Informace výrobců, Střechy

Pojistné hydroizolace versus UV záření – Novinka DELTA®-PENTAXX dokáže ještě lépe vzdorovat

O škodlivosti UV záření na funkčnost pojistných hydroizolací se poslední dobou stále častěji diskutuje. Vyskytují se názory, a to i  podepřené legislativou, že fólie lehkého typu nejsou z hlediska dlouhodobé funkčnosti v šikmé střeše bezpečné. Nutno přiznat, že takový názor může být založen na reálných zkušenostech s nekvalitními materiály. Často se pak doporučuje nápravné řešení v podobě plošného nahrazení difuzně otevřených fólií např. difuzně uzavřenými asfaltovými pásy, ale z hlediska praktického zhotovení ani bezpečnosti se nejedná o optimální postup. Někdy se pro jeho podporu navíc použije odvážné tvrzení, že asfaltové pásy jsou paropropustné. Paropropustnost difuzně otevřených fólií lehkého typu a difuzně uzavřených asfaltových pásů je ovšem nesrovnatelná.

Fakt, že na našem území bez větších legislativních či morálních potíží koluje celá řada pojistných hydroizolačních fólií, které vzhledem ke svým technickým vlastnostem nemají šanci připsat si v kolonce „spolehlivost“ jakékoliv body, rozhodně není nic, čím bychom se mohli chlubit. Investoři či zhotovitelé však tyto produkty masivně nakupují, neboť je omámí cenová přívětivost těchto produktů. Plast jako plast, vždyť je to všechno stejné. To jsou velmi často se vyskytující argumenty. V podstatě ale kupujeme předražený odpad a jako místo jeho recyklace použijeme vlastní střechu. Laická či odborná veřejnost zavalená účelovými prezentacemi sklouzává do jisté apatie a konečné slovo pak má cena a neověřená tvrzení těch, kterým jde jen o to, za každou cenu prodat.

Skladba střechy s fólií DELTA®-PENTAXX na bedněníRealizace střechy s s fólií DELTA®-PENTAXX

Výrobci fólií uvádějí určitou lhůtu, po niž může být fólie účinkům UV vystavena. To však nemusí být pro dlouhodobou funkčnost rozhodující. Vystavení polypropylenu (PP) účinkům UV záření je jednou z nejrozšířenějších a zároveň nejrizikovějších situací na stavbách, a proto velice záleží na zkušenostech a úrovni výrobce. Abychom plast vhodně ochránili proti negativním faktorům, jako jsou UV záření a teplota, musíme do něho již při výrobě investovat něco navíc. Toto NĚCO ovšem velmi citelně ovlivňuje konečnou cenu, a tím snižuje prodejní atraktivitu, se kterou se u PP fólií počítá. Ze zkušeností víme, že se vyplatí vyšší vstupní investice do kvalitnějších produktů ověřených praxí, vyráběných ověřenými výrobci. A pokud opustíme „PP-Land“, použijeme výrobky na jiné bázi, u nichž je všestranná jakost a odolnost standardem, např. řadu výrobků DELTA PREMIUM, mezi které patří rodina výrobků DELTA-MAXX, DELTA-FOXX nebo DELTA-ALPINA.

Na stavbě jsou běžné posuny termínů a doba vystavení fólií slunečnímu záření se kvůli tomu může citelně prodloužit, mnohdy za hranici, kterou výrobce deklaruje jako bezpečnou. Indexy UV v Evropě ukazují, že zvláště v letních měsících se pravidelně stává, že UV záření dosahují hodnot, které  ohrožují lidské zdraví. Stejně tak působí i na stavební materiály. Poškození UV zářením často nelze včas nerozeznat.

UV záření není zdaleka jediným zatěžujícím faktorem, který může pojistnou hydroizolaci ovlivnit. K podstatné změně či ztrátě technických vlastností s přímým vlivem na vodotěsnost i celkovou funkčnost pojistné hydroizolace může dojít i kombinací dalších jevů, jako jsou působení teploty a vzdušného kyslíku. Oproti mechanickým poškozením, jako jsou trhliny, není poškození vlivem UV záření tak viditelné. UV záření škodí molekulární stavbě materiálů. Viditelné vady se často objeví až dlouho potom, co byla fólie vystavená působení slunce zakryta krytinou.

