Informace výrobců, Střechy

Pojistná hydroizolace střechy školy v Prachaticích. Od hazardu k jistotě s fóliemi DELTA-MAXX PLUS a DELTA-MAXX WD

Škola v Prachaticích – rozsáhlá plocha střechy, její tvarová složitost s množstvím prostupů v podobě střešních oken, mechanické zatížení vlivem zvýšeného pohybu během realizace na střeše, klimatické vlivy (oblast Šumavy), volná půda, která se podle záměru investora změní na obytné podkroví. To vše jsou dané a zadané podmínky, se kterými se musí realizační firma beze zbytku vypořádat. V opačném případě by se mohla dostat do potíží, neboť funkčnost fóliového systému ještě před dokončením střechy (pokládkou krytiny) je v dnešní době investorem víc než bedlivě sledována. Pokud jsou odhaleny nedostatky v podobě plošného protékání fólie či zatékání v místech detailů, může dojít k oprávněnému zpochybnění spolehlivosti celé prováděné střechy. Když pojistná hydroizolace, která je „podochráncem“ tepelného izolantu nefunguje nyní, bude fungovat v budoucnu? 

Je poněkud zneklidňující, že někteří výrobci krytin se snaží do svého marketingově direktivního systému vtěsnat příslušenství, které mnohdy v daném místě nemusí technicky ani prakticky vyhovět a hrozí, že nebude spolehlivě a dlouhodobě plnit zásadní požadavky investora. Vypořádat se se všemi negativními faktory působícími na fólii není pro její výrobce vůbec jednoduché, obzvláště chce-li si zachovat líbivý punc cenové nenáročnosti.

Rekonstrukce střechy školy v Prachaticích, zhotovitel MAXIM house, s. r. o.Rekonstrukce střechy školy v Prachaticích, zhotovitel MAXIM house, s. r. o.

Všechny technické nároky a cenové tlaky provázející většinu staveb ze všech stran jsou často přeneseny na zhotovitele, obzvlášť u střech podobného rozsahu. Každý investor chce co nejvíce za co nejméně. Maximální řemeslný výkon a skvělý materiál za super nízkou cenu jsou častým požadavkem. Avšak toto v praxi nefunguje. Alespoň ne tehdy, má-li být dílo dlouhodobě a spolehlivě funkční. Prachatická školní střecha je toho důkazem. Investor často (a přirozeně) neznalý „střechařských“ poměrů, dušen minimálním rozpočtem lehce podléhá slovu odborníka, který bravurně přizpůsobí nabídku jeho finančním potřebám. Snad i proto byl původní návrh provedení pojistné hydroizolační vrstvy ze strany výrobce krytiny technicky nevalný. Bez mrknutí oka navrhl pojistnou hydroizolační vrstvu bez ohledu faktory působící na střechu (tzv. zvýšené požadavky). Ať již z důvodu technické nevědomosti nebo ve snaze prosadit svůj materiál, zabrnkal na libozvučně znějící strunu spořivosti. To vše s využitím svého mocného postavení na našem stavebním trhu. Kdo by pochyboval. 

RD v Kamenici na Lipou, detail těsného úžlabíDetail nároží

Navržena tak byla standardní pojistná hydroizolace, kde je výrobce maskován jménem zákaznické značky. První varovný výstřel! Jednalo se o naprosto standardní polypropylenovou fólii. Evropská legislativa je z hlediska požadovaných technických nároků na vlastnosti pojistných hydroizolací velmi benevolentní. Proto takové pojistné hydroizolace svou technickou úrovní balancují většinou na hraně použitelnosti a o dlouhodobé funkčnosti po zabudování lze oprávněně pochybovat. U tohoto typu pojistných hydroizolací se jedná spíš o zbožné přání než prokazatelnou skutečnost. 

Podle výrobce krytiny zde nebylo potřeba zvyšovat stupeň těsnosti pojistné hydroizolace ani slepením v místech napojení pásů, ani těsnicí páskou pod kontralatěmi, přestože „Pravidla“ (Pravidla pro navrhování a provádění střech) a zkušenosti hovoří odlišně. Docela slušný hazard.

Zhotovitel, který přistupuje zodpovědně k svému dílu nejen při pokládce, ale i po jejím dokončení nemůže s takovým návrhem přirozeně souhlasit. A tak se také stalo.

Výrobcem krytiny navržený pojistný hydroizolační ne-systém byl nahrazen jiným, ověřeným, který je v souladu s Pravidly a zkušenostmi. Zhotovitel tak zůstal pevně na straně bezpečnosti. Debaty s investorem a zdůvodňování, proč navrhuje „něco“ jiného a navíc „dražšího“ nejsou v takové situaci rozhodně ničím příjemným. Nejen proto patří takovému zhotoviteli náš obdiv.

RD v Kamenici nad Lipou, podtěsněné kontralatěNa střeše v bezpečí, MD střechy Kamenice nad Lipou

Výhodou výrobků DELTA-MAXX PLUS a DELTA-MAXX WD, které byly do střechy zapracovány, je jejich přidaná hodnota, tak jako u všech výrobků DELTA. DELTA-MAXX WD je určena pro valbové střechy. Je uzpůsobena tak, abychom ji zde využili bez zbytečného prořezu. U jiných výrobků si investor tak někdy kupuje mnohem víc materiálu, než ve skutečnosti potřebuje. Jasný původ, 34letá tradice výroby fólií MAXX, nadstandardní technické vlastnosti výrazně převyšující legislativní požadavky v návaznosti na prokazatelnou dlouhodobou funkčnost s 25letou zárukou, to je výčet výhod, který stojí minimálně za zvážení. Navíc atest proti propadnutí fólií, nabízející maximální bezpečí při práci na střeše.

Proto děkujeme všem zhotovitelům, jako je pan Petr Kahoun z firmy MAXIM house, s. r. o., kteří si neváhají zkomplikovat život tím, že chtějí používat jen to, co mají vyzkoušené. Jen to, čemu na základě svých praktických zkušeností věří. Vlastní nákup fólie DELTA je pak logickým vyústěním jejich filosofie. Práce na střeše patří dle našeho názoru k těm nejtvrdším a nejnebezpečnějším, proto se snažíme vlastními výrobky DELTA zhotoviteli řemeslný život co nejvíce usnadnit a zpříjemnit, aby to, co vytváří, bylo jednoduše proveditelné a dlouhodobě funkční, aby byl při práci na střeše v co největším bezpečí. Následná spokojenost investora, který pro svou střechu dostal mnohem víc než nepodložené sliby podpořené vtíravou cenou, správnost takového rozhodnutí jen podtrhuje. Ctíme vaše řemeslo.

Karel Bulín, DÖRKEN, s. r. o.