Informace výrobců

Profesionální pracovní obuv a oděvy Engelbert Strauss

Při výběru pracovních pomůcek na stavbu je třeba vzít v úvahu především jejich funkčnost a praktičnost. Společnost Engelbert Strauss je na evropském trhu zavedenou značkou a její výrobky vyhoví i těm nejvyšším nárokům pracovníků a firem nejen ve stavebnictví, ale i dalších řemeslníků.

PRACOVNÍ OBUV ENGELBERT STRAUSS
Pro pracovní obuv rozlišujeme několik kategorií: obuv pracovní, ochrannou a bezpečnostní. Pro všechny platí, že by měla být zároveň pohodlná. Pro pracovní obuv platí norma EN ISO 20347, pro bezpečnostní obuv pak norma EN ISO 20345. Firma Engelbert Strauss považuje splnění požadavků těchto norem za samozřejmost, ochrana pracovníků je na prvním místě. Základním požadavkem v obou kategoriích je protiskluzná podrážka (SRA, SRB nebo SRC). Obuv musí mít co nejlepší odtlumení a optimální stabilitu. Bezpečnostní obuv pak musí být opatřena tužinkou na ochranu prstů u nohou. Nezáleží na tom, jestli je tužinka z oceli, lehkého hliníku nebo plastu, bezpečnostní obuv musí chránit před silným tlakem a nárazy zvenku. Robustní ochranné tužinky vydrží až 200 joulů. V závislosti na pracovních požadavcích mohou řemeslníci ze sortimentu Engelbert Strauss vybírat z různých bezpečnostních stupňů (SB, S1, S1P, S2, S3, S4, S5). Například bezpečnostní obuv ochranné třídy SB dovoluje otevřenou oblast paty. Musí však bezpečně chránit špičku nohy.

Bezpečnostní obuv lze samozřejmě kdykoliv využívat i jako pracovní obuv.

Pro použití v průmyslu se musí obuv podrobit tvrdým zkouškám. Je při nich testována a specifikována s ohledem na všechny požadavky až do posledního vlákna. V případě úspěšné zkoušky obdrží osvědčení podle normy bezpečnostní obuvi EN ISO 20345

Třídy ochrany – obuv Engelbert Straus

Ochrana proti teplu a chladu
HI – izolace proti vysokým teplotám
Obuv s označením HI nabízí perfektní ochranu proti propálení podrážky při pracích na horkých podkladech až do 150 °C (při kontaktní době do 30 minut). S tepelně izolovanou spodní částí boty nemá ocelová tužinka negativní vliv na oteplení uvnitř boty ani při vysokých vnějších teplotách.
CI – izolace proti chladu
U obuvi s označením CI není pokles teploty při vnější teplotě –17 °C (při cca +23 °C ve vnitřní části boty) během 30 minut větší než 10 °C. Tím jsou nohy chráněny i při nízkých teplotách, zejména při pohybu na chladném podkladu. Ani ocelová tužinka a/nebo ocelová podrážka nemají negativní vliv na ochlazení uvnitř obuvi.
Kombinace CI/HI
Obuv s označením CI/HI kombinuje ochranu jak proti vysokým teplotám, tak proti chladu.

Bezpečnostní obuv Engelbert Straus s ochranou proti chladuBezpečnostní obuv Engelbert Straus s ochranou proti vysokým teplotám

Protiskuzné vlastnosti
Označení pracovní a bezpečnostní obuvi informuje o následujících vlastnostech:
● SRA – odolnost vůči uklouznutí na keramických dlaždicích a čisticích prostředcích,
● SRB – odolnost vůči uklouznutí na ocelových deskách a glycerínu,
● SRC (SRA + SRB) – odolnost vůči uklouznutí na keramických dlaždicích, čisticích prostředcích, ocelových deskách a glycerínu.

Podle pracovních požadavků mohou řemeslníci vybírat v sortimentu Engelbert Strauss ze tří stupňů s dodatečnými požadavky na pracovní obuv:
● OB – V nejnižším bezpečnostním stupni je možná otevřená oblast paty. Tímto způsobem jsou nohy dobře trvale odvětrány i v horkých dnech. K dispozici je protiskluzná podrážka podle SRA, SRB nebo SRC, která splňuje základní požadavky EN ISO 20347:2012.
● O1 – Vyznačuje se uzavčenou oblastí paty s absorpcí energie, antistatickými vlastnostmi a podrážka odolnou navíc vůči palivům.
● O2 – Vodotěsná pracovní obuv udrží nohy suché i při trvalém dešti trvajícím jednu hodinu. Zároveň vyhovuje i ostatním požadavkům ochranné třídy: absorpce energie v uzavřené oblasti paty zajistí maximální odtlumení, obuv má antistatické vlastnosti a protiskluznou podrážku odolnou vůči palivům.

Šířka obuvi
Uživatelský komfort je dalším podstatným kritériem pro výběr obuvi a šířka obuvi je v tomto směru klíčová. Pokud budou široké nohy sešněrovány v příliš úzkých botách, může to rychle vést k bolestem a dlouhodobě i k závažnějším potížím. Proto Engelbert Strauss nabízí obuv i pro široké nohy v různých třídách bezpečnosti. Tvar obuvi poskytuje širokým nohám pohodlí, včetně plné volnosti pro prsty u nohou. Bezpečnostní obuv pro široké nohy se šířkou 12 předchází možným podrážděním kůže, otlakům nebo malformacím způsobeným příliš úzkým prostorem v přední části nohy.

