Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Požárně odolné konstrukce dřevostaveb s konstrukčními deskami Rigistabil

Požární odolnost je jednou ze základních vlastností většiny staveb, a to platí i v případě těch dřevěných. Konstrukce se sádrokartonovými konstrukčními deskami Rigistabil standardně splňují požadavek DP3, vhodnou skladbou však lze dosáhnout i DP2. Na co si dát pozor při návrhu těchto konstrukcí a co je ovlivňuje?

Požární odolnost se obecně udává jako časový interval uváděný v minutách, po který jsou naplňovány jednotlivé normativně definované parametry konstrukce. Mezi tyto parametry řadíme zejména následující tři: parametr únosnosti a stability (R), parametr celistvosti (E), parametr tepelněizolační schopnosti – mezní teploty na neohřívaném povrchu (I). Spojením těchto kritérií hodnocení vzniká značení REI. To se váže k požární odolnosti nosných požárně dělicích stěn a stropů (případně střech). „Při zachování konstrukčních zásad daných technologickým předpisem Rigips je možné dosahovat požárních odolností dřevostaveb až REI 90 DP3, případně REI 60 DP2,“ uvádí Ing. Zdeněk Černošek, Off­ ­site Construction Manager Rigipsu. Konstrukce Rigips se sádrokartonovými deskami Rigistabil určené do dřevostaveb byly zkoušeny v autorizovaných zkušebních laboratořích.

Požárně odolné konstrukce dřevostaveb s konstrukčními deskami Rigistabil

Značení těchto hodnot je v souladu s ČSN EN 13501­2 a ČSN 73 0810 a udává nám kromě časového intervalu i tzv. druhovost požárních konstrukcí (DP1 až DP3). Ta je zpřesňujícím parametrem požární odolnosti a má význam pro správný návrh konstrukce v rámci projektu. Zjednodušeně lze říci, že konstrukce typu DP1 se skládají výhradně z nehořlavých komponent, kdežto DP2 a DP3 jsou konstrukce, které mohou obsahovat i součásti hořlavé.

„Požární odolnost se vždy váže k celé konstrukci, která je složena z jednotlivých materiálů. V rámci samotných materiálů je určující reakce na oheň,“ vysvětluje Ing. Zdeněk Černošek. Sádrokartonové desky jsou zařazeny do třídy A2–s1, d0, tedy spadají do kategorie materiálů nehořlavých v souladu s normou ČSN EN 13501­ 1+A1. Jednou z výhod použití desek na bázi sádry nejen ve dřevostavebních konstrukcích je jejich uvolňování krystalicky vázané vody, které pohltí část tepelné energie požáru a desky tak fungují jako automatický „hasicí přístroj“. Z každého čtverečního metru sádrokartonu se během případného požáru uvolní přibližně 1,5 litru vody. V celém stavebním objektu se tak v podobě desek ukrývá celá cisterna vody přímo ve hmotě sádrokartonu.

Co si ohlídat při návrhu konstrukce?

Požárně odolné konstrukce dřevostaveb s konstrukčními deskami Rigistabil

V první řadě je třeba pro montáž požárně odolných konstrukcí nutné používat sádrokartonové desky předepsané v Katalogu požárně odolných konstrukcí suché výstavby Rigips vč. dodržení technologického postupu montáže. Požární katalog je vždy v aktuální verzi dostupný na webových stránkách Rigips nebo v tištěné podobě u obchodně­technických zástupců.

Další podstatnou zásadou je zachování celistvosti protipožární konstrukce, která musí být bez prostupů a jiných oslabení. „Zabudovaná svítidla, elektrokrabice, výplně otvorů a jiné musí být certifikována pro užití v požárně odolných konstrukcích nebo musí být zakryta schválenými kryty a instalace odpovídat dle platných norem ČSN EN,“ dodává Ing. Zdeněk Černošek. Je­li v dané konstrukci vrstva minerální izolace, musí být vložena celoplošně. Zároveň musí být dodržena tloušťka, hustota a typ minerální izolace tak, aby tyto parametry byly v souladu se schválenou technickou dokumentací Rigips.

Podstatné je také použití správných detailů, které zachovávají udávanou požární odolnost konstrukce. Jedním z nich je i napojovací těsnění z pěnového materiálu, které je použitelné jen za předpokladu, že je kryto zatmelením v plné tloušťce opláštění. V případě přímého namáhání ohněm (např. u kluzného napojení příčky na strop) je nutno použít pásek z minerálních vláken třídy reakce na oheň nejméně A2 (podle ČSN EN 13501­ 1+A1). Finální úprava vícevrstvě opláštěných konstrukcí vyžaduje tmelení spár ve všech vrstvách.

Čistý vzduch v interiéru jako bonus

Konstrukční deska Rigistabil, vhodná i do protipožárních konstrukcí, obsahuje technologii Activ’Air®, která účinně pohlcuje až 70 % formaldehydu v ovzduší a mění ho na neškodné inertní látky. Výsledkem je čistý vzduch v interiéru po dobu minimálně 50 let. Technologie nemění ostatní vlastnosti desky. Pro optimální účinnost je potřeba použít 1 m2 desky Activ’Air® na 1 m3 vzduchu v místnosti.

Schopnost technologie Activ’Air® redukovat formaldehyd byla experimentálně prokázána nezávislými laboratořemi Eurofins dle normy ISO 16000­23. Activ’Air® neztrácí účinnost ani po úpravě povrchu malováním nebo tapetováním běžnými prodyšnými materiály, nevylučuje žádné škodlivé látky a přispívá tak k čistšímu ovzduší v interiéru.

Konstrukční deska Rigistabil Activ’Air®

Tato sádrokartonová deska typu DFRIEH2 je určena pro nosné i nenosné konstrukce. Skládá se ze speciálního sádrového jádra vyztuženého skleněnými vlákny a obaleného silným papírovým kartonem. Pevnost v ohybu a tvrdost povrchu jsou výrazně vyšší než u standardního sádrokartonu. Navíc jsou desky ohnivzdorné a impregnované. Rigistabil obsahuje technologii Activ’Air® pro rozklad emisí formaldehydu.

podle podkladů firmy Saint­-Gobain Construction Products CZ, a. s., divize Rigips