Informace výrobců, TZB

Plošné vytápění s inteligentní regulací

Systémy plošného vytápění a chlazení se těší stálé větší popularitě, protože jejich charakteristika odpovídá současným trendům komfortního bydlení včetně efektivity a ekonomiky provozu. Mezi přední výrobce těchto produktů patří firma REHAU, která oslovuje zákazníky širokou nabídkou systémů, způsoby pokládky a inteligentní regulací.

Stavět energeticky efektivní a nízkonákladové objekty se stalo pro investory nutností a realitou. Proto také stoupá podíl nízkoenergetických a pasivních domů. V kontextu s tím je tedy důležité navrhovat systémy vytápění budov v širších souvislostech, například v důsledku měnících se teritoriálních klimatických podmínek. Systémy plošného vytápění a chlazení vynikají nejen efektivitou, ale i velmi přesnou regulací. Provozní náklady na vytápění lze u těchto systémů (podlahové, stěnové a stropní vytápění) snížit i při nízké náběhové teplotě až o 10 %, přičemž při zachování stejné tepelné pohody lze v prostoru udržovat až o 2 °C méně (každý °C přitom znamená 6% úsporu). Děje se tak díky rovnoměrnému rozložení tepla po celé místnosti. Je třeba také říci, že mezi výhody stropního chlazení, při kterém se vzduch ochlazuje na povrchu stropu a pomalu klesá dolů, patří snižování rizika vzniku zánětlivých onemocnění (ve srovnání s proudícími systémy chlazení).

Materiál, který odolává tlakům
Základem systému REHAU RAUTHERM S je speciálně konstruované červeně zbarvené potrubí vyrobené ze zesítěného polyetylenu PE-Xa o průměru 10 až 32 mm, které vyniká skutečně vysokou spolehlivostí a odolností vůči vzniku trhlin, tlaku i tlakovým rázům. Specialitou je spojovací nerozebíratelná technika využívající nasouvací objímky, která potrubí za studena dokonale utěsní, aniž by se však změnily jeho rozměrové parametry. Všechny komponenty systému jsou navrženy pomocí programu RAUCAD tak, aby reflektovaly maximální využití tepla v daných podmínkách stavby. Promyšlený program příslušenství doplňuje systém o množství speciálních komponent, díky kterým mají rozvody vysokou odolnost vůči poškození, vytržení nebo jinému znehodnocení.

Plošné vytápění REHAU s inteligentní regulacíPlošné vytápění REHAU s inteligentní regulacíPlošné vytápění REHAU s inteligentní regulací

Flexibilní systémy pokládky a chytrá regulace
Vedle technicky vyspělého produktu nabízí REHAU také několik systémů pokládky pro různé situace. Specialitou je například systém suchého zipu RAUTHERM Speed, který vyniká extrémně rychlou a snadnou montáží, již zvládne jeden člověk bez nářadí. Tento způsob pokládky je však možný pouze při použití ohebnější trubky (až o 30 % oproti standardu) RAUTHERM Speed s navinutým suchým zipem. Suchý zip umožňuje flexibilní výběr směru pokládky trubek i jednoduchou korekci jejich polohy.

Vedle toho systémová nopová deska Varionova nabízí maximální flexibilitu při zajištění dokonale bezpečné fixace trubek, díky robustním nopům má také dobré pochozí vlastnosti. V případě potřeby je dodávána včetně tepelné nebo kročejové izolace. Tento způsob pokládky je vhodný pro mokré procesy pokládky. Rozteče pokládky jsou 5 až 30 cm. Systémová deska Varionova je vhodná pro trubky RAUTHERM S, RAUTHERM FLEX a STABIL.

Držáky trubek RAUTAC 10 doplňují REHAU sortiment pro oblast sanací a rekonstrukcí, protože včetně veškerých komponent – tzn. desky tloušťky 10 mm, trubky RAUTHERM S o rozměrech 10,1×1,1 mm a nivelačního potěru s krytím 20 mm nad vrcholem trubky – má celý systém celkovou montážní výšku pouhých 40 mm.

Součástí systémů REHAU jsou regulátory prostorové teploty v nejnovějším designovém provedení REHAU Nea Smart. Standardní rozhraní ethernet zajišťuje integraci do domácí sítě a přístup prostřednictvím internetu. Rozvaděč pro regulaci Nea Smart spravuje až 8 místností, do kaskády je možné jich seřadit až 7 a ovládat tak 56 místností.

Plošné vytápění REHAU s inteligentní regulacíPlošné vytápění REHAU s inteligentní regulacíPlošné vytápění REHAU s inteligentní regulací

Podpora profesionálů na vysoké úrovni
Při výběru vhodného systému plošného vytápění je třeba hledět na dva důležité faktory. Tím jedním je kvalita a ověřená funkčnost celého systému i jednotlivých komponent, neméně významná je však i chytrost a funkčnost návrhu. Z toho důvodu se REHAU zaměřuje na fungující podporu prodeje pro odborníky, ať už se jedná o pomoc během projektování, poskytnutí softwarových řešení nebo řadu bezplatných odborných školení v rámci REHAU Akademie.

Více informací naleznete také na www.rehau.cz.

podle podkladů společnosti REHAU