DGUV 112-191
U pracovní a bezpečnostní obuvi je pro veškeré ortopedické úpravy nutná certifikace dle DGUV 112-191/ÖNorm Z 1259. Tímto certifikátem je zajištěno, že modely splňují i po úpravě obuvníkem požadavky normy EN ISO 20345 (bezpečnostní obuv), příp. EN ISO 20347 (pracovní obuv).

Certifikovanou bezpečnostní obuv firmy Engelbert Strauss lze u akreditovaných ortopedických obuvníků upravit pomocí ortopedických vložek. Důležitá je objednávka polotovaru podešve vyzkoušeného typu prostřednictvím ortopedického obuvníka u partnerů výrobce ( Mander-Malms Schuhtechnik GmbH; Schein Orthopädie Service KG; Matthias Hartmann Orthopädie; Doppler GmbH). Pokyny pro vyhotovení ortopedických úprav jsou rovněž k dostání u těchto partnerů.

Bezpečnostní obuv Engelbert Strauss

Vývoj obuvi
Firma Engelbert Strauss klade důraz na vývoj. Vývojový tým neustále pracuje na vylepšeních, nových produktových řadách, inovacích a vychází přitom ze zkušeností zákazníků. Jednou z posledních inovací je nový stroj na výrobu podrážek. Ten umožňuje flexibilnější plánování výroby a vytváří prostor pro další vývoj podrážek. 

Kontrola kvality a záruky
Již před vlastním vývojem obuvi je kvalita jednotlivých komponentů materiálu co nejdůkladněji zkoumána. Díky speciálním měřicím technikám, které simulují zatížení, lze velmi přesně určit opotřebení, životnost a vlastnosti materiálu při nošení. Také podrážkám je věnována zvláštní pozornost. Testy ohýbací síly, životnosti a provedení podrážek provádí zkušební stroj s opakovaným namáháním v ohybu. Například díky simulaci flexe, tedy permanentního ohýbání, získá manažer kvality informaci o výdrži podrážek. Samozřejmě jsou pro kontrolu kvality důležití i osoby provádějící testy v různých prostředích v denním provozu.

Tým pracovníků vývoje a zákaznického servisu se stará o neustálou kontrolu výrobků a využívá zpětné vazby od zákazníků i třeba ve formě reklamované zboží. Každá reklamovaná bota je pečlivě analyzována a výsledky se promítnou do dalšího vývoje. Další důležitou úlohou týmu kvality jsou školení pro zaměstnance ze zákaznického servisu a prodejce. 

Péče o obuv
Bezpečnostní obuv by měla dobře vypadat a být pohodlná, avšak její hlavní úkol je především chránit. Každá obuv ale vyžaduje k zachování maximální životnosti správnou péči a odpovídající používání. Užitečné tipy na téma péče o obuv připravila firma na svém webu

Informace o sortimentu pracovní a bezpečnostní obuvi Engelbert Strauss najdete zde.  

Pracovní oděvy Engelbert StraussPracovní oděvy Engelbert Strauss

PRACOVNÍ ODĚVY ENGELBERT STRAUSS
Stejně jako pro obuv i pro pracovní oděvy platí, že podstatná je především jejich funkčnost. Jeho prvotním úkolem je ochrana při práci, jež často bývá i značně riziková. Podstatný je ale v tomto případě i fakt, že oděv pracovníků firmu reprezentuje.

Klasický pracovní oděv by měl mít zesílenou vrstvu v nejvíce namáhaných místech. K běžným pracovním oděvům se řadí klasické montérky, jež najdou své využití na stavbě, na zahradě i v autodílně. Při výběru je užitečné pořizovat takové typy, jež disponují zesílenou vrstvou v oblasti kolen a loktů, protože zde dochází nejčastěji k jejich opotřebení. Do zimy jsou ideální pracovní oděvy se zabudovanou izolační vrstvou. Jiný druh pracovních oděvů využijí pracovníci, kteří většinu své pracovní doby tráví na studenějších místech. Ti preferují pracovní oděvy se zabudovanou izolační vrstvou, která je chrání před chladem. Takové ochrany lze sice dosáhnout i použitím více vrstev oblečení, to se ale může negativním způsobem odrazit na pohyblivosti pracovníka a v konečném důsledku i na kvalitě práce.

Při práci v terénu je zásadní dobrá viditelnost pracovníka. Pracovní oděvy s vysokou viditelností jsou nezbytné při celé řadě prací, kdy je nutné být v zájmu vlastní bezpečnosti dobře vidět. Neobejde se bez nich kupříkladu jakákoli práce na pozemních komunikacích nebo na stavbách. Reflexní oděvy jsou ušité z výrazných barev, přičemž mají i doplňky v podobě reflexních pruhů.

Základem všech oděvů Engelbert Strauss jsou kvalitní a prověřené materiály. V nabídce jsou praktické a pohodlné oděvy pro všechny řemeslníky a dělníky, využitelné ale i pro hobby aktivity. Designéři navíc sledují trendy a mají na paměti i to, že klienti chtějí, aby jejich zaměstnanci dobře vypadali a reprezentovali.

Sortiment pracovních oděvů Engelbert Strauss najdete zde. Kromě obuvi a oděvů společnost nabízí i sortiment ochranných prvků a pomůcek. Více na www.engelbert-strauss.cz.

podle podkladů firmy Engelbert Strauss

Pracovní oděvy Engelbert Strauss