Informace výrobců, Výplně otvorů

Pojednání o světlovodech I

Český a slovenský trh je v poslední době atakován novými produkty ze zahraničí. A bohužel ne každý z nich je dostatečně kvalitní, aby uspěl ve srovnání s českými produkty. Platí to i v oblasti nabídky tubusových světlovodů. Proto zde chceme předat pár základních informací, pomocí kterých byste se mohli při jejich výběru řídit.
Tubusový světlovod je prostý a v jistém smyslu jednoduchý stavební prvek, funkčně příbuzný vyzděným světlíkům, který pomáhá prosvětlit ty místnosti v domě, kde není světla dostatek nebo kde není světlo žádné. Speciální potrubí, které umístíte na střechu a zakryjete kopulí, bude schopno přenášet jak sluneční paprsky, tak i světlo z oblohy až do místnosti, kam toto potrubí vyvedete. Světelné paprsky se přenášejí potrubím velmi snadno, protože potrubí má speciální zrcadlový povrch, který v současnosti dokáže odrážet až 98 % světelných paprsků.
Zde pozor, protože někteří dodavatelé záměrně zaměňují parametr odrazivosti povrchu s parametrem složení povrchu. Povrch totiž u kvalitních plechů dosahuje čistoty stříbra 99,8 % a mnoho vykutálených dodavatelů tento parametr udává jako odrazivost materiálu. Jsou to ale parametry zcela odlišné.
Tubusový světlovod se skládá ze tří základních částí:
– střešní díl, tj. střešní základna a střešní kopule,
– střední část, tj. tubus s reflexním odrazivým povrchem,
– stropní difuzér (má zásadní vliv na konečné rozložení slunečních paprsků).
 
 
Pokud je střešní díl vypouklý, vytváří lepší úhel dopadu světelného paprsku, a tudíž mu usnadní prostup do potrubí. Zde chci upozornit na výrobce, kteří chtějí designově odlišit svoje produkty od ostatních a vytvářejí tvarované kopule s různými obloučky, výřezy, vypouklinami apod. Tyto „estetické“ prvky ale nezajišťují lepší prostup přímých paprsků, naopak při nevhodném úhlu dopadajících paprsků v jejich prostupu brání.
Pokud na střeše budete mít místo vypouklé kopule ploché sklo, také chybu neuděláte. Každá z variant má své výhody a nevýhody, záleží na konkrétní situaci. U plochého skla hraje roli umístění na střeše vůči světovým stranám. Rozhodně bych nedoporučil ploché sklo umístit na severní stranu střechy. Tam dopadá méně slunečních paprsků a to by světlovod znevýhodnilo. Obecně je vhodné světlovod směrovat na jižní stranu střechy. Výhodou je zcela čirá plocha, takže paprsky mohou do systému vstupovat hladce a beze ztrát. Rozdíl instalace na východ nebo na západ není zásadní – pokud umístíme světlovod na východ, bude mí větší účinnost v dopoledních a poledních hodinách a opačně u strany západní.
Co se týče materiálu, lze vybírat z několika možností. Konzervativní investor dá pravděpodobně přednost sklu, především kvůli trvanlivosti. Ovšem moderní plasty jsou dnes na takové úrovni, že z hlediska životnosti nabízejí srovnatelné a často i dokonalejší vlastnosti než sklo. Zahraniční výrobci, např. ODL (USA) nebo SUNPIPE (Anglie), využívají tvrzený polykarbonát, který svoji funkci na českých střechách dokonale plní už přes 12 let. Výrobky mají UV ochranu a ke křehnutí či žloutnutí materiálu nedochází. Lze také použít nyní velmi žádaný materiál PET-G, vyznačující se dlouhou životností, velkou pružností a vysokou prostupností světla. Tento materiál používají od roku 2009 české světlovody Sunizer.
V některém z dalších článků se ponoříme do problematiky rozdílů v účinnosti světlovodů a v jejich tepelněizolačních vlastnostech. Další informace o světlovodech najdete na www.odl.cz nebo www.sunizer.cz.
podle podkladů společnosti ABC