Informace výrobců, Inženýrské sítě, TZB

Poradna: Ptejte se specialistů na inženýrské sítě a zdravotně-technické instalace 1

Chystáte stavbu nebo rekonstrukci rodinného domu či jiného objektu? Řešíte, jaké materiály využít? Nechte si poradit. V tomto seriálu najdete otázky týkající se inženýrských sítí a zdravotně-technických instalací (ZTI). Na vaše dotazy odpovídají odborníci ze společnosti Wavin Ekoplastik.

1. Proč je při budování dešťové kanalizace vhodné osazovat filtrační šachty? Jaký typ doporučujete?
Dešťové vody, které jsou odváděny do zasakovacího nebo retenčního objektu, je vhodné čistit. Doporučovaným způsobem pro přítok potrubím maximálně do DN 160 je například filtrační šachta Tegra 425 s filtračním košem. Mezi přítokové a odtokové potrubí DN 160 je osazen filtrační koš, který filtrační tkaninou o velikosti ok 2×2 mm zachytí případné nečistoty před vnosem zasakovacího, resp. retenčního objektu. Nad úrovní přítokového potrubí je osazen bezpečnostní přepad, který je zaústěn do navazujícího potrubí a eliminuje možné poškození nemovitosti zpětným zatopením při zanesení filtračního koše. Toto opatření ale nezmenšuje povinnost pravidelně filtrační zařízení kontrolovat a čistit. Kromě uvedeného typu šachty Tegra 425 jsou k dispozici filtry pro plastovou šachtu Tegra 1000 NG, Certaro HDS Pro nebo betonové šachty, které se liší technickými parametry. Všechny typy filtrů se snadno instalují, umožňují snadný přístup a vyžadují při dosažení vysoké výkonnosti po celou dobu životnosti minimální údržbu.
Odpovídal: Michal Runštuk, manažer obchodu pro HSDV, Wavin Ekoplastik

Filtrační šachta

2. Jaký typ potrubí doporučujete zvolit pro domovní přípojky?
Nejčastěji používaným potrubím pro domovní přípojky je KG potrubí, které je vyrobené z PVC. Životnost tohoto potrubí je sice uváděna až 50 let, ale jistým omezením je teplotní odolnost média na max. 60 °C. V současné době, kdy většina domácností používá automatické pračky a myčky, může mít vyprodukovaná odpadní voda teplotu vyšší. Velice populární začíná být potrubí KG 2000, které je vyrobeno z polypropylenu. Má stejné rozměry jako KG potrubí, ale díky použitému materiálu je schopno odolávat teplotám až 90 °C.

KG potrubí

V porovnání se systémem KG má vyšší kruhovou tuhost, vyšší těsnost a také životnost. Další výhodou je především v zimním období možnost manipulace i při velmi nízkých teplotách až do –20 º C. Samotná pokládka potrubí z PP je však omezena hutnitelností obsypu a ne vlastnostmi samotného potrubí. Pro dosažení předepsaného stupně hutnění by se potrubí z polypropylenu mělo pokládat při teplotách do –5 °C.
Odpovídal Radim Modlitba, produktový manažer, Wavin Ekoplastik

3. Doporučíte jednoduchý softwarový produkt pro ucelený návrh rozvodů inženýrských sítí – gravitačních i tlakových rozvodů?
V současné době máme k dispozici softwarový produkt AutoPEN Wavin, který vznikl na základě úzké spolupráce společností Wavin Ekoplastik a AutoPEN. Jde o ucelený balíček programů, který je k dispozici zdarma na našich webových stránkách a obsahuje specifické moduly. Modul Situace umožňuje odečet souřadnic trasy liniové stavby přímo ze situační mapy v prostředí AutoCAD. Další modul Podélný profil (ve verzi pro gravitační kanalizaci nebo ve verzi pro tlakové rozvody vodovodu, plynovodu či tlakové kanalizace) pro návrh podélného profilu trubního vedení a terénu s následnou možností exportu a dalších úprav v prostředí AutoCADU. Modul Kubatury je určen pro sestavování výkazu výměr daného projektu.
Odpovídal Pavel Seidl, technický poradce, Wavin Ekoplastik

softwarový produkt AutoPEN Wavin

Máte-li další dotazy, můžete je zasílat na info.cz@wavin.com, předmět e-mailu: PORADNA Materiály pro stavbu.

wd s použitím podkladů společnosti Wavin Ekoplastik