Informace výrobců, Zděné konstrukce

Postup montáže rohových překladů Porotherm KP Vario UNI R

V článku v Materiálech pro stavbu 3/2017 jsme představili schránky pro zabudování stínicích prvků Porotherm Vario UNI včetně jejich použití u rohových oken. V tomto článku chceme navázat s praktickými zkušenostmi s instalací těchto prvků.

V současné honičce za maximálními tepelnými úsporami budov je často přehlížena skutečnost, že největšími „žrouty“ tepla v zimě a současně největšími „ohřívači“ v horkém létě jsou otvory v plášti budov. Tato skutečnost samozřejmě vyvolává neustálou snahu výrobců oken minimalizovat tepelné ztráty/zisky. Vylepšování tepelného prostupu přes skleněné výplně má ovšem své fyzikální hranice a často je doprovázeno „nežádoucími“ vedlejšími účinky. Například použití většího počtu skel způsobí úbytek světla, takže úspora na tepelné energii může paradoxně znamenat větší náklady na svícení. Opravdu významného vylepšení tepelnětechnických parametrů otvorové výplně dosáhneme vložením další vrstvy, a to nejlépe na stranu exteriéru, nejlépe takové, kterou lze narozdíl od dalšího skla nějak regulovat. Proto jsou okenní otvory doplňovány předokenními roletami či žaluziemi. 

Zatímco u dokončených budov představuje kultivované doplnění o exteriérový stínicí prvek obvykle náročné úpravy obvykle spojené se zásahem do fasády, u novostaveb je situace podstatně jednodušší. Výrobci zdicích systémů nabízejí řadu schránek pro umístění rolet či žaluzií do konstrukce budovy nad okenní rám. Nedojde tak k narušení vzhledu okna ani zmenšení okenních rámů. Jedním z nejprogresivnějších českých výrobků je v této oblasti překlad Porotherm KP Vario UNI s univerzální schránkou Porotherm Vario UNI (obr. 1). Navazuje na úspěšné roletové překlady Porotherm KP Vario (obr. 2), ze kterých přebral nosnou část překladu. Samotná schránka pro roletu/žaluzii je však založena na zcela jiném principu. Především je univerzální pro osazení jak rolet, tak i žaluzií, a to až do výšky otvoru 2530 mm u rolet a až 2750 mm u žaluzií. To umožňuje kdykoliv, a to nejen během výstavby, ale i během užívání, změnit typ zastínění okenního otvoru. Základním nosným materiálem schránky je purenit® (desky na polyuretanové bázi z tvrdé pěny PIR, s pevností v tlaku 5,5–7,5 MPa) doplněný PUR deskou (na obr. 3 žlutá barva). Oba materiály jsou tepelněizolační – použité desky pro schránky z purenitu 550MD mají λD = 0,080 W/(m·K) a PUR deska má λD = 0,025 W/(m·K). Takže i bez jakéhokoliv doplnění je tepelněizolační i schránka sama o sobě. Stabilitu a odolnost vůčii zkroucení zajišťují boky zesílené vodovzdornou překližkou ze sibiřské břízy. Díky tomu vykazuje schránka vynikající vlastnosti – vedle dostatečné únosnosti (autor článku chodil po 2,5 m dlouhé schránce podepřené pouze na koncích) má i malou hmotnost (nejdelší schránka pro otvory se světlostí 3 m má hmotnost 14 kg).

Obr. 1: Řez překladem a univerzální schránkou pro rolety a žaluzie Porotherm KP Vario UNI – nosná část překladu pro světlost otvoru do 1,5 mObr. 2: Řez překladem a roletovou schránkou Porotherm KP Vario – nosná část překladu pro světlost otvoru nad 1,5 mObr. 3: Řez univerzální schránkou pro rolety a žaluzie Porotherm Vario UNI – hnědě purenit®, žlutě PUR deska

Obr. 4: Řez překladem a univerzální schránkou Porotherm KP Vario UNI s osazenou žaluzií Obr. 5: Systémové řešení překladu s univerzální schránkou Porotherm KP Vario UNI s osazenou roletou

O výhodách by se dalo psát ještě dlouho. Například velmi jednoduché je použití u zateplovaných fasád – schránka se jednoduše zarovná s hranou tepelné izolace a stabilita se zajistí ocelovými držáky kotvenými do stropní desky či věnce (obr. 4). Nejjednodušší je použití u jednovrstvého zdiva – schránka se prostě přinese a položí do maltového lože (obr. 5).

Použití roletových schránek u rohových oken

Vedle možnosti opravdu univerzálního použití bez omezení časem či stavem budovy umožňují tyto schránky i jednoduchou realizaci v současnosti velice oblíbených rohových oken. Pro rohová okna dodává výrobce upravené schránky (obr. 6 – rozměry a tvar rohové schránky Porotherm Vario UNI R 100L), opět vhodné jak pro rolety, tak pro žaluzie (obr. 7).

