Články, Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Pasivní rodinný dům ve Vsetíně

Novostavba rodinného domu ve Vsetíně se dostala do desítky finalistů v soutěži Pasivní dům roku. Požadovaných kritérií na pasivní dům nebo dům s velmi nízkou energetickou náročností se v tomto případě podařilo dosáhnout pomocí zdiva z cihelných bloků Heluz Family 30 tl. 300 mm, pojených stavebním lepidlem a zateplením z EPS 70 F tl. 150 mm, samozřejmě v kombinaci s patřičným systémem vytápění a větrání.

Založení stavby, pasy ze ztraceného bedněníNovostavba rodinného domu s krytou terasou a samostatně stojící garáží se nachází v povětrnostně exponované oblasti Beskyd v blízkosti vodního toku. Jednoduchý bílý objem obdélníkového půdorysu je nepodsklepený, založený na betonové desce, má dvě nadzemní podlaží a plochou střechu.

V domě je jedna bytová jednotka s dispozicí 5 + kk, v přízemí se nachází předsíň se šatnou, technická místnost, obývací pokoj, kuchyně, pracovna, koupelna spojená s WC a schodiště. V prvním patře je chodba, koupelna spojená s WC, dva pokoje a ložnice se šatnou. Dům vyprojektoval a s dodavatelskou spoluprací odborných firem svépomocí realizoval poučený stavebník.

Investor zvažoval stavbu vlastního bydlení delší dobu, impulzem pro zahájení stavby bylo vypsání dotací v programu Zelená úsporám, z něhož se podařilo získat 585 tis. Kč. Podmínky programu také vedly k tomu, že se investor rozhodl vybudovat dům v pasivním standardu, zároveň to ale přineslo vyšší tlak na termíny dokončení. V době rozhodnutí o stavební konstrukci se kombinace keramického zdiva a ETICS jevila jako optimální, v současnosti už lze dosáhnout stejného efektu pomocí keramického zdiva bez zateplení. V době rozhodování o stavbě vycházela varianta se zateplením lépe co do výše investice.

Materiály a technologie
Požadovaná kritéria na pasivní dům nebo dům s velmi nízkou energetickou náročností obecně vyřeší správná volba typu stavebního materiálu. Tento dům je po konzultacích s energetickým auditorem proveden z cihlového materiálu, skladbu vnější obvodové stěny tvoří vápenocementová omítka, zdivo Heluz Family 30 tloušťky 300 mm, stavební lepidlo, tepelná izolace EPS 70 F tloušťky 150 mm, stavební lepidlo, armovací tkanina a na vnější straně silikonová omítka. Stěna o celkové tloušťce 450 mm má hodnotu součinitele prostupu tepla konstrukcí 0,141 W/m².K. Stropy jsou trámové, okna plastová s hodnotou Uw = 0,7 W/m².K s venkovními žaluziemi. Střešní plášť je izolován 30 cm EPS.

Zakládání první řady cihelPostup hrubé stavby

Větrání zajišťuje rekuperační jednotka, o vytápění se stará tepelné čerpadlo systému země – voda. Čerpadlo je napojeno na suchý vrt a systém je vybaven zásobníkem vody o objemu 180 l. Použité čerpadlo má běžné plastové trubky, ale po zkušenostech z jiných zakázek doporučujeme typy s měděným zemním kolektorem. Výkon a účinnost takových tepelných čerpadel je cca o 30 % vyšší. Měrná potřeba tepla na vytápění tohoto domu je podle PHPP 14 kWh/m².a. Spotřeba energií na vytápění a teplou vodu je do 15 kWh/m² a rok, energetická náročnost budovy je hodnocena (dle PENB) jako třída A, tedy mimořádně úsporná.

S vlastní stavbou se začalo počátkem října 2013, za tři měsíce byla dokončena hrubá stavba včetně kompletní skladby střechy. Nebýt problémů při měření neprůvzdušnosti obálky domu, bylo reálné, aby byl dům dokončen do jednoho roku k nastěhování.

