Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Podhledové a stěnové systémy AMF pro řešení akustiky

Současná doba klade při koncipování interiérů na projektanty i realizační firmy vysoké nároky jak z hlediska kvality a designu návrhu, tak i z hlediska užitných vlastností. Kromě vzhledu, který musí být konformní s představami investora, je nutné splnit jak obecně závazné předpisy především v oblasti požární ochrany nebo hygieny, tak i požadavky na akustickou pohodu v místnosti.

Správný návrh prostoru z hlediska akustiky se dostal do popředí zájmu především proto, že každý, nebo téměř každý, dokáže posoudit, zda je mu v daném prostoru příjemně, a to včetně akustiky. Akustický diskomfort může vést k hledání způsobu, jak omezit přílišný hluk, který v prostoru vzniká nebo přichází zvenčí, nebo jak zkrátit dobu dozvuku v místnosti, ale i řešení opačného problému: oživení „hluchého“, příliš zatlumeného prostoru. Technické koncepty, které jsou k dispozici např. v modulárních systémech patřících do oboru suché výstavby, umožňují pracovat jak při včasné projektové přípravě, kdy je akustické opatření součástí kompletního projektu, tak i následně, tzn. v situaci, kdy uživatel přichází do prostoru, který je do určité míry finalizovaný, a přesto je potřeba akustiku doladit. Vedle toho se faktor času stal důležitým aspektem hodnocení výsledných řešení: v podmínkách ne vždy ujasněných technických zadání, pod tlakem termínů dokončení, je dostupnost a proveditelnost technického návrhu zásadní. V této souvislosti se právě použití modulárních, tzn. stavebnicových systémů kompletovaných výhradně suchou cestou z prvků sjednocených do modulových formátů, ukazuje jako velmi efektivní.

TOPIQ SONIC Element ve vstupním prostoru bazénu v Rožnově pod RadhoštěmAMF Line Modern Motiv v mateřské škole ve Zlíně

Knauf AMF GmbH & Co. KG z Grafenau v SRN je jedním z předních výrobců, pro které je důležité nabízet pro současné moderní stavby taková technická řešení, která vyhoví jak z hlediska splnění designových a technických požadavků zákazníka, tak i z hlediska realizovatelnosti. Velkou předností sortimentu Knauf AMF je, že technická řešení mohou v souladu s požadavky daného projektu využívat vhodné výrobky na odpovídající materiálové bázi. I prostřednictvím vlastní technické kanceláře nabízí propojení řešení designu, akustiky, požární ochrany a ostatních požadavků v podhledových a stěnových konstrukcích. 

Hlavní téma: akustika
Návrh akustických opatření je vcelku exaktní záležitost: pro řadu prostorů jsou dány explicitně v normě požadavky na hodnotu důležitých vlastností prostoru, jako jsou doba dozvuku nebo hladina akustického tlaku a stejně tak jsou formulovány výpočetní postupy, kterými je možné návrh řídit. Tato exaktnost se ale velmi často střetává s realitou vzhledem k tomu, že se při výpočtech přesně počítá s hodnotami, jejichž přesnost není vždy jasná: většinou jsou k dispozici hodnoty určené laboratorně pro jednotlivé konkrétní materiály (výrobky konkrétního výrobce), nikoliv ale pro obecné stavební konstrukce (které žádného výrobce, který by se o stanovení akustických parametrů staral, nemají). Do výpočtu se potom vkládá řada proměnných, které je možné „přizpůsobit“ požadovanému výsledku. Není bohužel zavedenou praxí, především z důvodu nákladů, provést před akustickým návrhem příslušná měření a před návrhem místnost „zkalibrovat“. Většinou se používá pro návrh některá ze statistických metod, pro náročnější prostory jsou potom k dispozici i výpočty založené na prostorových modelech. 

Je nutné brát v úvahu fakt, že každý prostor má z hlediska provozu, uspořádání a dalších parametrů jiné nároky na zpracování návrhu a měl by zohlednit jak splnění požadavků, tak i možnosti daná opatření vůbec provést (např. v návaznosti na plochy dostupné pro umístění akusticky účinných prvků, dodržení konstrukčních výšek apod.). Podívejme se na několik typických zadání.