Obr. 6: Seříznutá rohová univerzální schránka Porotherm KP Vario UNI RObr. 7: Systémové řešení rohového překladu s univerzální schránkou Porotherm KP Vario UNI R s osazenou roletouObr. 7: Systémové řešení rohového překladu s univerzální schránkou Porotherm KP Vario UNI R s osazenou žaluzií (vpravo)

Rohové roletové/žaluziové překlady se prodávají již upravené pro jednoduchou montáž – na obr. 8 je fotografie výstavního modelu Porotherm KP Vario UNI R, na kterém byly prováděny ukázky montáže osazení překladů a schránek včetně osazení motorových žaluzií (sloupek, okna a vodicí lišty byly již osazeny předem). Dvojice montérů měla sestavu včetně zapojení žaluzií hotovou za 8 min., což je pochopitelně „závodní“ čas v situaci, kdy bylo vše připraveno a vyzkoušeno.

Obr. 8: Rohový sloupek – výrobekObr. 8: Rohový sloupek – foto z realizaceObr. 8: Rohový sloupek – detailní finální provedení

Postup montáže

Na fotografiích z montáže se pokusme ukázat princip a postup montáže Porotherm Vario UNI R u rohového okna. Jako první se musí osadit ocelový sloupek na železobetonový podkladek. Na obr. 8 je vidět sloupek samotný jako výrobek, uprostřed sloupek ukotvený na podkladku a napravo detail finálního provedení včetně protipožární a tepelné izolace.

Na rohovém sloupku je potřeba upozornit na vystupující ocelový trn – slouží pro jednoduché nasazení ocelové hlavice bez nutnosti svařování. Dílenská dokumentace k ocelovému sloupku včetně hlavice je bezplatně k dispozici u distributora univerzálních schránek, firmy Wienerberger. Zároveň jsou k sloupku přivařeny i plechy pro ukotvení oken. Sloupky jsou totožné pro všechny tloušťky zdiva. Poloha sloupku je totiž vždy ve stejné vzdálenosti od vnější hrany zdiva (jeho poloha je „definována“ velikostí univerzálních schránek zalícovaných s fasádou).

Po ukotvení sloupku se nasadí hlavice (obr. 9) pro usazení překladů a univerzálních schránek Porotherm Vario UNI R. Stabilitu při montáži zajistí trn. Při statickém návrhu bylo uvažováno kloubové připojení pro minimalizaci zatížení sloupku ohybovým momentem. Pro fixaci stačí prosté zabetonování stropní desky (obr. 10). Po obetonování se hlavice nemůže „ani hnout“. Pečlivé přivaření sloupku „kolem dokola“ k hlavici proto nedoporučujeme – zejména u vyšších sloupků může vnášení ohybového momentu výrazně snížit jejich únosnost. Na obr. 9 jsou vidět všechny „zajímavé“ prvky naživo a na obr. 10 pak v ideálním stavu. Zarážky vystupující z okrajů horního plechu slouží ke stabilizaci horních překladů během montáže. Spodní vystupující plechy pak slouží k položení schránek během montáže a vlastně fungují i jako uložení po celou dobu životnosti.

Po osazení hlavice se přistoupí k uložení překladů a univerzálních schránek. Ukládání keramobetonových překladů Porotherm Vario UNI R není potřeba popisovat – jednoduše se vezmou a položí do maltového lože. Následuje položení schránek – stejně jako u překladů je stačí pouze uložit na straně zdiva do maltového lože a u sloupku položit na navařené plechy (dobře je to vidět na obr. 9 vpravo nahoře).

Obr. 9: Hlavice rohového sloupku – samotná hlaviceObr. 9: Hlavice rohového sloupku – spodním protiplechem ukázkově stažená deska purenitu (stejně jako u schránky)Obr. 10: Systémové řešení rohového překladu s univerzální schránkou Porotherm KP Vario UNI R

Schránky drží, ale zcela stabilní ještě nejsou. Stabilitu získají až po zavěšení pod horní plech hlavice. Toho dosáhneme vložením protiplechu zespodu zevnitř pod horní desku schránky a jeho přichycením pomocí šroubů k hornímu plechu hlavice (osy šroubů znázorňuje modrá čerchovaná čára na obr. 11). Pak jsou obě ramena definitivně srovnána a osazena. Teprve poté jsou šrouby dotaženy a schránky zafixovány. Čela schránek je vhodné ještě stáhnout pomocí plechových úhelníčků (obr. 12) a vrutů do dřeva. 

Protože málokdy se podaří napoprvé udělat všechno zcela přesně, stavební firmy často napřed montují schránky (výrobní zcela přesný řez vytvoří ideální kolmici), protože lze ještě jednoduše „zavrtět“ povoleným sloupkem a zcela ho srovnat s fasádou. Teprve potom opatrně osadí keramické překlady a provedou další navazující práce, tedy uložení překladů Porotherm KP 7 na ocelové úhelníky hlavice a do maltových loží na obvodové zdivo, vložení tepelné izolace a fixace schránky před betonáží.

