Informace výrobců

Problém s plísní uvnitř budov a jejich řešení obkladovými deskami

Znečištění plísněmi v budovách je jedním z nejčastějších problémů vnitřního prostředí. Mikroorganismy jako houby a bakterie jsou všudypřítomné, staly se tak důležitou a přirozenou součástí našeho prostředí. Pokud však jsou přítomny v podobě napadení plísněmi na povrchu stěn uvnitř budov, stávají se rychle obtížným problémem.

Příčinou růstu plísní je většinou zvýšený obsah vlhkosti v příslušném stavebním materiálu nebo na jeho povrchu. Kromě vlhkých stěn kvůli nedostatečné ochraně před deštěm nebo vzlínající vlhkosti spočívá komplikace často v nedostatečném tepelně izolačním standardu u starých budov se současně působící nízkou obměnou vzduchu v interiérech budov v důsledku konstrukčních změn. Nová okna se často instalují bez zlepšení tepelné izolace vnějších stěn. To může vést k tomu, že se zvýší vlhkost vzduchu a na povrchu stěny začnou růst plísně. Není ani nutné, aby se tvořil kondenzát – stačí aby vlhkost vzduchu dosáhla cca 70 %.

Pro prevenci tvorby plísní by měla být v používané místnosti pravidelně regulována vlhkost větráním. Kromě toho je třeba zajistit, aby v každém místě bylo dosaženo takzvané „hygienicky minimální tepelné ochrany“. To v praxi znamená hodnotu relativní vlhkosti vzduchu, která nesmí překročit 70 %, a povrchová teplota na úrovni alespoň 12,6 °C. Takové vnitřní klima může být dosaženo různými způsoby a opatřeními, a jedním z nich jsou například speciální panely pro sanaci plísní. Zde své místo stále silněji nachází systémy sanace plísní šetrné k životnímu prostředí.

V oblasti navrhování stavebních konstrukcí z pohledu tepelné ochrany budov jsou v současné době v ČR závazné požadavky technické normy ČSN 730540. V oblasti šíření vlhkosti a vlhkostní bilance tato norma stanovuje závazné požadavky v oblasti maximálního množství zkondenzované vodní páry a v oblasti roční vlhkostní bilance. Také ve své části 4 obsahuje postup pro výpočet vlhkostní bilance Glaserovou metodou a odkazuje se na další výpočetní postupy dle ČSN EN ISO 13788. Jednou z cest jak tomuto požadavku vyhovět jsou ekologické renovace obkladovými panely pro sanaci plísní. Proto byl společností Remmers vyvinut inovativní systém Power Protect, který vychází vstříc požadavkům uživatelů a nabízí koncept [eco] – zcela nový systém založený na vysoké kvalitě sanačních desek: ekologické, udržitelné, a s trvalou ochranou proti škodlivému růstu plísní, zateplení a sanaci plísní v jednom. Nízkoemisní protiplísňové sanační desky zlepšují klima v místnosti, jejíž stěny jednak zateplí a jelikož jsou paropropustné a kapilárně aktivní, zajistí transport vlhkosti.

Vlhkost z místnosti je jímána do systémuVlhkost je následně kapilárním transportem procesem difuze uvolňována do prostoru

Díky jedinečnému složení inovativních panelů pro sanaci plísní zajišťuje celý systém příjemné klima v místnosti prostřednictvím účinné regulace vlhkosti. Nastavením hygrotermálních vlastností materiálu nemají plísně žádnou šanci využít podmínky ke svému růstu. Uvnitř budovy systém Remmers Protect [eco] řeší problémy s vlhkostí, jako je kondenzace zvýšeným transportem vlhkosti po místnosti a zrychlením odpařování. Povrch zůstává trvale suchý a výtrusy plísní jsou tak připraveny o živobytí. Další výhodou je, že instalace deskového systému je navíc snadná a bezpečná – jak je u produktů Remmers zvykem.

Přídomek [eco] také znamená maximální udržitelnost a pozitivní ekologickou rovnováhu. Všechny komponenty splňují vysoké ekologické normy, pokud jde o zdraví škodlivé a alergenní látky, emise a přísady. Systém Power Protect byl oceněn ekoznačkou, a proto ve svém názvu pyšně nese označení [eco]. Princip Remmers [eco] zajišťuje přirozené klima a vyšší kvalitu života v interiérech budov.

Sanační panely Remmers Power Protect se skládají ze směsi tepelněizolačních, minerálních perlitů a k životnímu prostředí šetrné (recyklované) celulózy. Všechny komponenty splňují vysoké ekologické standardy ohledně škodlivých emisí a přísad. Celulóza se vyrábí bez velkých energetických nároků recyklací starého papíru a proces neznečišťuje vodu a půdu, protože se desky Power Protect nemusí bělit. Perlity jsou čistě minerální, lze je kdykoli recyklovat a zajistit tak pozitivní ekologickou bilanci. Systém Remmers Power Protect díky tomu získal ekologickou značku „Modrý Anděl“. Power Protect [eco] je zaručeně odolný proti plísním, tj nevykazuje žádné ztráty materiálu, žádné strukturální poškození a také žádné rozpouštění pojiv při trvale působící kombinaci spórových výtrusů typických pro obytné místnosti. Toto bylo potvrzeno nejen eco-Institutem v Kolíně ale také další nezávislou studií Dr. C. Messala z renomované laboratoře pro mikrobiální procesy – MICOR. Výstupy z obou těchto zkoumání můžete nalézt na webových stránkách Remmers.

Systém Remmers Power Protect

Jak Remmers Power Protect funguje jako celek?

Díky svému složení vykazují desky lepší zateplující vlastnosti než tradiční kalcium silikátové desky, pro svou nízkou tloušťku jsou lehčí a stabilnější PowerProtect [eco] protiplísňové sanační desky snáze aplikovatelné v menším počtu a vyhovují rozličným stavebním požadavkům. K celému systému patří speciálně vyvinuté lepicí malta PP Fix, plošná stěrka PP Fill a elastická armovací tkanina Tex 4/100. K vytvoření omítkových ploch nakonec celou skladbu doplňuje protiplísňová barva Color Si.

Pokud jde o renovaci, mnoho lidí se zaměřuje na energeticky efektivní stavbu kvůli rostoucím požadavkům na energetickou rovnováhu. Trend stále těsnějších budov však také přináší negativní vedlejší účinky, jako je menší výměna vzduchu. To často znamená vyšší expozici odpařování ze stavebních materiálů. Proto nám nemůže být jedno jakými materiály renovujeme, protože i ta nejmenší množství znečišťujících látek, které se uvolňují do životního prostředí, mohou mít negativní dopad na zdraví domova.

Dělejme pro své domácí prostředí rozumná rozhodnutí. Ekologická renovace zvýší kvalitu bydlení tam, kde trávíme nejvíce času, kde máme útočiště. Touto cestou můžeme dosáhnout nadstandardní úrovně prostředí, v němž se budeme cítit dobře.

Sanační desky Remmers Power Protect jsou v mnoha směrech inovativní.

Zde je krátký výčet výhod:
▪ ekologický a udržitelný produkt;
▪ lepší tepelná izolace [λ = 0,05 W / (m • K)] než desky z křemičitanu vápenatého [λ = 0,069 W / (m • K)];
▪ lehký, a přesto velmi stabilní produkt;
▪ snadná manipulace a zpracování;
▪ malé rozměry (vhodné i pro menší projekty);
▪ všechny systémové produkty z jednoho zdroje.

Více na internetových stránkách www.remmers.cz

Ing. Daniel Štolfa
Obchodní ředitel divize Ochrana sanace staveb, Remmers ČR