Heradesign Superfine ve sportovní hale v HustopečíchTOPIQ SONIC Element v Metrologickém ústavu v Bratislavě

Školy
Velmi sledovanými jsou provozy škol. Zde se vychází z požadavků normy ČSN 73 0527, která pro jednotlivé prostory podle jejich využití nastavuje požadované parametry. Pro učebny jsou podle jejich zaměření (kmenové učebny, jazykové učebny, audiovizuální učebny, učebny hudební výchovy) stanoveny hodnoty doby dozvuku. Návrh potom s využitím statistické (Eyringovy) metody doporučuje množství pohltivých (podhledů, stěnových obkladů) a odrazivých (důležitých pro distribuci zvuku v prostoru) ploch tak, aby doba dozvuku ležela ve stanoveném tolerančním pásmu. Stejně tak v tělocvičnách se navrhuje použití podhledových a stěnových systémů tak, aby byla splněna doba dozvuku, nehledě na řešení případných rezonančních efektů ve velkém prostoru. Ostatní provozní plochy, jako jsou komunikační prostory (chodby, školní družina) nebo jídelna, potom musí být vybaveny širokopásmovým podhledem se součinitelem zvukové pohltivosti αw ≥ 0,80. Z nabídky Knauf AMF potom využití nachází jak produkty Thermatex Acoustic Range a TOPIQ pro podhledy, tak solitérní prvky TOPIQ SONIC Element, AMF-Line Modern a Heradesign především pro stěnové obklady . 

Veřejné prostory
Objekty občanské vybavenosti, především kulturní a komunitní centra nebo kulturní domy, sokolovny apod. a jejich (především) rekonstrukce jsou často součástí rozpočtů obcí. Jsou specifické jak nároky (dané často víceúčelovým využitím), tak i rozpočtovými limity. Především v situacích, kdy se předpokládá využití prostoru i pro hudební produkce, jsou nároky na celkové řešení vysoké. Přesto je možné optimalizovat návrh tak, aby nejen vyhověl z hlediska financování, ale především z hlediska uživatelů. Základní požadavky formuluje opět ČSN 73 0527, kromě toho se ale musí zohledňovat specifické provozní i designové požadavky. Velmi často se zde pracuje s kombinací desek Heradesign jak v části podhledů, tak i stěnových obkladů, i zde se uplatní výše uvedené stěnové obklady i ostrůvky TOPIQ. Často se indivi-dualizuje provedení materiálu technologií Varioline, která umožňuje na podhled/stěnový obklad přenést libovolnou grafickou předlohu.

AMF Line Modern Motiv v interiéru vinného sklepa v KozojídkáchTOPIQ SONIC Element v kancelářských prostorách v Kyjevě

Open space a komerční prostory
Přestože se ve světě od konceptu open space pracovních prostorů ustupuje, u nás se ještě stále navrhují, resp. využívají ve free coworkingové formě, kdy pro pracovníky provozovatel vytváří flexibilní členění podlaží, ve kterém se prolínají plochy s různým využitím i nároky na celkové pracovní prostředí. „Klasický“ open space prostor preferuje zvýšené zatlumení, tzn. využití materiálů s vyššími hodnotami zvukové pohltivosti, prostor je členěn mobiliářem, který jednak odděluje jednotlivá pracoviště, jednak i akusticky prostor člení do menších částí. U „free“ prostoru je kladen velký akcent na design, individualizaci jednotlivých prostorů, vyznačení jejich funkce, oddělení pracovní a oddechové části. Téměř pravidlem se stalo, že prostor je upravován pro daného uživatele v rámci klientských změn, jejichž rozsah může být omezen konstrukčními nebo technologickými limity – instalovanými rozvody, provedením vzduchotechnických nebo požárněbezpečnostních systémů. Proto se velmi často využívají nejen celoplošné modulární podhledové systémy, ale i solitérní prvky, jako jsou ostrůvky (TOPIQ SONIC Element), baffle (Thermatex nebo Heradesign Baffel), stěnové absorbéry (AMF-Line Modern nebo systémy s deskami Heradesign). Pro návrh těchto opatření nemáme v našich normách oporu, v tomto případě jsou dále naši sousedé v Německu, jejichž DIN 18041 je projektantům skutečně nápomocná. Pro hodnocení kvality akustického prostředí nevyužívá dobu dozvuku, ale poměr celkové efektivní absorpční plochy k objemu místnosti. Podle jednotlivých typů využití prostoru (od běžných komunikačních prostorů po prostory s vysokými nároky na komunikaci mezi lidmi) potom specifikuje minimální hodnotu tohoto parametru a může tím projektantovi ukázat případnou potřebu užití dodatečných pohltivých ploch v interiéru.

