Informace výrobců, Podlahy

Podlahy, které potěší oko

Bezesparé pryskyřičné podlahy se díky svým zpracovatelským vlastnostem a technickým parametrům osvědčují v různých podmínkách použití. U administrativních budov nebo v obchodních centrech je jejich atraktivní vzhled stejně důležitý jako trvanlivost a mechanická odolnost vůči intenzivnímu pěšímu provozu nebo častému strojnímu čištění. Díky moderním technologiím mohou architekti a designéři realizovat kreativní podlahové vzory, včetně vytváření originálních grafických obrazců a barevných kombinací.

Příklad 1: Vzory z nátěru pryskyřicí

Povrchovou vrstvu podlahy ze syntetické pryskyřice u PU systému Deckshield lze provést v libovolné barvě dle vzorníku RAL nebo NCS. Tento velmi jednoduchý a oblíbený způsob je jedním z řešení, jak vizuálně odlišit parkovací místa, příjezdové cesty a chodníky pro pěší v garážích nebo na otevřených parkovacích stáních. Stejný postup značení se používá také na kompaktní epoxidové podlaze s barevným křemičitým pískem Peran STB Compact nebo Flowcoat SF41.

Vodorovné značení, nápisy a piktogramy zhotovené z pryskyřice jsou velmi trvanlivé a odolné proti otěru, chemickým látkám nebo UV záření. Tyto vlastnosti jsou velmi žádané jak pro parkoviště, kde jezdí auta, tak pro další dopravní stavby, jako jsou letiště nebo vlaková nástupiště a vestibuly, kde jsou podlahy vystaveny intenzivnímu pěšímu provozu, pojezdu těžkých vozíků a osobním kufrům na kolečkách.

Příklad 2: Pole v různých barvách bez oddělovacích prvků

Tuto techniku lze provádět u podlah, které jsou vytvořeny na bázi čiré pryskyřice a jednotlivé barvy jsou řešeny vhodnou příměsí. Tou může být směs barevného křemičitého písku (systém Peran STB Compact) nebo směs akrylátových vloček (systém Peran PGF Floor Flakes). Jednotlivé vzory lze tvořit již ve fázi konstrukce podlahového systému. Vybraná pole nebo tvary jsou ohraničené pomocí lepicí pásky nebo šablony a tvar je vyplněn barevným zásypem. Závěrem se ještě nanese krycí vrstva z bezbarvé pryskyřice, která dodá podlaze jednotný povrch, popř. ochranný PU lak v matném, polomatném nebo lesklém provedení.

Podlahy se zásypem nevyžadují speciální oddělovací prvky, jako jsou např. kovové lišty, které by oddělovaly jednotlivá různobarevná pole.

Deckshield: Solaris Center, OpoleRustik: Jockey Club, Hong KongFlowcrete

Příklad 3: Pole různých barev oddělená kovovými lamelami

Podlahy ze syntetického teraca (systém Mondéco Classic nebo Mondéco TZ) nebo povlaky typu kamenný koberec (systém Rustik Glamourstone) jsou vyrobeny jasně definovanými technologiemi. Jejich kombinace poskytuje po zhotovení velmi zajímavé vizuální efekty.

Systém Mondéco je vytvořené broušením směsi z barevné epoxidové pryskyřice a mramorového nebo přírodního kameniva. Má hladký povrch připomínající kámen. Podlaha Rustik obsahuje také mramorové oblázky, ale prostor mezi nimi není vyplněn, jsou pouze obklopeny a slepeny bezbarvou pryskyřicí, což jí dodává porézní, protiskluzovou strukturu připomínající koberec. Oba tyto systémy používají k oddělení polí různých barev kovové pásky, buď mosazné, nebo hliníkové. Pásky lze použít k vytvoření libovolného vzoru a na podlaze jsou viditelné jako tenké čáry o tloušťce 1–2 mm.

Podlahy z pryskyřice jsou v současné době jedním z hlavních trendů v designu interiérů. Moderní technologie umožňují realizaci mnoha nestandardních designových nápadů, včetně vytváření fantaskních vzorů a kombinací.

podle podkladů společnosti Tremco CPG