Intenzivní UV záření urychluje proces stárnutí materiálů. Naše testy prokázaly, že některé fólie mohou ztratit až 90 % vodotěsnosti, když jsou příliš dlouho vystaveny UV záření. Už po 12 týdnech některé fólie nejsou schopny střechu chránit.

Realizace střechy s s fólií DELTA®-PENTAXX Realizace střechy s s fólií DELTA®-PENTAXXZpracování detailů kolem komína

Fólie DELTA®-PENTAXX odolná vůči UV záření
Novinka roku 2019, DELTA®-PENTAXX, postupem výroby a nastavenými technickými parametry posunuje PP fólie od Dörkenu co do bezpečí o další stupeň dále.  Škodlivé vlivy prostředí a povětrnosti účinkují na lidi stejně jako na stavební hmoty. Fólie pro šikmé střechy jsou po dobu stavby střechy vystaveny účinkům UV záření. Pokud je zatížení příliš velké, mohou se jejich vlastnosti zhoršit, fólie mohou křehnout a nakonec se rozpadnout. Výrobky z řady DELTA®-PENTAXX ovšem lze vystavit povětrnosti a UV záření až po dobu 4 měsíců, což dává velkou bezpečnostní rezervu při následných pracích nebo opoždění s dodávkou krytiny. Řemeslník má dále možnosti rozpracovat více střech najednou bez stresu, že budou na sluníčku přes časovou hranici.

Systém DELTA®-PENTAXX je navržen tak, aby UV záření dlouhodobě odolával, aniž by ztratil cokoliv ze své funkčnosti. Přitom je robustní, dobře se pokládá, chrání před přívalovým deštěm, je difuzně otevřený a zárukou kvality je i označení „Made in Germany“. Patentovaná skladba funkčních vrstev je nový trend v polypropylénových střešních fóliích.

Rodinná firma Dörken dokazuje, že existují i spolehlivé a odolné fóliové systémy. Historie firmy, léta budované jméno a jasný původ výrobků jsou základy prvotřídní jakosti, vysoké technické úrovně a ověřených zpracovatelských postupů. Nemalé prostředky vkládané do vývoje a vnímání nejnovějších trendů s důrazem na klimatické změny dávají vznikat technicky stále vyspělejším výrobkům, které zajistí maximální bezpečnost a dlouhodobou funkčnost střešních konstrukcí. Cílem je, aby měl investor radost z bydlení či užívání staveb bez starostí a díky spolehlivosti materiálů dosáhl návratnosti vynaložených investic.

A navíc, měníme záruky. Jako velmi konzervativní firma poskytneme při splnění DELTA®-Záručních podmínek na řadu fólií DELTA®-PENTAXX záruku 20 let. 

DELTA®-PENTAXX PLUS a DELTA®-PENTAXX – technická data
Materiál:
pětivrstvá fólie pro šikmé střechy s funkčními vrstvami z PP, DELTA®-PENTAXX PLUS s integrovanými samolepicími okraji;
Použití: pro zateplené střechy na celou výšku krokví s bedněním nebo bez. Odpovídá výrobkovému listu německého cechu ZVDH – třída UDB-A a USB-A. Vhodná i pro dočasné zakrytí střechy;
Reakce na oheň: třída E /EN 13501-1;
Pevnost: cca 360/250 N/5 cm, dle EN 12311-1;
Vodotěsnost: třída W1 dle EN 13859-1+2;
Hodnota Sd: cca 0,15 m;
Teplotní odolnost: –40 až +80 °C;
Krátkodobé maximální teplotní zatížení: +100 °C;
Odolnost vůči větrem hnanému dešti: splněno, test větrem hnaného deště pojistných hydroizolací – TU Berlín;
Zvýšené požadavky po umělém stárnutí: splněno, produktový list ZVDH, tabulka 1;
Hmotnost: cca 200 g/m2;
Hmotnost role: cca 15 kg;
Rozměr role: 50×1,50 m;
Všeobecné upozornění: fólie by neměly přijít do styku s impregnačními prostředky na dřevo. Jedná se zejména o krokve, bednění, kontralatě a střešní latě.

Další informace najdete o DELTA®-PENTAXX najdete ZDE.
Karel Bulín, Dörken, s. r. o.

Pojistná hydroizolace DELTA®-PENTAXXPojistná hydroizolace DELTA®-PENTAXXPojistná hydroizolace DELTA®-PENTAXXPojistná hydroizolace DELTA®-PENTAXX