Beton, Informace výrobců

Pohledové betony a podlahy objektu New DOX

Centrum současného umění DOX v pražských Holešovicích rozšířilo své prostory o tři nové betonové objekty. Tento projekt nese pracovní název New DOX. Jedná se rekonstrukci domu navazujícího na současnou budovu a dva nové objekty ve vnitrobloku. Autorem projektu je architekt Petr Hájek se svým týmem z kanceláře Petr Hájek Architekti. Nové prostory byly otevřeny počátkem tohoto roku.

Průběh betonážePrůběh betonážePrůběh betonáže

Nové objekty jsou vyhotoveny z betonu. Objekt přiléhající k rekonstruovanému šestipatrovému domu má tvar klínu, vnitřní prostory jsou kompletně z pohledového betonu. Velmi zajímavé jsou betonové podlahy. Ze strany investora byl vznesen požadavek na podlahu, která by působila jako leštěný beton, nicméně skladba podlahy nedovolila použití běžného betonu. Hledalo se tedy jiné řešení a zrodil se nápad vyleštit podlahu z cementového litého potěru CEMFLOW, který lze provádět v tloušťkách od 5 cm, snadno se zpracovává, za poměrně krátkou dobu je možné zhotovit velké plochy a je brzy pochozí.

Průběh betonážePrůběh betonážePrůběh betonáže

Nicméně s povrchovou úpravou CEMFLOW leštěním nebyly v ČR žádné zkušenosti. Ve spolupráci s podlahářskou realizační firmou byla v prostorách TBG Pražské malty vytvořena zkušební plocha 2×1 m, kde byla tato finální úprava povrchu čerstvého CEMFLOW vyzkoušena. Napoprvé výsledek neodpovídal představám investora, nicméně realizační firma svůj postup dokázala vyladit a investora přesvědčit. Výsledný povrch podlahy v objektu New DOX tak má vzhled průmyslové betonové podlahy. Podlaha je lesklá, hladká, perfektně rovná a snadno udržovatelná. Tato technologie zde byla aplikována poprvé a výsledkem je opravdu jedinečná a neopakovatelná podlaha. Velký podíl na skvělém výsledku podlahy z leštěného CEMFLOW má realizační firma. Ta má s materiálem a jeho chováním v čase při různých teplotních podmínkách mnoho zkušeností, které byly pro úspěšnou úpravu povrchu leštěním zásadní.

Dokončené leštěné betony CEMFLOWDokončené leštěné betony CEMFLOW

Druhou budovou ve vnitrobloku je objekt ve tvaru kvádru, který stojí na šikmých sloupech z pohledového betonu. Hmota stavby je tak odlehčena a navíc nabízí prostor pro parkování pod budovou. Sloupy byly betonovány ze samozhutnitelného betonu C35/45 XC4, XF4, XD3, a to jednak z estetických důvodů a jednak aby došlo k dokonalému obetonování husté výztuže. 

Dokončené leštěné betony CEMFLOWDokončené leštěné betony CEMFLOWDokončený objekt s „polstrovanou“ fasádou

Velmi problematické bylo i zásobování stavby betonem. Byly vyčleněny autodomíchávače o takové výšce, aby projely nízkým průjezdem do vnitrobloku (viz fotografie). 

Zajímavostí obou betonových objektů ve vnitrobloku je fasáda z měkčeného PVC, která působí jako polstrovaná sedačka. Vnitřní prostory jsou z pohledového betonu. 

Kristýna Vinklerová, technolog
TBG Pražské malty/TBG Metrostav