Informace výrobců, Zděné konstrukce

Pro klid lázeňských hostů třeboňské Aurory bylo vybráno zdivo KM Beta

Vápenopískové zdivo KM BETA se díky svým akustickým vlastnostem uplatnilo při rekonstrukci městských slatinných lázní Aurora v Třeboni. Modernizace kromě jiného navýšila ubytovací kapacitu zvětšením pokojů. Projektant Ing. Milan Špulák z projekční kanceláře JPS J. Hradec vytvořil nové příčky mezi pokoji za použití vápenopískových zdicích prvků SENDWIX, a to především kvůli jejich vynikajícím akustickým vlastnostem.
 
Městské slatinné lázně Aurora v TřeboniMěstské slatinné lázně Aurora v TřeboniMěstské slatinné lázně Aurora v Třeboni
 
Lázeňský komplex Aurora otevřený v r. 1975 se nachází na západním okraji Třeboně v klidném prostředí rozsáhlého parku na břehu rybníka Svět. Specializuje se především na léčení poruch pohybového aparátu, revmatických chorob, poúrazových a pooperačních stavů a celkovou rekondici. Původní ubytovací kapacita činila 450 míst, současná kapacita je 564 lůžek ve 289 pokojích.
Ubytovací kapacita se navyšovala na přelomu letošního roku v rámci celkové modernizace objektu. Kromě realizace zateplení a nové fasády proběhla i výměna oken. Jižní štít budovy A doplnila prosklená věž s výtahem. Novému exteriéru budovy dominuje bílá, která je v učení feng-shui barvou kovu a symbolizuje sílu a pevnost. Samotný odstín představuje nové začátky a čistotu. Bílou na fasádě harmonicky doplňují světle modrá zábradlí lodžií se skleněnými elementy. Podle feng-shui sem právě modrý odstín vnáší vodní prvek, tón modré přitom evokuje vodu čistou a zároveň klidnou.
Městské slatinné lázně Aurora v TřeboniInteriéry lázní se dočkaly i obnovy sanitárního zařízení. Plocha pokojů se zvětšila připojením původních lodžií, což znamenalo posunutí zdí o cca 1,25 m. Nové lodžie, navržené kanceláří JPS J. Hradec, byly zavěšeny na venkovní fasádu.
Při realizaci příček byla rozhodujícím parametrem požadovaná hodnota neprůzvučnosti, kterou žádný jiný materiál než prvky KMB SENDWIX bez dalších dodatečných úprav nesplňoval. Prvky KMB SENDWIX skvěle tlumí hluk, jejich hodnota vzduchové neprůzvučnosti Rw totiž činí až 56 dB. Akustika má přitom zásadní vliv na to, zdali se v konkrétní místnosti cítíme dobře. V objektu, jako jsou lázně, je pohoda doslova nutností.
Výběrové řízení města Třeboně na modernizaci lázní Aurora a jejich rekonstrukci vyhrála projekční kancelář JPS J. Hradec na přelomu května a června 2011. Následovala příprava projektu a kolem Vánoc už na staveništi pracovalo na 400 lidí. Bylo totiž nutné stavbu dokončit ještě v únoru, aby mohly být pokoje nově vybaveny a na začátku dubna mohla začít lázeňská sezóna.
Pro nové mezipokojové stěny vybral Ing. Milan Špulák dva typy vápenopískových prvků KMB SENDWIX. Až do výše 6. patra byly využity prvky 8DF-LD s rozměry 248x240x248 mm, tj. s tloušťkou 240 mm, od 7. patra pak 6DF-LD s rozměry 248x175x248 mm, tj. prvky tloušťky 175 mm. Vápenopískové kvádry se uplatnily při dozdívání příčky pod stávající konstrukci v celkem 101 pokojích. Povrch vápenopískového zdiva je upraven perlinkou a následně omítkou. Kromě výborných akustických vlastností vynikají vápenopískové prvky KM BETA vysokou přesností, což umožnilo tenkovrstvé lepení a spolu se suchou převazbou svislých spár systému pero – drážka zajistilo podstatně vyšší rychlost výstavby a významnou úsporu materiálů, především lepicích malt. Vápenopísková cihla je výborným materiálem také z hlediska hygienické nezávadnosti a protipožárních parametrů. Navíc má dobrou tepelnou akumulaci.
 
Městské slatinné lázně Aurora v TřeboniPrvky 6DF-LD s rozměry 248x175x248 mm, tj. prvky tloušťky 175 mmPrvky 8DF-LD s rozměry 248x240x248 mm, tj. s tloušťkou 240 mm
 
Na první zkušenosti s vápenopískovým zdivem KM BETA vzpomíná Ing. Milan Špulák s úsměvem. Když před časem navrhl při projektování komplexu rodinných domů systém SENDWIX poprvé, ještě netušil, s jakým úspěchem se tento materiál setká. První obyvatelka, místní paní učitelka, se při setkání se zástupci projekční kanceláře ve svém domě zaposlouchala a řekla: „Slyšíte to?“ Na zápornou odpověď účastníků pak reagovala: „No právě!“
 
Při realizaci nových mezipokojových příček v budově lázní Aurora se uplatnilo přibližně 110 m³ vápenopískového zdiva SENDWIX společnosti KM Beta. Tento úctyhodný objem pak vynesl Milana Špuláka na třetí místo v tradiční projektantské soutěži Pohár plný vína, kterou KM Beta vyhlašuje. V kategorii „Největší projekt“ tuto realizaci překonaly jen projekty komplexů rodinných domů v Týnečku u Olomouce a na Zbraslavi.
Více o zdicím systému SENDWIX najdete na www.sendwix.cz. O dalších materiálech KM Beta a aktuálních soutěžích se dočtete na www.kmbeta.cz.
podle podkladů společnosti KM Beta