Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Praskají vám zdi? Řešením je suchá výstavba!

Praskání omítky je jedním z nejčastějších jevů, se kterým se, dříve či později, potýká každý majitel domu či bytu. U novostaveb není nic jednoduššího, než se obrátit na developerskou společnost a v reklamační lhůtě, která je dána zákonem, nárokovat nápravu. I přesto, že nechal zhotovitel stavbu takříkajíc vymrznout, nově postavený dům neustále pracuje a s tím je třeba počítat.

Praskají vám zdi? Řešením je suchá výstavba!Praskají vám zdi? Řešením je suchá výstavba!V případě, že se na zdech objeví trhliny, je nutné posoudit, zda jsou aktivního či pasivního charakteru. Pokud jde o trhliny pasivní, tzn. není předpoklad, že se budou dále rozšiřovat, je vhodné použít tmel nebo sádrovou omítku a všechny trhliny jimi vyplnit. Není to nic složitého, zvlášť v situaci, kdy je omítka sádrová. Když jsou zdi bílé, často není nutné spáry ani přemalovávat.

Praskat mohou i sádrokartonové konstrukce
„Kouty sádrokartonových konstrukcí před praskáním spolehlivě ochrání páska No-Coat. a to i v tak exponovaných stavbách, jakými jsou dřevostavby a půdní vestavby,“ uvádí product manager divize Rigips Ing. Zdeněk Černošek. Pružné kopolymerové jádro pásky spolehlivě přenese pnutí konstrukce a trhliny ani praskliny nedostanou šanci. Rohy opatřené páskou No-Coat spolehlivě odolají nárazům způsobeným běžným užíváním stavby.

Sádrové omítky
Řešením jsou i sádrové omítky vhodné na většinu běžných podkladů, které díky svým vlastnostem dokážou přenášet drobná pnutí. Společnost Rigips nabízí na trhu řadu sádrových omítek, stěrek a tmelů, ze kterých lze vybírat dle jejich vlastností a také dle nároků, které na ně zákazník klade. Patří mezi ně tmel Rifino top určený především pro tmelení sádrokartonu bez následného broušení. Z omítek jsou to ucelené řady Rimano a Rimat určené pro zdivo, beton a jiné vhodné povrchy.

Jak uvedl Zdeněk Černošek, díky jednovrstvé aplikaci jsou sádrové omítky výrazně rychlejší ve zpracování oproti tradičním vápenocementovým omítkám. Velká výhoda sádrových omítek spočívá v tom, že není třeba je tak často malovat, protože neabsorbují pigmenty barev. Pokud už na malování dojde, lze na ně aplikovat různé malířské techniky a plastické dekorace. Dopomáhá k tomu i dokonale hladký povrch, na kterém se nedrží prach, což je příznivé pro alergiky. Rovněž mají schopnost přijímat a uvolňovat vzdušnou vlhkost a umožňují regulovat klima uvnitř místnosti.

Sádrové omítky RimanoSádrová omítka RimanoNová aplikace „Best Finish“ názorně ukáže, jak vypadá povrch stěny s různou kvalitou povrchu v průběhu dne

Dokonalý povrch
Moderní suchá výstavba umožňuje velkou variabilitu provádění a výsledků. Slučuje se zde funkčnost, estetika a čistota provedení. Kvalitní zpracování a výsledná podoba povrchu hraje stále významnější roli v interiéru. Dokonalý povrch umožňuje využít krásy tvarů a barev, hru světla a stínů. „Proto je pro nás tak důležité, abychom uměli nabídnout kompletní řešení pro dokonale hladké povrchy bez viditelných spár nebo funkční ochranu rohů, které se ani po nárazu neotlučou,“ zmiňuje Zdeněk Černošek.

Nová aplikace „Best Finish“ názorně ukáže, jak vypadá povrch stěny s různou kvalitou povrchu v průběhu dne, kdy slunce ozařuje skrz okno místnost, a večer za umělého osvětlení. Můžete si také promítnout, jak dopadne náraz předmětu na roh, který není buď nijak chráněn, anebo je chráněn standardním hliníkovým profilem nebo speciálními páskami No-Coat nebo aquaBead.

Zároveň v aplikaci nabízíme kompletní seznam našich materiálů, s nimiž docílíte toho nejlepšího výsledku.

podle podkladů společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ, divize Rigips