Pro sjednocení postupu se v současnosti dodávají roletové překlady Porotherm KP Vario UNI R zásadně s překlady s prostorovou výztuží (větší únosnost současně s lepší fixací hlavice). Před betonováním je nezbytné zajistit polohu obou schránek (podepřít a zafixovat) tak, aby během betonáže nedošlo k prohnutí či odstrčení schránky. Na obr. 13 je znázorněna možnost takovéto fixace. Schránka i s překladem musí být dole průběžně po délce podepřena bedněním, aby se neprohnula a současně neprotekl beton. Dále je nutné ve vodorovném směru provést stažení přes průběžné prkno – to současně i podepře horní desku schránky. Stažení je schematicky znázorněno truhlářskou svorkou. Zároveň je ale nutné schránku rozepřít proti překladu, aby utažením nebyla přitlačena až na prostorovou výztuž – dovnitř schránky je tedy nutné vložit rozpěry (např. dřevěné hranolky), které po vyplnění betonem až po jeho horní hranu můžeme vyndat či je tam jako ztracené bednění ponechat. U rohového okna není keramický překlad Porotherm KP 7 zalícován se zdivem jako na obr. 13, ale je o 40 mm zapuštěn pro lepší odizolování ocelové hlavice. Postup betonáže je totožný jako u běžných překladů Porotherm KP Vario UNI.

Obr. 11: Schéma kladení jednotlivých prvků pro zavěšení schránky sevřením mezi plechyObr. 12: Stažení schránek plechovým úhelníčkemObr. 13: Fixace schránek před betonáž

Poté ještě doplníme obklady sloupku protipožární a tepelnou izolací, nainstalujeme závěrečný designový kryt (obr. 7), přiděláme vodicí lišty žaluzií/rolet do tepelné izolace a dokončíme oplechování. A pokud vše provedeme jak má být, získáme designové elegantní rohové okno i se stínicí technikou (obr. 7 a 14).

Obr. 14: Rohové okno Porotherm Vario UNI RObr. 15: Systémové řešení Porotherm s tepelněizolační parapetní deskou simerit

Roletové schránky u rohových oken bez sloupku

Někdy se objeví i požadavek o řešení rohových oken bez sloupku. Toto řešení je možné, ale vyžaduje již individuální statické posouzení konzoly. Je třeba si uvědomit, že zatímco u rohových oken se sloupkem máme překlady uloženy či zavěšeny na obou koncích, zde máme jeden konec „ve vzduchu“. Na obr. 16 máme schematicky vyneseno chování zatížené konzoly – zelená křivka při horním povrchu naznačuje kam je třeba přidat výztuž. A tu samozřejmě musí nadimenzovat statik. Protože se jedná o konstrukci nad skleněnou výplní, je třeba dbát kromě posouzení únosnosti i na průhyb konzoly. Zde občas někdo nahradí skutečné schéma ideálním, tj. předpokládá vetknutí na hraně stěny. Na obr. 16 je nakreslena nejhorší varianta, kdy je konzola zatížena osamělým břemenem (např. nárožní krokví) a v poli je minimální zatížení. Na obr. 17 je foto realizovaných rohových oken s roletovými schránkami Vario.

Obr. 16: Schematický nákres chování zatížené konzolyObr. 17: Rohová okna s roletovými schránkami bez sloupku se složitým řešením pod nárožní krokví

Obr. 18: Řez kotvením schránky v rohu bez sloupkuObr. 19: Průběžné kotvení schránky

Pro schránky Porotherm Vario UNI je statika shodná – stejné keramické díly s prostorovou výztuží a též nutnost přidat výztuž k hornímu okraji. V následující ukázce popíši rohové okno Vario UNI bez sloupku u domu se zateplením, což je nejnáročnější varianta (část schránky je vykonzolována a nemá přímou podporu. Co se týče rohové hlavice, ta je zde nahrazena pouze deskou odpovídající desce hlavice předem osazenou s protiplechem shodným z varianty se sloupkem (konstrukce je zřejmá z řezu (obr. 18) a tvaru plechů – čtvercového kotevního plechu a protiplechu tvaru L Hlavice je po osazení zabetonována a tím i zafixována. Pro fixaci je průběžně schránka kotvena plechy (obr. 19 – světlezelenou barvou je vyznačen obrys schránky, černě kotevní prvky a zdivo). 

Uvedený příklad dokládá, že i takovéto řešení je prakticky proveditelné.

IVO PETRÁŠEK
foto archiv firmy Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.

Ing. Ivo Petrášek (*1960)
absolvoval Fakultu stavební Českého vysokého učení technického v Praze. Je autorizovaným inženýrem pro pozemní stavby, statiku a dynamiku staveb. Je zaměstnán jako statik u firmy Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.