Informace výrobců

Penetrace základem úspěchu napojení dvou různých materiálů

V současném stavebnictví používáme množství materiálů nejrůznějších vlastností, složení, struktury a charakteru. Většinu těchto materiálů potřebujeme k sobě spojit, navázat, propojit, aby mohl vzniknout nějaký další celek. A právě problematika napojení dvou různých materiálů bývá nejrizikovější na nedodržení předepsaného technologického postupu. Takových situací jsou desítky. Například lepení obkladů, omítání sádrové omítky na sádrokarton nebo cihlu, položení nivelační stěrky na betonovou mazaninu atd. Aby se vše podařilo s úspěchem a oba materiály u sebe pevně držely, je zapotřebí penetrovat. To je základem úspěchu.

Funkce penetrace a její druhy
Pokud si nejsme zcela jisti jak na to, Knauf má na výběr řadu produktů, kterými lze vyřešit prakticky všechny obvyklé situace. V zásadě se jedná o vodou ředitelné penetrace vyráběné na disperzní bázi. Kromě disperze patří k důležitým složkám také polymery, voda, plnivo, aditiva, kamenivo atd. Hlavní složkou je disperze. Po aplikaci penetrace vysychá odparem vody. Jakmile voda vyschne, částečky polymeru se skládají k sobě, až vytvoří pevný homogenní film. Druh tohoto polymeru předem určuje možnosti použití penetrace. V podstatě rozlišujeme dva druhy penetrací. Hloubkovou, která je charakteristická velmi malou molekulou polymeru (≤ 0,05 μm) a je schopna se vsáknout do savého, případně nesoudržného, podkladu a zpevnit jej, a povrchovou s většími molekulami (≥ 0,15 μm), které zůstávají na povrchu – říkáme tomu uzavírací (adhezní) můstek. Základní obecnou funkcí penetrace je případné snížení a sjednocení savosti, zpevnění podkladu a zvýšení přídržnosti další vrstvy.

Před aplikací sádrových omítek na nasákavé cihly můžeme použít Knauf AUFBRENNSPERREPřed aplikací sádrových omítek na nasákavé cihly můžeme použít Knauf AUFBRENNSPERRE

Jakou penetraci kde použít
Mezi nejpoužívanější typy penetrací patří Knauf HLOUBKOVÁ PENETRACE, penetrační nátěr určený k zpevnění savých sprašujících podkladů pro snížení jejich savosti a zlepšení přilnavosti před lepením obkladu, dlažby či aplikací nátěrů. Standardním podkladem se rozumí například silně nasákavé a porézní cementové a sádrové potěry, vápenocementové a sádrové omítky, sádrokartonové desky, porobeton apod. Neředí se a je určená pro vnitřní i vnější použití.

Knauf BETOKONTAKT je adhezní penetrace pro vnitřní použití. Je určená pro předběžnou úpravu nepropustných, nenasákavých podkladů (beton apod.) pod sádrové omítky. Vhodná pro zvýšení přilnavosti podkladů při lepení obkladů lepidlem Knauf Flexkleber nebo předběžnou úpravu nepropustných, nenasákavých podkladů před nahozením sádrových omítek, vápenosádrových omítek apod. Připravená k okamžitému použití, neředí se, stačí pouze promíchat. Na rozdíl od čiré Hloubkové penetrace je Betokontakt růžově probarvený, pro snadnou kontrolu aplikace.

Dalším typem penetrace je Knauf AUFBRENNSPERRE, podkladový nátěr na nasákavé (cihly) až silně nasákavé povrchy (vápencový pískovec, pórobeton atd.), používaný pro snížení nasákavosti a zlepšení přilnavosti podkladu před aplikací sádrových omítek apod. Snižuje savost podkladu a riziko následného „shoření“ omítky. Ředí se vodou v závislosti na vlastnostech podkladu (1 : 1 až 1 : 3 objemovým dílům s vodou). Barva je přírodně světle žlutá, takže natřený podklad je snadno identifikovatelný.

Pro penetraci sádrokartonových desek zatmelených vrstvou stěrkové hmoty je vhodný Knauf GRUNDIERUNG, penetrační nátěr pro vnitřní i venkovní použití. Snižuje a upravuje rozdílnou nasákavost podkladů před nanesením nátěrů a lepidel. Zlepšuje přilnavost, chrání proti vlhkosti, podklad je prodyšný a propouští vodní páru. Neobsahuje rozpouštědla. Neředí se, je připravený k okamžitému použití.

