Beton, Informace výrobců

Pohledový beton nejen pro zahrady

Také se vám nelíbí, že skoro každá plocha kolem rodinných domů vypadá stejně? Zelené plochy, které se střídají se zámkovou dlažbou prorostlou nálety se znehodnoceným povrchem. S tímto příkladem jsme se setkali asi všichni a určitě to nechceme.

Máme pro vás řešení! Na místě je ražená dlažba, nebo také Art beton od společnosti ZAPA beton a. s. Konstrukce ražené dlažby je tvořena monolitickou železobetonovou deskou z vysoko odolné pevnostní třídy C30/37 XF4. Dále se do betonu přidávají polypropylenová mikrovlákna, pro omezení plastického smrštění a jako ochrana proti odstřelování betonu při požáru.

Jedná se o velice odolnou směs z pohledu životnosti. Betonové povrchy odolávají přímému ostřiku rozmrazovacích prostředků a mrazu. Pro laickou představu se jedná o betonovou směs, z které se staví mostové konstrukce a povrchy vozovek, například dálnice. Povrchy ražené dlažby imitují přírodní materiály, jako je čedič, pískovec, ušlapaný jíl, žula, dřevo a další materiály.

Původní plochy u rodinného domuOdbagrování a příprava podložíPřipravené podloží – zhutněný lomový kámenOddělené podloží separační folií a ukládka sklokeramické kari sítě. V dnešní době, kdy ceny železa letí kolmo vzhůru, adekvátní náhrada, kde oceníte vy, nebo realizační firma rychlou a jednoduchou pokládku

Minimální síla betonové desky je 60 mm, která se ukládá na zhutněný štěrk, jako separačně oddělená vrstva. Plocha je pochozí s opatrností již druhý den a po 48 hodinách je plně pochozí. Co se týká pojezdu, závisí hodně na okolní teplotě, ale s přehledem se dá tvrdit, že po 7–15 dnech se dá s osobním automobilem na plochy vjet. 100% pevnost je dle betonářské normy po 28 dnech.

Vzor si lze domluvit dle nabídky realizačních firem, kterých je široká škála, a pak už jen čekat, až vám před domem zastaví autodomíchávač, případně čerpadlo s veselým motivem a kvalitně připravenou směsí od společnosti ZAPA beton a. s.

Zahájení ukládky betonuBetonáž, uhlazení povrchu, stanovení požadovaných výšekRažení požadovaného vzoru na grafitovou separační vrstvuRažení separační spáry za pomocí větví ze zahrady investora, tak aby byl dodržen přírodní ráz zahrady

Jako příklad přinášíme pár fotografií z realizace venkovních ploch okolo rodinného domu. Venkovní plochy včetně parkovacího stání 240 m2. Realizace trvala 2 dny do finální podoby. Betonová deska byla vyztužena sklokeramickou kari sítí, kterou si dodal investor. Betonová směs byla uložena za pomoci autodomíchávače s výložníkem, takzvaná mixpumpa. Celkové množství 25 m3.

Výsledek ocenili nejen přihlížející sousedé, ale i domácí mazlíčci investora.

Ukládka betonu do zahrady bez obrubníku pro plynulý přechod na travnaté plochyUkládka betonu do zahrady bez obrubníku pro plynulý přechod na travnaté plochyVýsledekVýsledekVýsledek

Více na www.zapa.cz

podle podkladů společnosti ZAPA beton