Informace výrobců

Prefabrikovaná schodiště z lehčeného liaporbetonu

Prefabrikované prvky jsou ve stavebnictví v mnoha ohledech žádoucí, neboť poskytují staviteli několik výhod – především urychlení stavby a jistotu technických parametrů (například vysokou nosnost, požární odolnost atd.). To je také účel prefabrikovaných schodišť vyráběných z lehčeného keramického liaporbetonu. Rozhodne-li se projektant nebo stavitel pro takové řešení, může si ze svého seznamu nutných prací škrtnout stavbu bednění, bez něhož by jinak nebylo možné schodiště postavit. V součinnosti s ostatními technologiemi je montáž prefabrikovaného schodiště minimálně časově náročná. S pomocí jeřábu je schodiště instalováno a fixováno na předem daném místě. Celá operace netrvá déle než hodinu, což je ve srovnání s postupem bednění, armování a lití betonu nesrovnatelně krátká doba. Schodiště je ihned pochozí a stavitel ušetří čas i pracovní sílu. Kromě již uvedených výhod nabídne prefabrikované schodiště i příznivé izolační vlastnosti, minimální přenos hluku a vibrací do přilehlých stěn a nakonec i rozumnou cenu.

Rozměrové možnosti a druhy schodišť
Aby byl prefabrikovaný prvek akceptovatelný ze strany projektantů a stavitelů, musí umět nabídnout různé varianty řešení, neboť každá stavba je jiná. V zásadě je možné zadat do výroby schodiště točitá prostorová (v levém i pravém provedení) a přímá. Rozhodující pro výběr v dané situaci je samozřejmě počet stupňů, šířka ramene a předdefinovaný prostor mezi rameny. U točitých schodišť je šířka ramene 990 nebo 1090 mm. Konstrukční výška točitých schodišť Liapor může být 2422 až 3294 mm. V běžném stavitelství, zejména u rodinných domů, je toto standardní rozpětí dostačující. Počet stupňů pak vychází v limitu 14 až 18. U přímých schodišť může být provedení bez podesty či s podestou (případně lze vytvořit i samostatné podesty). V těchto případech jsou možnosti výroby mnohem širší a jediným omezením je maximální šířka ramene 2 metry. Tloušťka desky je vyráběna v rozměrech od 15 do 25 cm.

Prefabrikovaná schodiště z lehčeného liaporbetonuPrefabrikovaná schodiště z lehčeného liaporbetonu

Schodiště jsou osazována na stavbách dle detailů uložení schodišť v projektu, které jsou zohledněny již ve výrobě, aby montáž proběhla hladce a bez problémů. Jako standardní spodní uložení se používá pokládka na rovný betonový podklad osazený pryžovými pásy. Horní osazení je např. na ozub. Jak přímé, tak točité schodiště lze osadit tronsolemi a dalšími vestavbami dle požadavku zákazníka. U prefabrikovaných schodišť je velmi důležitá záruka výrobce, kterou poskytuje na funkčnost produktu, ale současně i na statické parametry. Projektant se může rovněž spolehnout na rozměrovou stabilitu a akustické vlastnosti celé konstrukce. Materiál schodišť je především již zmíněný liaporbeton třídy LC 16/18 – D1,6. Ačkoliv významnou část betonu tvoří zrna keramického kameniva, liaporbeton je pevný a trvanlivý jako běžný beton.

Prefabrikovaná schodiště z lehčeného liaporbetonuPrefabrikovaná schodiště z lehčeného liaporbetonu

Povrchová úprava
Kvalita povrchu prefabrikovaného schodiště z liaporbetonu je v pohledové třídě PB2. Při výrobě přímých schodišť jsou používány kovové formy a je na investorovi, aby se rozhodl, zda schodiště nechá takto pohledově přiznané, nebo jej obloží jiným nášlapným materiálem – keramickou dlažbou, dřevem apod. U současných staveb je pohledový beton často používaný, a tak nachází větší uplatnění i u schodišťových prvků. Přidáváním pigmentů barev (z váhy cementu) lze docílit i různých barevných odstínů betonu. Schodišťové stupně lze na přání opatřit také protiskluzovou úpravou (většinou u venkovního provedení).

Více informací najdete na stránkách www.liapor.cz.
podle podkladů firmy Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s.