Základní nátěr Knauf SPEZIALHAFTGRUND je určen pro zvýšení přilnavosti hladkých, nesavých podkladů a pro ochranu dřevěných podkladů proti vlhkosti před nanesením stěrkových hmot (včetně nivelačních) a lepidel pro lepení obkladů. Vytváří nekluznou tenkou vrstvu na hladkých podkladech a zajišťuje dokonalé přilnutí dalších vrstev. Využívá se také jako spojovací vrstva mezi podkladem a lepidlem na podkladech s nízkou savostí nebo nesavých, např. staré obklady, teraco, litý asfalt, silně zhutněné cementové potěry, cementové dlaždice atd. Používá se na stěny a podlahy ve vnitřních i venkovních prostorách. Knauf SPEZIALHAFTGRUND je koncentrát, který lze v závislosti na vlastnostech podkladu ředit vodou.

Při kombinaci dvou rozdílných podkladů, například betonu a cihel, použijeme před aplikací sádrových omítek dva různé druhy penetracíPenetraci nanášíme válečkem nebo štětkou

Příprava podkladu
Před nanášením penetrace je důležité, aby byl povrch suchý a zbaven hrubých, volných nečistot. Pokud jsou v povrchu například ocelové trubky, výztuže, nenatírají se penetrací, ale nejprve se očistí a natřou antikorozním nátěrem. Vápenných usazenin se zbavíme kartáčem. Podklad nesmí v žádném případě zmrznout, stejně jako vlastní penetrace (neponechávat kdekoliv na mrazu), pak by penetrace přestala fungovat. Optimální teplota zpracování je mezi 5 až 25 °C. Penetrace se nanáší válečkem nebo štětkou. Po její aplikaci je důležité nanášet další materiál po úplném zaschnutí penetračního nátěru, v některých případech až další den (například sádrovou omítku), aby disperze spolehlivě vytvořila homogenní vrstvu (molekuly mají čas se „zasíťovat“).

Nejčastější chyby při penetrování a příklady z praxe
Penetrace není všelék a je třeba dodržet technologický postup předepsaný výrobcem. Nejčastější chybou je použití nesprávná penetrace na nesprávný povrch. Někdy je nutné například nanášet ve dvou vrstvách. Chybou také bývá, když penetraci s obsahem disperze nanášíme mezi materiály, které tu disperzi nemají. Například v případě, že chceme na jádrovou omítku dávat štuk. Oba materiály jsou totiž na vápenocementové, respektive minerální, bázi a ve chvíli, kdybychom aplikovali penetraci, štuk by nedržel. Pokud to situace vyžaduje, je nutné různé druhy penetrací kombinovat, aby se docílilo správného účinku. Například při realizaci nivelační stěrky na sprašující cementový potěr nejprve použijeme hloubkovou penetraci, která zpevní povrch, a pak druhý den aplikujeme (adhezní) povrchovou penetraci, v tomto případě Knauf SPEZIALHAFTGRUND, která zase dobře zafunguje s nivelační stěrkou.

Příklady z praxe ukazují, jak je důležité používat systémová řešení od jednoho výrobce, protože pak máme jistotu, že budou funkční (např. pod sádrové omítky Knauf penetraci Knauf). Zkušení řemeslníci se vyvarují levných penetrací, které mohou mít obsah sušiny velmi nízký a tím pádem nemají téměř žádnou účinnost. Levné penetrace v podstatě jen hydrofobizují, což znamená, že povrch činí pouze rezistentní vůči vodě, ale již neumí dále zvýšit přilnavost k dalším vrstvám.

Hloubková penetrace 1kgPenetrační nátěr pro vnitřní i venkovní použití Grundierung 5 lHloubková penetrace, kanystr, 5 kgPovrchová penetrace Spezialhaftgrund

Ještě jedna rada na závěr
Když penetrujeme, tak se doporučuje důsledně zakrýt hotové plochy (k tomu slouží nejrůznější zakrývací pásky). Jestliže penetrace omylem ulpí na okně, parapetu nebo i na zámkové dlažbě, pak už ji z tohoto povrchu nikdy nedostaneme a bude vše nepříjemně viditelné.
Více o penetracích Knauf naleznete na stránkách www.knauf.cz.

podle podkladů společnosti Knauf Praha