Postup hrubé stavbyDokončená hrubá stavba

Další možná vylepšení
Klíčem k dosažení parametrů pasivního domu je komplexnost řešení. Je třeba skloubit vhodné konstrukční materiály a technická zařízení objektu. Představovaný pasivní dům umožňuje v budoucnu i další vylepšení energetické bilance. Může být dovybaven fotovoltaikou, která zajistí vysokou míru energetické soběstačnosti. Navíc i na toto zařízení lze získat dotaci až 100 tis. korun. Další možností je vybudování akvaponického skleníku (skleník v kombinaci s chovným rybníčkem) pro pozvednutí potravinové soběstačnosti, a to nejen co do zeleniny. Akvaponický skleník umožňuje až 10x vyšší výnosy a produkci masa. Systém řízení akvaponického skleníku lze ovládat dálkové přes internet.

V rodinném domě ve Vsetíně díky použití kvalitního cihlového zdiva se solidní tepelnou akumulací nedochází v létě k přehřívání – rodinný dům tak splňuje nejen požadavek na úspornost, ale i na komfort pro obyvatele. Chování domu v praxi prověřilo loňské velmi horké léto, a i když uživatel zapomněl stáhnout žaluzie, i při venkovní teplotě cca 45 °C bylo v domě 27 °C.

Montáž zateplovacího systémuMontáž zateplovacího systému

Pokud by uvedený dům byl proveden z cihly Heluz 50 2in1, byla by pořizovací cena sice o něco vyšší, ale urychlila by se výstavba a výrazně by se prodloužila životnost konstrukce. Běžná životnost použitého polystyrenu se uvádí 30 let. Zkušenosti s životností měkkých zateplovacích systémů nejsou zatím tak dlouhé, ale už po 15 letech bývají problémy s plísněmi. Při použití cihly Heluz Family 50 2in1 se životnost konstrukce zvyšuje na životnost cihly – uvádí se 80 a více let. Kvalitu domu včetně tepelné akumulace by také pozvedl systémový strop Heluz.

Broušené cihly Heluz Family a Family 2in1 mají nejlepší tepelněizolační vlastnosti na českém trhu v porovnání s ostatními materiály pro jednovrstvé zdivo. Jsou určeny pro výstavbu domů s nízkou potřebou tepla na vytápění (nízkoenergetické a pasivní domy). Vyrábějí se v šířkách 250, 300, 380, 440 a 500 mm. Obvodové zdivo z cihel Heluz Family šířky 500 mm dosahuje hodnoty součinitele prostupu tepla U = 0,14 W/m².K. Eventuálním vyplněním dutin cihel Family polystyrenem dojde až ke 40% zlepšení jejich tepelněizolačních vlastností. Cihelné bloky s integrovanou izolací Heluz Family 2in1 tvoří jednovrstvou konstrukci bez nutnosti lepit na obvodový plášť další tepelnou izolaci. Splňují bez dodatečného zateplení požadavky pro pasivní domy. Součinitel prostupu tepla obvodového zdiva z cihel Heluz Family 2in1 šířky 500 mm je 0,11 W/m².K.

Dokončený objektDokončený objekt

Základní informace o RD ve Vsetíně
Realizace: svépomocí v roce 2014
Zastavěná plocha: 108 m²
Podlahová plocha: 139,2 m²
Měrná potřeba tepla na vytápění: 14 kWh/m².rok
Celková potřeba primární energie: 46,1 kWh/m².rok
Energetická náročnost: A – mimořádně úsporná
Dotace v programu Zelená úsporám: 585 000 Kč

PAVEL SÝKORA
s využitím podkladů firmy Heluz cihlářský průmysl
foto archiv autora

Ing. Pavel Sýkora (*1968)
absolvoval Vysoké učení technické v Brně v roce 1991 a dodatečně i chladírenské učiliště kvůli specializaci na tepelná čerpadla. Pracuje jako energetický specialista a také jako chlaďař ve firmě Master Energy, spol. s r. o.