Fasádní pláště, Informace výrobců, Soutěže

Pestrá mozaika barev oživila pražské Jižní Město – Poliklinika Opatovská byla oceněna v soutěži Fasáda roku

Poliklinika Opatovská je typickým představitelem staveb sociální vybavenosti z přelomu 70. a 80. let. Dříve socialistická, dnes v majetku privátní akciové společnosti. Osvícený investor, akciová společnost Medifin, zjevně chtěl svými prostředky nejen zlepšit stav budovy, snížit zateplením spotřebu energie, ale také přispět ke zlepšení prostředí převážně panelové zástavby, kde se Poliklinika Opatovská nachází.
Požádal o spolupráci architekty Tomáše Horského a Patrika Hofmana a projektanta Zdeňka Havlinu, aby se záměr celkové energetické sanace odrazil i v novém architektonickém řešení obvodového pláště stavby. Výsledkem je originální barevné řešení fasády, které ve čtvercovém rastru střídá barvy různých odstínů a sytostí. Z pestré barevné mozaiky se před příchozími vynořuje červený kříž, symbol a znak zdravotnického zařízení.
Rekonstrukce byla provedena v krátkém čase a během realizace byla poliklinika v provozu. Vedle zateplení, barevné fasády zvýšily komfort užívání budovy i nově osazené nájezdové rošty zajišťující bezbariérový přístup a markýzy u vstupních portálů, chránící pracovníky polikliniky i návštěvníky před vlivy nepříznivého počasí.
Ve výběrovém řízení na dodavatele zvítězila společnost KASTEN z Neratovic. V oboru revitalizace staveb a jejich zateplování působí již 16 let. „Na první pohled se mohlo zdát, že půjde o běžnou zakázku bez větších komplikací. Jenže předepsaný barevný rastr se záhy ukázal jako veliký technologický rébus,“ vysvětluje Jiří Bureš, výrobní ředitel společnosti Kasten. Problémem v barevné „šachovnici“ byla sytost některých barev, která nedovolovala použít stejný typ omítky na celou fasádu. S ohledem na rozpočet a zájem investora bylo nutné barevný rastr rozdělit a použít dva typy omítkovin.
„Pro syté barvy, které absorbují více slunečních paprsků, jsme použili modifikované akrylátové omítky Baumit Artline, které mají největší pružnost, a jsou tudíž nejodolnější vůči tepelnému namáhání. Nemohli jsme si dovolit riskovat reklamace nebo následné poruchy pláště. Kvalitní reference jsou základním úspěchem naší firmy na konkurenčním trhu,“ zdůrazňuje Jiří Bureš. „Proto jsme vsadili na spolupráci s prověřeným partnerem, společností Baumit. Jsme na Baumit zvyklí. Dodávají špičkové produkty, mají kvalitně zpracované podklady a technické poradce, se kterými můžeme vše pružně konzultovat. Konkrétně u této realizace jsme jejich pomoc využívali hojně,“ pokračuje. Do konzultací se v případě opatovské polikliniky zapojil i architekt. Různorodá sestava barev a materiálů vlastní realizaci omítek komplikovala a stavbyvedoucí to při jejich aplikaci neměl lehké. „Uhlídat, jak a kde se použije daný typ, nebylo jednoduché a náš stavbyvedoucí Martin Kopecký si ocenění zaslouží,“ chválí Jiří Bureš svého kolegu. Součástí zakázky byla kromě zateplení a barevného pojednání fasády i výměna výplní všech dveřních a okenních otvorů a instalace vnějších žaluzií. Protože realizace probíhala v období, kdy jsou v roce nejvyšší teploty (od června do září), bylo nutné stavbu při realizaci chránit – při omítání obvodové stěny dostatečně stínit a zabránit přímému slunečnímu záření, které by urychlovalo zasychání omítky a bránilo souvislému napojování nanesených ploch.
 
Společnost KASTEN se během svého šestnáctiletého působení v oboru vyprofilovala jako specialista na rekonstrukce objektů. V loňském roce získala titul FIRMA ROKU 2010 Středočeského kraje. Na štítu má vepsáno: Za skvělou stavbou pečlivá firma.
Do soutěže Fasáda roku bylo přihlášeno 206 objektů. Fasáda Polikliniky Opatovská získala v kategorii Rekonstrukce 3. místo. Pražské Jižní Město je jednou z prvních městských částí, která zavedla tzv. barevné zóny. Poliklinika Opatovská je tak jedním z prvních zvěstovatelů, že prefabrikované stavby nemusejí být šedé a nudné.
podle podkladů společnosti Kasten