Informace výrobců, Stavební chemie

Pracovní postup kladení velkoformátových prvků se stavební chemií Ceresit

Lepidla Ceresit doporučujeme aplikovat na podklady rovné, pevné, stálé a zbavené všech nečistot (prach, živice, olej apod.) ovlivňující přídržnost lepeného obkladového prvku. Podklady musí splňovat všechny aktuálně platné technické normy a předpisy. Znečištěné a nesoudržné vrstvy z podkladu odstraňte. K důležitým krokům před pokládkou patří rozměření dilatačních spár a jejich proříznutí v podkladu, kdy se snažíme přizpůsobit dilataci konstrukci podlahy a formátu dlažby. Lepidla Ceresit jsou vhodné pro aplikaci na těsnicí a hydroizolační hmoty Ceresit CL 50, CL 51 a těsnicí malty Ceresit CR 90 a CR 166.

Podkladem může být beton (stáří více než 3 měsíce, zbytková vlhkost ≤ 4 % CM nebo 1,8 % CM při podlahovém vytápění), cementové potěry a omítky, vápenno-cementové omítky (starší více než 28 dnů, zbytková vlhkost ≤ 4 % CM), pórobeton zbavený prachu a natřený penetračním nátěrem Ceresit CT 17 nebo CN 94 (tento nátěr se nepoužívá v případě pórobetonu).

Dle doporučené normy ČSN EN 12004 se používá vhodné lepidlo ze sortimentu Ceresit, například CM 17 Super (s klasifikací C2TES1) Flexible, CM 22 Mega Format Flexible (s klasifikací C2TES1) nebo CM 77 UltraFlex. Pokládka obkladových prvků se musí provádět kombinovanou metodu. Na podlahy a stěny se aplikuje lepidlo zubovou stěrkou č. 8. Pro formáty větší jak 150×150 cm doporučujeme na rubovou stranu obkladů a dlažeb aplikovat lepidlo stěrkou č. 6. Na menší formáty, např. 60×120 cm, se lepidlo aplikuje na podlahy a stěny zubovou stěrkou č. 10 a na rubovou stranu dlažeb a obkladů se aplikuje jen hladítkem.

Spáry plní nejen optickou, nýbrž i technickou funkci. Doporučená šíře spár musí být minimálně 3 mm. Dilatační spára má být min 3 mm. Za jak dlouho lze spárovat, doporučená norma neuvádí. Prováděcí firmy spárují obkladový prvek za ideálních klimatických podmínek min. za 7 dní po nalepení obkladu a dlažby. V případě nižších teplot a vyšší vlhkosti se doba mezi lepením a spárováním prodlužuje. Na spárování doporučujeme použít Ceresit CE 43, Ceresit CE 40 nebo CM 77.

Samonivelační stěrka (např. Ceresit CN 68, CN 69, CN 72) a penetrace (např. Ceresit CT 17  nebo CN 94)

Provedená penetraceNanesení lepidla na podklad (např. Ceresit CM 16, CM 17, CM 22, CM 92, CM 77)Nanesení lepidla na dlažbu

Manipulace a pokládka dlažbyManipulace s dlažbouPoložení dlažby

Odstranění přebytečného množství lepidla po obvodu dlažbyAplikace vyrovnávacích klínkůVyrovnávka dlažby pomocí vyrovnávacích klínků

podle podkladů společnosti Henkel ČR