Informace výrobců, Zajímavá stavba

Požární ochranu nového lákadla Tyrolských Alp, Jakubova kříže, řeší sádrovláknité desky fermacell

Na jednom z vrcholů Tyrolských Alp vznikla v nadmořské výšce 1456 metrů rozhledna ve tvaru vrcholového kříže, která je největší stavbou svého druhu na světě. Protipožární koncept byl realizován za pomoci sádrokartonových desek fermacell.

Zdaleka viditelná rozhledna Jakobskreuz (Jakubův kříž) se vypíná do výše na vrcholu hory Buchensteinwand v údolí Pillerseetal v tyrolském okrese Kitzbühel. Se svými téměř 30 metry se jedná o největší vrcholový kříž na světě, do kterého je možné vstoupit. Ve svých ramenech kříž ukrývá čtyři vytápěné vyhlídkové a výstavní místnosti, které se velmi mnohostranně využívají pro semináře, předčítání nebo duchovně zaměřené projekty. Vyhlídkové platformy ve výšce 19 metrů přímo nad místnostmi, jakož i panoramatická vyhlídková platforma ve výšce 28 metrů nabízí dechberoucí výhled na Alpy v okolí Kitzbühelu.

Rozhledna Jakobskreuz (Jakubův kříž) je opláštěna sádrovláknitými deskami fermacell Rozhledna Jakobskreuz (Jakubův kříž) je opláštěna sádrovláknitými deskami fermacell

Mimořádný vrcholový kříž byl postaven z iniciativy Horské dráhy Pillersee, která zde chtěla vytvořit turistickou atrakci se zvláštní vyhlídkou. A to se také podařilo: Z tohoto místa se brzy stal oblíbený výletní cíl. Na projekt bylo vynaloženo asi 1,9 miliónu eur a přispěly na něj jak podpůrné fondy EU, tak i prostředky z Fondu turistiky.

Kvůli vysokým nárokům na vzhled tohoto mimořádného stavebního díla byly pro obložení fasády použity modřínové šindele, které jsou tento region typické. Díky fasádě, tvořené z 50 centimetrů dlouhých modřínových šindelů, se tak stavba optimálně začleňuje do okolí.

Jednu z výzev projektu představuje i protipožární ochrana. Konstrukční díly se sádrovláknitými deskami fermacell vyhovují nejpřísnějším evropským požadavkům na protipožární ochranu. Díky tomu bylo možné zaručit nehořlavé obložení konstrukce podle požadované požární klasifikace EI-30.

Rozhledna Jakobskreuz (Jakubův kříž) je opláštěna sádrovláknitými deskami fermacell Rozhledna Jakobskreuz (Jakubův kříž) je opláštěna sádrovláknitými deskami fermacell Rozhledna Jakobskreuz (Jakubův kříž) je opláštěna sádrovláknitými deskami fermacell

Vývoj odpovídající protipožární koncepce patřil k největším výzvám stavebního projektu. Pro svoji vysokou stabilitu a vynikající reakci na oheň byly sádrovláknité desky fermacell jak pro projektanta, tak i pro realizační firmu první volbou z hlediska protipožární ochrany nosné konstrukce. Sádrovláknité desky Fermacell zabodovaly při stavbě Jakubova kříže kromě toho také svou rychlou montáží a hospodárným zpracováním. Certifikace renomovanou organizací eco-Institut investorům potvrdila, že zpracovávají zaručeně ekologický produkt.

Celkem bylo na objektu opláštěno sádrovláknitými deskami fermacell o tloušťce 12,5 milimetrů přibližně 1600 metrů čtverečních plochy. Desky byly použity na vnější opláštění konstrukce, interiérové příčky, ve výtahové a elektroinstalační šachtě a na stropech jednotlivých místností.

Gerald Kern / Jaroslav Benák