Informace výrobců, Inženýrské sítě, TZB

Poradna: Ptejte se specialistů na inženýrské sítě a zdravotně-technické instalace 2

Chystáte stavbu nebo rekonstrukci rodinného domu či jiného objektu? Řešíte, jaké materiály využít? Nechte si poradit. V tomto díle uveřejňujeme otázky týkající se inženýrských sítí a zdravotně-technických instalací (ZTI). Na vaše dotazy odpovídají odborníci ze společnosti Wavin Ekoplastik.

Doporučíte jednoduchý SW pro návrhy likvidace dešťových vod s pomocí vsakovacích či retenčních objektů?
Problematika nakládání s dešťovými vodami je u nás ve Wavinu jednou z priorit. Aby návrh likvidace dešťových vod odpovídal „nové“ české normě ČSN 75 9010, zahrnuje řadu časově náročných výpočetních operací. V nabídce máme on-line (tedy bez nutnosti instalace) aplikaci, která vás jednoduchým způsobem provede celým návrhem. V podstatě program jakoby kopíruje kroky, které je třeba udělat při respektování normového návrhu. Uživatel je nucen postupně volit např. lokalitu, velikosti a typy odvodňovacích ploch, způsob likvidace, typ akumulačních bloků, půdní parametry atd. Po provedení výpočtů program sám vygeneruje výsledkové tabulky pro každý objekt. Tyto výsledkové tabulky obsahují veškeré požadované hodnoty, jako jsou např. rozměry objektu, požadované objemy, kritické návrhové dešťové parametry (úhrn a doba trvání), vsakovací plocha včetně vsakovacího odtoku, hodnota doby prázdnění a mnohé další. Závěr návrhu spočívá v automatickém vygenerování technické zprávy, která svým obsahem odpovídá zpracovávanému projektu. V případě potřeby je možné výstupy doplnit taktéž specifikací materiálu včetně cenové kalkulace. Program je přístupný z našich webových stránek a je k využití zdarma v on-line verzi.
Odpovídal: Pavel Seidl, technický poradce Wavin Ekoplastik

Zadávání výpočtových parametrů

Jaký materiál použít pro vnitřní kanalizaci, kde se mohou vyskytovat chemické látky?
Vhodným systémem pro řešení odpadního potrubí z laboratoří, nemocnic a obdobných provozů může být svařovaný systém z HDPE. Díky pevnosti, pružnosti a hlavně chemické odolnosti je systém používán na technologické kanalizace v chemickém, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Taktéž je instalován do nemocnic a laboratoří. Podle média, které systémem poteče, je vhodné porovnat chemickou odolnost potrubí a posoudit jeho vhodnost.
Odpovídal: Michal Runštuk, manažer obchodu pro HSDV, Wavin Ekoplastik

Svařovaný systém z HDPE

Řešíme odvodnění ploché střechy výrobní haly dlouhé několik desítek metrů. Z důvodu malé hloubky uložení kanalizace nemáme možnost navrhnout a zrealizovat venkovní kanalizaci na obou stranách objektu. Dá se najít nějaké řešení za pomoci vašich systémů?
Problém, který popisujete, by mělo vyřešit použití podtlakového systému odvodnění plochých střech Wavin QuickStream. Vedení potrubí je vodorovně pod střešní konstrukcí na větší vzdálenosti, a řešení odvodnění střechy je tedy možné přizpůsobit dispozicím venkovní kanalizace. Více informací najdete v montážním předpisu a katalogu QuickStream, který je volně ke stažení na stránkách Wavin-academy ZDE.
Odpovídal: Michal Runštuk, manažer obchodupro HSDV, Wavin Ekoplastik

Podtlakový systém odvodnění plochých střech Wavin QuickStream

Své dotazy můžete zasílat na info.cz@wavin.com, předmět e-mailu: PORADNA Materiály pro stavbu. Konzultanti společnosti Wavin Ekoplastik vám odpoví.

wd s použitím podkladů společnosti Wavin Ekoplastik