Informace výrobců, Inženýrské sítě, TZB

Poradna: Ptejte se specialistů na inženýrské sítě a zdravotně-technické instalace 7

Chystáte stavbu nebo rekonstrukci rodinného domu či jiného objektu? Řešíte, jaké materiály využít? Nechte si poradit. V tomto seriálu uveřejňujeme otázky týkající se inženýrských sítí a ZTI. Na vaše dotazy odpovídají odborníci ze společnosti Wavin Ekoplastik.

Akumulační jímka Q-bic+Jak vytvořit z voštinových boxů (pro zasakování) retenční nebo akumulační jímku?
Vytvoření retenční nebo akumulační jímky z plastových zasakovacích – voštinových – boxů je možné pomocí hydroizolačního souvrství. Místo obalení geotextilií, která umožňuje vodě zasakovat do horninového prostředí, se zvolená sestava daného objemu a tvaru obalí souvrstvím geotextilie – fólie – geotextilie. Jedná se o ochrannou geotextilii z vnější a vnitřní strany kolem fólie v gramáži 300, resp. 500, g/m². Samostatná fólie, která se nepropustně svařuje kolem sestavy, je většinou tloušťky 1,5 mm z PVC nebo PE. Kolem nátoků, odtoku, revizních šachet či odvětrání je nutné nepropustně zakončit včetně pojistných pásků. Svary se jistí pojistnou zálivkou. Je možné provádět také kontrolu svárů podtlakovou, jehlovou nebo jinou metodou.
Na otázku odpovídal Lukáš Mejzlík, projektový a produktový manažer pro HSDV, Wavin Ekoplastik

 

 

 

 

 

 

 

Jaké trubky lze použít na rozvody topení?
Trendem ve vytápění je energeticky úsporný provoz a širší využívání alternativních zdrojů energie, například ve formě solárních kolektorů a tepelných čerpadel. V použití materiálů nesporně vede polypropylen PP-RCT, který je mimořádně odolný a umožňuje vyrábět trubky se slabší stěnou. Potrubí je tak mnohem lehčí a snadno se s ním manipuluje, navíc nabízí až o 37 % vyšší průtočnost. Lze tedy používat potrubí menších dimenzí a výrazně tak ušetřit. Oproti klasickému PP-R má tento materiál vyšší tlakovou odolnost při vyšších teplotách média (od 70 °C výše). Při těchto teplotách odolnost materiálu PP-R klesá, ale polypropylen PP-RCT si ji zachovává. Výrobci se stále snaží zvyšovat u trubek jejich odolnost a zmenšovat délkovou teplotní roztažnost přidáváním nejrůznějších materiálů, jedná se například o hliník nebo skelné vlákno. Velkou inovaci a tím i skokové zvýšení kvalitativních parametrů vodovodních a topenářských rozvodů přineslo až použití vlákna čedičového. To je velmi pevné a ohebné a díky tomu svými fyzikálními, chemickými i mechanickými vlastnostmi předčí vlákna skleněná.

Řez trubkou Fiber Basalt PlusTeplotní odolnost trubek Fiber Basalt Plus je až 95 °C

V kombinaci polypropylenu nové generace PP-RCT s čedičovým vláknem získaly trubky s názvem Fiber Basalt Plus nejen extrémně dlouhou životnost, ale hlavně třikrát menší teplotní délkovou roztažnost v porovnání s celoplastovými trubkami z PPR. A pokud porovnáme vlastnosti s předchozí generací trubek, nabízí Fiber Basalt Plus vyšší tlakovou odolnost při vysokých teplotách (až o 50 %), teplotní odolnost dle reálných měření až 95 °C, vyšší průtočnost o 20 % a nižší hmotnost o 15 %. Z těchto důvodů je volba jednoznačná, systémy pro vytápění s využití trubek Fiber Basalt Plus přinášejí jednoznačné výhody nejen investorům, protože výrazně šetří náklady, ale hlavně instalatérům díky snadné montáži a údržbě.
Na otázku odpovídal Ivo Valeš, produktový manažer B&I, Wavin Ekoplastik

Své dotazy můžete zasílat na info.cz@wavin.com, předmět e-mailu PORADNA Materiály pro stavbu.

wd s použitím podkladů společnosti Wavin Ekoplastik