Informace výrobců, Střechy

Podtlakové odvodnění plochých střech Geberit Pluvia

Střešní odvodňovací systém Geberit Pluvia funguje na principu podtlaku. Je navržen tak, aby se potrubí během intenzivních srážek v krátkém čase zcela zaplnilo dešťovou vodou. Tak vznikne uzavřený, rychle proudící vodní sloupec, který vodu ze střechy efektivně odsaje. Průtočná kapacita podtlakového odvodňovacího systému je velmi vysoká. Předností tohoto typu odvodnění je fakt, že si vystačí s užšími trubkami a s menším počtem střešních vtoků a svislého potrubí než konvenční systémy. Systém je samozřejmě neustále optimalizován a upravován, posledním vylepšením jsou střešní vtoky Geberit Pluvia s průtočnou kapacitou 12 a 25 litrů za sekundu. Mají kompaktnější konstrukci a jejich instalace je jednodušší díky otočnému rozvorovému uzávěru.

Vynikající systém Geberit Pluvia pro odvodnění velkoplošných a členitých střech je součástí sortimentu Geberit již několik desítek let. Geberit nabízí projektantům technické poradenství a podporu při projektování a realizaci odvodnění jako součást svých standardních služeb. Od roku 2017 jsou k novému sortimentu Geberit Pluvia k dispozici BIM data ve formátu Autodesk Revit.

Podtlakové odvodnění plochých střech Geberit PluviaPodtlakové odvodnění plochých střech Geberit Pluvia

Pro ploché střechy
Geberit patří k průkopníkům podtlakového odvodnění. Nejstarší systémy Geberit Pluvia byly úspěšně použity již před více než 40 lety. Geberit Pluvia se osvědčil zejména při odvodňování plochých střech, jaké se často vyskytují u průmyslových a logistických budov, nákupních center a sportovních stadionů, letišť, ale i hotelů a obytných budov. Jedná se o stavební projekty, které mají někdy velmi složité střešní konstrukce a vysoké požadavky z hlediska efektivity nákladů, konstrukční volnosti a bezpečnosti. V současné době zahrnuje sortiment Geberit Pluvia mnoho různých typů střešních vtoků, patentovaný upevňovací systém pro horizontální potrubí a na míru vyvinutý software a zákaznické poradenství poskytované během projektování i samotné realizace systému.

Podtlakové odvodnění plochých střech Geberit PluviaPodtlakové odvodnění plochých střech Geberit Pluvia

Profesionální řešení pro každý typ střechy
Nejčastěji používané střešní vtoky Geberit Pluvia jsou pojmenovány podle své hydraulické kapacity 12 litrů a 25 litrů za sekundu. V zemích s výskytem silných srážek jsou nabízeny střešní vtoky s průtočnou kapacitou až 100 litrů za sekundu. Konstrukce 12litrových a 25litrových vtoků Pluvia byla kompletně přepracována tak, aby došlo k zjednodušení sortimentu.

Kotevní body je možné vytvářet přímo v průběhu instalace klasickým způsobem pomocí elektrospojek Geberit, dlouhých hrdel s dvojitým pouzdrem nebo navařovacích elektropásků. Elektropásky Geberit umožňují vytvářet kotevní body také dodatečně. Pevné a velmi odolné PE trubky Geberit se spojují svařováním natupo nebo pomocí elektrospojek Geberit, aby byly zaručeně těsné a tvarově stálé. Široký sortiment trubek a tvarovek Geberit dokáže bezpečně pokrýt veškeré požadavky každého projektu.

Technické poradenství Geberit
Techničtí poradci Geberit mají neustále k dispozici rozsáhlé know-how odborníků specializovaných na systém Geberit Pluvia. To je zvláště cenné při práci na komplexních a složitě tvarovaných střešních konstrukcích, u kterých vyžaduje provádění hydraulických výpočtů, správné umístění střešních vtoků a optimální vedení potrubí určitou úroveň zkušeností.
podle podkladů společnosti Geberit