Informace výrobců, Inženýrské sítě, TZB

Poradna: Ptejte se specialistů na inženýrské sítě a zdravotně-technické instalace 3

Chystáte stavbu nebo rekonstrukci rodinného domu či jiného objektu? Řešíte, jaké materiály využít? Nechte si poradit. Uveřejňujeme otázky týkající se inženýrských sítí a ZTI. Na vaše dotazy odpovídají odborníci ze společnosti Wavin Ekoplastik.

Jaké podtlakové střešní vtoky doporučujete použít při odvodnění ploché střechy?
Při volbě konkrétního odvodňovacího systému je nutné myslet na to, zda vybraný systém obsahuje střešní vtoky pro konkrétní skladbu vaší střechy. Ty bývají totiž rozdílné podle toho, zda se jedná o pojezdovou, pochozí, zateplenou nebo zelenou střechu. Asi nejlepším řešením je použít takový systém, který zahrnuje střešní vtoky pro všechny typy střech. Za příklad může sloužit podtlakový systém Wavin QuickStream, který kromě střešních vtoků zahrnuje i odvodňovací potrubí a celou řadu tvarovek z polyetylenu. Výhodou trubek a tvarovek z polyetylenu je vysoká pružnost a možnost jednoduchého spojování svařováním. Spoje jsou při správném provedení svaru 100% těsné a pevné a splňují tak náročné požadavky na funkčnost a bezpečnost. 
Odpovídal: Michal Runštuk, manažer obchodu pro HSDV, Wavin Ekoplastik

Wavin EkoplastikWavin Ekoplastik

Wavin Ekoplastik

Proč používat bezvýkopové technologie?
V posledních několika letech zaznamenáváme enormní nárůst použití bezvýkopových technologií. Existují různé typy technologií, ze kterých si určitě lze pro daný projekt či sanaci stávajícího potrubí vybrat. Nejčastějším důvodem použití bezvýkopových technologií je křížení s ostatními inženýrskými sítěmi, dopravními uzly, vodními toky. Oproti otevřenému výkopu vycházejí ve většině případů ekonomicky výhodněji, realizace je rychlejší, šetrnější k životnímu prostředí a společensky přijatelnější. Více informací naleznete v katalogu PE potrubní systémy v kapitole Compact Pipe a Instalace.
Odpovídal: Radim Modlitba, produktový manažer, Wavin Ekoplastik

Kterou z bezvýkopových technologií považujete za nejlepší?
Výstavba včetně budování nových inženýrských sítí nebo opravy stávajících, zastaralých nebo havarujících potrubních systémů s sebou nesou problémy záborů veřejných cest, chodníků i silnic. Tato omezení způsobují nepříjemnosti občanům, řidičům i chodcům. Stále více se tak přistupuje k využívání moderních technologií, které do místních komunikací zasahují minimálně. Vedle tradičních výkopů lze použít nové metody, jako jsou na příklad Compact Pipe, relining, berstlining, řízené horizontální vrtání nebo pluhování. Jejich velké plus spočívá zejména v rychlosti realizace, šetrnosti k životnímu prostředí a v minimálním omezení dopravy. Nelze však jednoznačně říci, která z metod je nejlepší. Každá z uvedených technologií má své výhody, rozhodnutí o volbě té nejvhodnější je třeba pečlivě posoudit podle podmínek a potřeb každého projektu. Důležitá je i volba správného materiálu a typu potrubí. 
Odpovídal: Radim Modlitba, produktový manažer, Wavin Ekoplastik

Své dotazy můžete zasílat na info.cz@wavin.com, předmět e-mailu: PORADNA Materiály pro stavbu. Konzultanti společnosti Wavin Ekoplastik odpoví v některém z příštích čísel. 

wd s použitím podkladů společnosti Wavin Ekoplastik