Co nabízejí modulární systémy Knauf AMF pro řešení akustiky
Knauf AMF s výrobními závody v Německu (Grafenau, výroba minerálních desek, a Viersen, výroba profilů), Rakousku (Ferndorf, výroba dřevovláknitých desek), Francii (Dreux, výroba profilů) a Velké Británii (Peterlee, výroba profilů) disponuje v současné širokou paletou produktů, které nabízejí bohatou škálu designových a současně technických řešení jak pro oblast podhledových systémů, tak i stěnových obkladů. Základem jsou minerální desky AMF Thermatex® vyráběné technologií wet-felt z minerální vlny, jílu, perlitu a škrobu v řadě provedení povrchu včetně nejmodernějších variant s nakašírovanou akustickou netkanou textilií. Pro potřeby designéra je k dispozici nejen nepřeberná zásoba kombinací formátů a hran desek (a tím i konstrukčních systémů), ale především technologie Varioline, která umožňuje přenést na hladký podklad podhledové desky, ostrůvku nebo stěnového obkladu grafickou předlohu podle volby zákazníka technologií digitálního tisku. Je tak možné dodat plnobarevné desky v odstínu RAL, desky s povrchem imitujícím dřevo nebo kovovou perforaci, nejčastěji se ale používají informační nebo umělecké předlohy, které se mají stát efektním doplňkem interiéru. Použitý materiál potom zaručuje, že kromě vzhledu nabídne použitý prvek i efektivní doplnění řešení akustiky prostoru a v některých případech i požární odolnosti konstrukce. Kromě podhledových ploch se desky s touto úpravou často objevují jako stěnové absorbéry AMF-LINE Modern.

Výrobky skupiny AMF TOPIQ® jsou desky typu softboard, tzn. lisované z minerální/čedičové vlny. Kromě vysokých hodnot zvukové pohltivosti při malé tloušťce desky je jejich velkou předností malá plošná hmotnost a odolnost do 100% relativní vzdušné vlhkosti. Pro design přinášejí rozšíření palety produktů AMF o podhledové ostrůvky TOPIQ SONIC Element. Jedná se o solitérní prvky, které se zavěšují pod stávající podhled, stropní nebo střešní konstrukci na subtilní lanka. Základní tvary jako kruh, čtverec, obdélník jsou samozřejmostí, volit je možné vlastně jakékoliv tvary do velikosti 2380×1180 mm. Základní provedení je v bílé barvě, je ale možné volit barevnou kombinaci podle vzorníku barev Knauf AMF. Podhledové ostrůvky jsou nejen efektním doplňkem interiéru, ale opět velmi účinně upravují prostorovou akustiku v místnosti příjemným zatlumením.

Produkty Heradesign® vycházejí z úplně jiné materiálové báze – desky jsou vyráběny z dřevěných vláken pojených magnezitem a odlišují se od standardně nabízených materiálů robustním povrchem s vláknitou nebo uzavřenou strukturou. Pro architekta jsou silným nástrojem, protože se uplatní jako podhledové desky, efektní ostrůvky, svisle zavěšené baffly i stěnové obklady. Pro designéry je určitě lákavá možnost barevného provedení podle standardně užívaných vzorníků RAL, StoColor nebo NCS. Velkou předností je mechanická odolnost umožňující využití tohoto materiálu v systémech ve sportovních halách, podpořená bohatou škálou naměřených hodnot akustických parametrů i možností deklarovat pro podhledy požární odolnost až EI30 zdola. Speciální skupinou produktů je řada Heradesign® creative, která nabízí jednak vybraný sortiment typizovaných prvků (čtverec, obdélník, pásek, trojúhelník, kosodélník, šestiúhelník, kruh) v modulech 300 a 600 mm, ale především možnost výroby dílů dle zadání zákazníka. Technologie umožňuje speciální formátování desek podle dodaných podkladů, ale i frézování povrchu pravidelnými i nepravidelnými vzory.

Současné technologie umožňují velmi hospodárně, efektivně i designově vytříbeně navrhovat a realizovat interiéry podle nejvyšších nároků budoucích uživatelů. Praxe ukazuje, že je ale velmi důležité také přesně specifikovat požadavky, které mají konstrukce splňovat, aby bylo možné zvolit vhodné technické řešení a v konečném výsledku účelně využít všechny možnosti použitých materiálů a systémů. Proto Knauf AMF nabízí technickou podporu projektů prostřednictvím své technické kanceláře. Informace o produktech najdete na www.amf-cz.cz.

podle podkladů firmy Knauf AMF