Informace výrobců, Zděné konstrukce

Porotherm 44 TS Profi – nová soklová cihla plněná minerální vatou

Novinka – broušená soklová cihla tloušťky 440 mm od 1. ledna 2021 rozšiřuje dosavadní sortiment speciálních soklových cihel komplexního cihelného systému Porotherm společnosti Wienerberger. Současně doplňuje unikátní řadu Porotherm T Profi, což jsou cihly plněné minerální vatou.

Soklové cihly jsou určené pro první řadu zdiva. Jejich unikátností je ošetření spodní části cihly zdravotně nezávadným hydrofobizačním přípravkem, který zabraňuje vsakování vlhkosti do zdiva. Pro celou cihelnou řadu Porotherm T Profi, do které tato novinka zapadá, je pak charakteristická tepelná izolace minerální vlnou, která je nedílnou součástí cihly. Soklová cihla Porotherm 44 TS Profi je tedy elegantním a efektivním řešením pro založení jednovrstvého zdiva bez potřeby dodatečných vrstev zateplení.

„Hlavní funkcí soklových cihel je zajistit přechod mezi zdivem a základovou nebo stropní deskou. Minimalizují vzlínání vody v patě zdiva v případě nepříznivého počasí v průběhu stavby. Umožnují provádět ustupující sokly, které je pak možné dále izolovat, například s ohledem na případné pronikání radonu a vlivu vlhkosti z vnějšího prostředí. Charakteristická hydrofobizovaná vrstva do výšky cca 4 cm zamezuje nasáknutí vody do cihelného střepu, ale přitom nesnižuje přídržnost malty ani omítky,“ shrnuje výhody cihly Ing. arch. Martin Tichý, Product manager odpovědný za její vývoj.

Porotherm 44 TS Profi - nová soklová cihla plněná minerální vatou

Největší předností nové soklové cihly Porotherm 44 TS Profi jsou vedle hydrofobizační vrstvy její tepelněizolační vlastnosti, které splňují normové požadavky i pro pasivní domy. Tato cihla je určena pro první vrstvu obvodového nosného i nenosného zdiva s vysokými nároky na tepelný odpor a tepelnou akumulaci stěny. Pro správné zazdění je hydrofobizovaná část cihel barevně označena. K usazení cihel do ideálně vodorovné polohy pro bezproblémové zdění dalších vrstev broušených cihel se používá speciální malta Porotherm Profi AM pro založení broušených cihel. Založení druhé řady zdiva je s novou cihlou výrazně jednodušší. Samozřejmostí je dobrá pevnost v tlaku a výborné akustické parametry. Použití soklových cihel plněných minerální vatou je navíc ideální i z hlediska tepelných vlastností ve svislém směru, netvoří totiž tepelný most mezi základem a interiérem.

Cihla Porotherm 44 TS Profi je určena pro zdivo tloušťky 440 mm a více a vhodně tak doplňuje zejména konstrukce obvodového zdiva v oblíbené tloušťce 500 mm, konkrétně jde o řady jednovrstvého zdiva Porotherm 50 T Profi a Porotherm 50 EKO+ Profi. Její použití je proto ideální zvláště u menších objektů.

Základní technické údaje:

rozměry d/š/v: 248x440x249 mm
rovinnost ložných ploch: 0,3 mm
rovnoběžnost rovin ložných ploch: 0,6 mm
objem. hmot. prvku: 670 kg/m3
hmotnost cca: 18,4 kg/ks

Všechny technické informace včetně CAD detailů naleznete na www.wienerberger.cz.

podle podkladů společnosti Wienerberger