Informace výrobců, Inženýrské sítě, TZB

Poradna: Ptejte se specialistů na inženýrské sítě a zdravotně-technické instalace 8

Chystáte stavbu anebo rekonstrukci rodinného domu či jiného objektu? Řešíte, jaké materiály využít? Nechte si poradit. V tomto seriálu uveřejňujeme otázky týkající se inženýrských sítí a ZTI. Na vaše dotazy odpovídají odborníci ze společnosti Wavin Ekoplastik.

Stávající litinové potrubí je v pořádku, ale vykazuje netěsnosti v hrdlech. Co s tím?
Pokud je stávající litinové potrubí v pořádku, byla by škoda ho nevyužít a instalovat potrubí nové. Na trhu je řada technologií vložkování. Z hlediska statiky je ideální technologie Compact Pipe, která nainstaluje potrubí z materiálu PE 100 RC tak, že těsně přilne z vnitřní strany ke stávajícímu potrubí. Přitom je vložka samonosným potrubím, které dokáže fungovat i bez opory stávajícího potrubí. Potrubí z PE 100 RC se ještě ve výrobě záměrně tvaruje do průřezu písmena „C“ a v této podobě se navíjí na bubny. Při použití je pak díky svému změněnému průřezu snadno vtaženo do potrubí původního, kde pak polyetylen díky paměťovému efektu materiálu obnoví za pomoci páry svůj původní kruhový tvar. Dokonalé přilnutí ke stávajícímu potrubí pak v průběhu ochlazování vložky zajistí dotlakování vzduchem. Výsledkem procesu je staticky nezávislé a silné potrubí s kvalitou a životností nového potrubí, kdy staré litinové potrubí přitom může dál plnit úlohu jakési ochranné vrstvy, a tím tak výrazně zvyšovat tlakovou odolnost nového PE potrubí.

Technologie vložkování Compact PipeTechnologie vložkování Compact PipeTechnologie vložkování Compact PipeTechnologie vložkování Compact Pipe

Je nutné izolovat rozvody podtlakové kanalizace proti rosení potrubí?
Nutné to není za předpokladu, že případné rosení a úkapy kondenzátu nejsou nežádoucí v daném objektu. Obecně potrubí dešťové kanalizace má tendenci se rosit v závislosti na teplotě a relativní vlhkosti v daném objektu, i když častokrát to nemusí být časté a pravidelné. Doporučujeme systém vždy opatřit alespoň izolací zabraňující možné kondenzaci vodních par.
Na otázky odpovídal: Radim Modlitby, produktový manažer, Wavin Ekoplastik

Více informací najdete na www.wavinacademy.cz.
Své dotazy můžete zasílat na info.cz@wavin.com, předmět e-mailu PORADNA Materiály pro stavbu.

wd s použitím podkladů společnosti Wavin Ekoplastik