Informace výrobců, Inženýrské sítě, TZB

Poradna: Ptejte se specialistů na inženýrské sítě a zdravotně-technické instalace 5

Chystáte stavbu anebo rekonstrukci rodinného domu či jiného objektu? Řešíte, jaké materiály využít? Nechte si poradit. V tomto čísle uveřejňujeme otázky týkající se inženýrských sítí a ZTI. Na vaše dotazy odpovídají odborníci ze společnosti Wavin Ekoplastik.

Jak docílit maximální těsnosti potrubí?
Příslušné výrobkové a zkušební normy byly koncipovány s ohledem na situace, které se mohou na stavbě nejčastěji vyskytnout. Velmi často se setkáváme na stavbách s deformacemi potrubí, které jsou nejčastěji způsobené nesprávnou pokládkou nebo nevhodnou volbou potrubí.

Wavin EkoplastikWavin EkoplastikWavin Ekoplastik

Při povinné certifikaci kanalizačních plastových trub jsou mimo jiné prováděny zkoušky vodotěsnosti podle ČSN EN 1277. Těsnost spoje se zkouší tlakem vody, potom vzduchu při 0,5 bar, následně i podtlakem vzduchu o hodnotě –0,3 bar. Tento požadavek splňují všechny naše potrubní systémy. Některé potrubní systémy však nabízejí těsnost spoje mnohem vyšší.

Spolehlivé utěsnění spoje zajišťuje kromě konstrukce hrdla také těsnění. Místo kdysi užívaného O-kroužku se dnes nejčastěji používá masivní těsnění s více břity. Při vsunutí trubky do hrdla jsou břity zmáčknuty značnou silou, která zajišťuje vysokou těsnost systému. Těsnění si svou tuhostí vynucuje součinnost dříku i hrdla trubky při jakýchkoliv deformacích spoje, zároveň je však dostatečně pružné pro vyrovnání případných odchylek.

Jaký je rozdíl v potrubí KG 2000 PP a Acaro PP SN12?
Systém Wavin KG 2000 PP (ČSN EN 14758) nabízí speciální těsnění. Patentovaný těsnicí systém je tvořen hrdlem se speciálně tvarovanou drážkou a tříbřitovým těsnicím prvkem, dokonale přizpůsobeným této drážce.
– první břit – napínací a vymezovací – bezpečně fixuje těsnicí prvek v drážce,
– následující stírací břit brání pronikání nečistot a písku,
– těsnicí břit zajišťuje trvalé utěsnění spoje – výsledkem je trvalá a dokonale pevná ochrana před infiltrací i únikem a vysoká těsnost 2,5 bar.

Systém Acaro PP SN 12 a SN 16 (ČSN EN 1852) byl navíc oproti požadavkům zkoušky těsnosti požadované normou podroben testu pod mimořádně vysokým tlakem 5 bar. Těsnění lze snadno vyjímat a opětovně snadno nasazovat nebo vyměnit za těsnění odolné vůči ropným látkám a olejům.

Na obě otázky odpovídal: Aleš Břeň, projektový a produktový manažer C&I, Wavin Ekoplastik

Své dotazy můžete zasílat na info.cz@wavin.com, předmět e-mailu PORADNA Materiály pro stavbu. Konzultanti společnosti Wavin Ekoplastik odpoví v některém z příštích čísel.

wd s použitím podkladů společnosti Wavin Ekoplastik