Informace výrobců, Výplně otvorů

Pět důvodů, proč si pořídit plastová okna

Dávno pryč je doba, kdy se po plastových oknech sáhlo pouze proto, že byla těmi nejlevnějšími na trhu. Dnešní plastová okna se volí především pro jejich výborné vlastnosti v čele s dlouhou životností a skvělými tepelněizolačními parametry. Níže najdete pět klíčových vlastností, kvůli kterým jsou plastová okna tak populární.

1. Ideální poměr cena / výkon

Cena je jedním z hlavních důvodů oblíbenosti plastových oken. Porovnáme-li okna se stejnou tepelnou izolací, kdy zasklení je pro všechny druhy oken stejné, vycházejí plastová okna ve srovnání s těmi z dřevěného masivu nebo hliníku výrazně levněji. Důvodem je nižší produkční cena tvrzeného plastu, ze kterého jsou okna vyráběna. „Nešetříte ovšem pouze na okně samotném. Díky skvělým izolačním vlastnostem plastových oken dosáhnete i významné úspory energií. Dobrá tepelná prostupnost pomáhá udržovat stabilitu vnitřního prostředí, a má tak vliv na celkový komfort bydlení,“ říká Milan Klepsa, hlavní zástupce společnosti VEKA pro ČR a SR, která je předním světovým výrobcem plastových okenních a dveřních profilů třídy A.

2. Dlouhá životnost a odolnost okna

U plastových oken se počítá s jejich standartní životností okolo 30 let, ale pokud jim věnujete základní údržbu a pravidelný servis, vydrží plně funkční klidně i půl století. K jejich výměně v podstatě přistoupíte pouze z důvodu zvýšení komfortu, kdy po letech jsou na trhu okna s lepšími tepelně-technickými parametry. Investice do takových oken samozřejmě zvýší i hodnotu vaší nemovitosti.

3. Velké formáty a nosnost

Pokud máte zájem o velkoformátová okna nabízející výraznou prosvětlenost interiéru, plastová okna jsou správná volba. Obzvlášť ta vyrobená z profilu třídy A, který oproti nižším profilovým třídám vyniká v odolnosti při tahu a zachování tvaru i při velkých hmotnostech. Nedochází tedy k tomu, že by se vám okno vahou skel zkroutila. To je hodně důležité, protože velkoformátová okna bývají těžká. Názorný příklad: okno s dvojsklem o rozměru 4 m2 a síle skel 4 mm bude vážit cca 80 kg, zatímco trojsklo o polovinu více – 120 Kg. Ovšem pro účely velkoformátových oken je standardem používání 6mm skel, a váha takového okna rázem vystoupá až na 160 kilogramů!

„Proto okna vyrobená z našich profilů prochází náročnými zkouškami v testovacím centru v německém Sendenhorstu. Musí například vydržet nárazy kyvadlového závaží o váze 50 kilogramů nebo ustát vertikální tlak v rohu rámu v rozmezí 200–800 newtonů. Převedeno na kilogramy se jedná o zátěž zhruba 20–80 kilogramů, kterou musí výrobky ustát bez poškození,“ prozrazuje Milan Klepsa.

Plastová okna a dveře vyrobená z profilů třídy A (zdroj: VEKA)Plastové okno s povrchovou úpravou profilu VEKA SPECTRAL (zdroj: VEKA)Test stálosti rohu profilu VEKA (zdroj: VEKA)

4. Design a elegantní barevnost

V současnosti plastová okna nemusí mít jen tuctovou bílou barvu. Výrobci profilů nabízejí dekorační fólie v desítkách barevných variant nebo párování profilů s jinými materiály typu hliník. Možností, jak dosáhnout unikátního vzhledu svých oken či dveří, je dlouhá řada. Například v Česku preferují zákazníci matné odstíny šedé a hnědé, které nabízí povrchová úprava VEKA SPECTRAL.

„Koncoví zákazníci, architekti, projektanti i developeři mají zájem o rozmanitější barevnost svých projektů a výsledný efekt chtějí podtrhnout vzhledově jedinečnými okny. VEKA SPECTRAL je k dispozici v 11 odstínech, mezi nimiž najdete třeba i sépiově hnědou nebo vínově červenou. Kromě elegantního matného vzhledu získá okno díky VEKA SPECTRAL celou řadu dalších výhod – například zvýšenou odolnost vůči poškrábání či schopnost odpuzovat nečistoty,“ říká Klepsa.

5. Jednoduchá údržba

U plastových oken stačí kromě skel umýt ideálně dvakrát do roka rámy od nečistot, které přinese déšť či vítr a alespoň jednou ročně promazat kování. Musíte pouze dát pozor na vhodnost čistícího přípravku, aby splňoval doporučení výrobce. V každém případě odpadají „radosti“ v podobě natírání nebo impregnace.

podle podkladů společnosti VEKA