Informace výrobců, Výplně otvorů

Produktové novinky Roto pro rok 2014

I rok 2014 se ve společnosti Roto střešní okna nese ve znamení změn a novinek. Firma Roto se vždy snažila co nejvíce přiblížit svým zákazníkům, pochopit jejich potřeby, zajistit vysoký komfort bydlení a v neposlední řadě špičkovou kvalitu. Níže přinášíme přehled produktových novinek pro rok 2014. 
Světová novinka – automaticky ovládané výklopné/kyvné střešní okno
Designo RotoComfort i8 (obr. 1, 2) je revoluční novinkou ve světě střešních oken. Nejedná se o standardní automatické kyvné okno, které je v horní části otevírané pomocí řetězu, ale o okno výklopné. Patentovaná technologie otevírání je zcela skrytá v konstrukci okna, nic tedy nebrání ve výhledu. Navíc se toto střešní okno může pyšnit velice tichým chodem, proto je vhodné i k nočnímu větrání. Novým trendům odpovídají i možnosti ovládání. Zákazník si může vybrat, zda bude okno ovládat tlačítkem na rámu okna, dálkovým ovladačem, smartphonem či tabletem.
Střešní okno Designo RotoComfort i8 je výrobkem na bázi nízkoenergetického výklopného/kyvného střešního okna Designo R8. Toto okno přebírá všechny výhody okna R8, což je u elektricky ovládaného okna velkým nadstandardem. Pro montážníka je důležité, že namontovat střešní okno WDC i8 není o nic složitější než okno WDF R8. Tomu také napomáhá velmi jednoduché a intuitivní naprogramování ovladačů. Zákazník zase ocení celoobvodové kování, zateplovací blok, napojení na parotěsnou fólii nebo fakt, že s trojsklem Roto blueTec Plus dosahuje okno součinitele prostupu tepla Uw = 0,8 W/m².K. Samozřejmostí je i poloha pro umytí skla a možnost nouzového zavření okna v případě výpadku proudu.
Obr. 1Obr. 2
 
Přednosti ve zkratce:
• elektricky ovládané výklopné/kyvné střešní okno;
• inteligentní ovládání: tlačítkem na rámu okna, přepínačem, dálkovým ovladačem, smartphonem či tabletem;
• vynikající tepelnětechnické parametry: součinitel prostupu tepla Uw = 0,8 W/m².K v trojskle Roto blueTec Plus;
• celoobvodové kování: maximální stabilita a energetická úspora díky čtyřem zajišťovacím bodům po obvodu křídla;
• nejvyšší kvalita „german made“: dlouhá životnost a spolehlivost se zárukou 15 roků;
• standardně předmontovaný dvojdílný zateplovací blok po celém obvodu rámu;
• nadstandardní rozměry i v trojskle: 1140/1800 nebo 1340/1600;
• jednoduchá montáž;
• rám zapuštěný do roviny střešní krytiny;
• neomezený výhled a volný přístup k oknu;
• Designo design: elegantní a moderní vzhled;
• dekory v barvě dřeva;
• přesné nastavení okna na požadovaný sklon střechy už z výroby.
 
Nová kolekce látek pro rolety a žaluzie
Roto jde s dobou a přizpůsobuje se aktuálním trendům. Proto vznikla zcela nová kolekce látek pro vnitřní doplňky (obr. 3, 4). Konkrétně se to týká světlopropustných rolet řady Standard (ZRS) a Exclusiv (ZRE), zatemňujících rolet (ZRV), plisovaných rolet (ZFA) a lamelových žaluzií (ZJA). Zákazník má na výběr z 38 moderních vzorů a více než 30 barev.
Obr. 3Obr. 4
 
Renovační program: Staré za nové
Stále častěji se setkáváme s případy, kdy zákazník stojí před problémem, jak naloží se starým střešním oknem, které buď netěsní, je nevzhledné, a co se týče energetických úspor a obsluhy, nesplňuje požadavky moderní doby.
Nejprve je na místě si uvědomit, že technická úroveň střešních oken i jejich montáž se za posledních dvacet let výrazně změnila. Rostoucí požadavky na zateplení rámu změnily pro osazení okna dvě zcela zásadní věci – umístění montážních úhelníků a tvar ostění. Většina starších střešních oken není z tohoto pohledu zabudována způsobem, který by odpovídal současným nárokům.
Některá střešní okna lze vyměnit bez velkých zásahů téměř bezprašně, ale u jiných to bohužel nejde. Správné napojení pojistné hydroizolace a lepší dodatečné zateplení rámu je částečně možné i bez nutnosti zásahu do ostění. Avšak kvalitní a fungující napojení parozábrany možné není. Jinými slovy bezprašnou cestou ve valné většině případů problém neodstraníte. Pouze do starého „problému“ umístíte nové okno.
Tento fakt vedl k tomu, že společnost Roto připravila profesionální a komplexní řešení výměny střešních oken ve dvou variantách, které odstraní staré chyby, eliminují možné problémy, a to při minimálním nepořádku.
První možností je výměna starého střešního okna za okno Designo Roto MR, vyrobené na míru. Jde o naprosto bezprašnou variantu, u které však není možnost revize okenního otvoru.
Druhá varianta řeší celý problém komplexněji. Jde o renovační balíček, jehož součástí je střešní okno a prefabrikované vnitřní ostění. U této varianty je stávající ostění odstraněno a po montáži okna nahrazeno prefabrikovaným ostěním. Díky tomu je možno bezproblémově napojit všechny vrstvy střešního pláště na okno. Samozřejmostí u této varianty je odbornost montážníka. Tuto variantu by měli provádět pouze certifikované firmy, které byly řádně proškoleny.
Obr. 5Obr. 6
 
Kompletní informace o výše zmíněných produktových novinkách naleznete v ceníku 2014/15 firmy Roto střešní okna, s. r. o., který bude v měsíci dubnu 2014 k dispozici u obchodních partnerů nebo on-line na www.roto-frank.cz.
podle podkladů společnosti Roto střešní okna