zcela běžnými materiály si vyberou i ti, kteří se pouští do stylově náročnějších rekonstrukcí.

Rekonstrukce domu nekončí na prahu vchodových dveří

Například při terénních úpravách zahrad navazujících na vesnické stavení, je možné sáhnout po tradiční historické dlažbě a tvárnicích napodobující dříve hojně využívaný kámen nebo pálenou hlínu.

Ideálním materiálem je z důvodu odolnosti, ale i široké nabídky jednoznačně beton. Ten patří u nás vzhledem k nestálému počasí k vyhledávanému materiálu pro exteriérové použití. Charakterizuje ho odolnost, trvanlivost, variabilita, nepřeberné vzhledové možnosti a příznivá cena. Beton je navíc čistě přírodním materiálem, jehož střídmé a uvážlivé použití zajišťuje bezpečný pohyb a zpříjemňuje pobyt na zahradách již po generace.

Malé dlažební kostky s patinou

Například dlažba HISTORIK, českého výrobce PRESBETON, díky otlučenému vzhledu připomíná staré dlažební kameny a hodí se k vydláždění příjezdových cest i dvorků starých chalup. Další dlažbou, která věrně připomíná historické dlažební kamenné kostky, je dlažba KOBE. Pro snazší udržení rovnoměrné šíře spár a rychlejší ukládaní menších betonových kostek, je tato dlažba uložena na nosném roštu o rozměru 590 mm x 400 mm. Pokud je potřeba kostky vyskládat do nepravidelného nebo oblého tvaru, stačí část nosné sítě i s kostkami odštípnout do požadovaného tvaru.

Dlažba HISTORIK upoutá svou nezaměnitelnou patinouDlažba KOBE se hodí zejména ke stylovým a historickým objektům

Velký formát inspirován přírodou

Další zajímavou variantou je dlažba TRAVERTIN. Ačkoliv se jedná o dlažbu nabízenou i ve větším rozměru, a to až 800 mm x 800 mm, hodí se nejen k minimalistickým stavbám, ale i ke stylovým objektům. Inspirace přírodním kamenem, pórovitá struktura a typický pískovcový nádech propůjčují plochám s touto dlažbou jedinečný vzhled. Dokáže působit jako luxusní prvek podtrhující eleganci a styl. Velký rozměr jednotlivých dlaždic krásně sjednocuje a opticky rozšiřuje vyskládaný prostor. Dlažba je nabízena v nejušlechtilejší povrchové úpravě PCT pro snadnou údržbu a čistění. Úprava PCT zamezí pronikání vody a dalších nečistot do struktury betonu. Díky tomu nedochází k nežádoucímu rozrušení betonového povrchu a rovněž je usnadněno čištění. Kapající zmrzlina, omastek z grilování či rozlité víno tak stačí setřít obyčejným hadříkem, místo aby se nečistota vsákla a dlažbu trvale poškodila.

Další univerzální dlažbou, která je využitelná u stylově velmi rozdílných objektů je velkoformátová dlažba ALMA věrně imitují přírodní kámen. Je nabízena v několika rozměrech, z nichž největší dosahuje 800 mm x 800 mm. Výběr z několika odstínů šedé, doplněné o teplé tóny žluté, okrové a terakoty umožní dokonale sladit dlažbu s celkovým vzhledem objektu. Dlažba ALMA je nabízena v nejušlechtilejší povrchové úpravě PCT pro snadnou údržbu a čistění a vyniká svou hedvábnou strukturou.

Dlažba TRAVERTIN podtrhne jak moderní tak historické stavbyBazén s dlažbou ALMA se může vyjímat i na zahradě staré chalupy

Beton – materiál mnoha tváří

Beton umí dokonale imitovat nejen kámen, ale i velmi oblíbené dřevo a další materiály. PRESBETON nabízí v dekoru dřeva ucelený systém, z kterého lze navrhnout celou zahradu. Systém BARK patří do kategorie produktů NATURAL, které se vyrábí většinou na zakázku litím betonové směsi do forem. Tato technologie s velkým podílem ruční práce umožňuje vyrobit exkluzivní dlažby s příjemným povrchem, přirozenými barvami a strukturou. Může být použita na tvorbu cestiček z betonových „pražců“, další prvky je možné použít na tvorbu zídek, schodů a teras, které mohou být doplněny květináči ve stejném stylu.

Cestička z betonových pražců BARKSchody z populárního systému BARK

podle podkladů společnosti Presbeton