Informace výrobců, Střechy

Problematika střešních fólií

Možná i vy jste zaznamenali v poslední době informační kampaň proti určitým druhům pojistných hydroizolačních fólií pro šikmé střechy. Rádi bychom svými poznatky přispěli i my jako zástupce firmy Dörken, výrobce, který se vývojem a výrobou střešních fólií systematicky zabývá již od padesátých let minulého století a jehož materiály se ctí obstojí nejen na náročném německém stavebním trhu, ale dodávají se do zemí všech kontinentů.

Na našem trhu je velké množství pojistných hydroizolačních fólií a není na první pohled jednoduché rozpoznat rozdíly v kvalitě a trvanlivosti. První orientační pomoc nabízejí deklarovaná technická data. Ovšem na silné anebo slabé stránky fólie mají rozhodující vliv především použité suroviny a způsob výrobních procesů.
Dříve bylo rozhodování jednoduché: pojistné hydroizolace byly z polyetylénu (PE), některé z PVC a obě měly hodnotu Sd zhruba 3 m. Na bednění se používaly asfaltové pásy a nikdo se nezajímal o faktor difuzního odporu. „Luxusní“ zboží, jako jsou pásky pod kontralatě nebo speciální pásky pro přesahy a napojení na detaily, nebyly ještě známy. Investor se ovšem také nerozčiloval, když při chybějící střešní krytině se na betonovém stropě tu a tam objevila mokrá skvrna.
Dnes je vše jinak. Nepřeberné množství firem, které nabízejí pojistné hydroizolace, se stává nepřehledné i pro člověka, který se v naší branži pohybuje. Fólie na našem trhu se na první pohled vesměs velmi podobají, a pokud dostanete do ruky jen její vzorek, nedá se prakticky určit, jakou kvalitu právě držíte.
Firma Dörken, která se vývojem střešních fólií dlouhodobě zabývá zpracovali na toto téma podrobný článek, který je k dispozici zde.
podle podkladů firmy Dörken