Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Prodejna se zázemím z bezúdržbového systému LindabConstruline

Výrazný, bíločervený objekt vznikl v loňském roce jako nová prodejna střešních krytin v areálu Dachpark Pučery. Společnost Dach CZ zvolila pro nové obchodní prostory již osvědčený systém LindabConstruline, z něhož její partnerská První Chodská stavební společnost v minulých letech realizovala podobné zázemí svých prodejních areálů v Plzni, Klenčí pod Čerchovem a Plané u Mariánských Lázní.
Jde tedy již o několikanásobné prověření funkčnosti systému. U všech realizací se jedná o montovanou stavbu jednoduchého obdélníkového tvaru se sedlovou střechou, s prostorem prodejny a jejího zázemí (kanceláře, sociální zázemí), v níž hlavní nosnou konstrukci stěn i střechy tvoří tenkostěnné ocelové profily Lindab.

Prodejna se zázemím z bezúdržbového systému LindabConstruline
 
Skutečně rychlá realizace
Realizace proběhla od konce června do začátku listopadu 2010, přičemž uvedená doba zahrnuje i poměrně rozsáhlé úpravy terénu kolem objektu s vybudováním nových parkovacích ploch pro zákazníky a likvidaci stávajícího zázemí tvořeného sestavou několika unimobuněk. Samotná výstavba a sestavení nosné konstrukce proběhly tzv. staveništní montáží, tzn. že na připravenou základovou desku byly dodány jednotlivé nosné profily LindabConstruline připravené a označené dle montážní dokumentace, zpracované techniky Lindab v software ADTTools pro 3D modelování konstrukce. Z profilů pak montážní parta čtyř montérů na místě sestavila jednotlivé stěnové moduly, které následně vztyčila a ukotvila mechanickými kotvami. Stejně pak sestavila příhradové vazníky a pomocí jeřábu je umístila na horní líc stěnových modulů. Tím byl ocelový skelet připraven pro opláštění OSB deskami z vnějších stran a překrytí střechy difuzní fólií, ocelovými střešními latěmi a krytinou z trapézových plechů Lindab s bezúdržbovou povrchovou úpravou polyester.
Prodejna se zázemím z bezúdržbového systému LindabConstrulineProdejna se zázemím z bezúdržbového systému LindabConstrulineProdejna se zázemím z bezúdržbového systému LindabConstruline
Po montáži oken a dveří byla konstrukce celkově uzavřena a mohlo následovat zateplení konstrukce minerální vlnou, rozvody a instalace a doplnění vnitřních povrchů sádrovláknitými deskami. Podhled v části prodejny byl tvořen trapézovým plechem s výškou vlny 20 mm, v ostatních prostorách pak je klasický minerální zavěšený podhled na kovové konstrukci, doplněný parotěsnou zábranou a volně kladenou izolací v půdním odvětrávaném prostoru.
 
Účinné opláštění
Vnější fasáda objektu svým charakterem, použitým materiálem i barevným členěním stvrzuje příbuznost s ostatními prodejnami společnosti – tedy fasáda z bílého trapézového plechu s vlnou 20 mm je doplněna sytě červeným oplechováním oken, dveří i rohů. Trapézové plechy jsou kotveny do ocelových latí a prostor mezi nimi a vlastní stěnou je po celém obvodu provětrávaný, což značně napomáhá zabránění přehřívání objektu v letních měsících. Zajištění vhodných tepelnětechnických vlastností je dosaženo použitím ocelových profilů se štěrbinami Lindab RY+SKY v kombinaci s minerální vlnou šířky 170 mm. Součinitel prostupu stěny celkové tloušťky 200 mm (+ fasáda 45 mm), je i se zahrnutím zvýšených prostupů přes profily UN = 0,235 W/m².K, což je z pohledu nejnovějších stavebních norem vyhovující.
Prodejna se zázemím z bezúdržbového systému LindabConstrulineProdejna se zázemím z bezúdržbového systému LindabConstrulineProdejna se zázemím z bezúdržbového systému LindabConstruline
Odvodnění LindabRainline z ocelového pozinkovaného plechu chráněného vrstvou polyesterového laku HBpolyester tloušťky 50 µm v bílé barvě pak elegantně završuje použití materiálů Lindab na této stavbě a celý systém LindabConstruline kompletuje.
Více o službách a produktech firmy Lindab najdete na www.lindabstrechy.cz a www.lindab.cz.
podle podkladů společnosti Lindab