Informace výrobců, Výplně otvorů

Projekt Modřanský Háj s okny REHAU

Developerský projekt Modřanský Háj se nachází v bezprostřední blízkosti Modřanské rokle. Moderní architektura domů doplněná četnými zelenými plochami, jako jsou zahrady, předzahrádky, terasy a balkóny, poskytuje majitelům bytů a domů nadstandardně komfortní a hlavně klidné bydlení nedaleko centra, a přitom v bezprostřední blízkosti lesa. To je také největší výhoda projektu. Modřanský Háj představuje komplex nízkopodlažních bytových domů, většina budov má maximálně tři podlaží, dále pak soubor terasových domů, viladomů a dvojdomů na ploše zhruba 12 hektarů.

Prostorové řešení je formováno terasovitým uspořádáním místa s jednotlivými objekty, které jsou situovány na podélných terasách, jež vymezují uličky a drobná náměstíčka. Kompozice otevřených prostorů vymezených opěrnými zdmi, oplocením, domy a parterem navozuje tradiční atmosféru rozvolněné městské zástavby, částečně připomínající přímořský charakter. Autorem projektu je renomované architektonické studio A69, generálním dodavatelem stavby je firma GEMO, a. s., a developerem Avestus Real Estate (Czech Republic), s. r. o.

Okenní systémy REHAU
Barevné řešení objektů bylo pojato s důmyslnou střídmostí, kde se hlavním motivem stal kontrast světlých odstínů fasád, zelených ploch a antracitových oken. Tento populární tmavý odstín okenních profilů zvlášť vyniká mezi přímými geometrickými linkami. Dodavatelem a výrobcem okenních systémů je firma MS Okna, která používá osvědčené plastové profily REHAU. „Naší filozofií je zaměřovat se na takové zákazníky a projekty, pro které je kvalita důležitá,“ vysvětluje jednatel firmy Michal Suchý a dodává: „Každý ví, jak to na podobných stavbách vypadá, když jedno řemeslo střídá druhé. Díky celkové přípravě stavby a dobře organizované logistice je Modřanský Háj v tomto pohledu výrazně jiný.“ Při výběru oken jsou kromě designu vždy důležité technické parametry a současně požadavky investorů vyplývající též z charakteru lokality. V případě Modřanského Háje byla v základní nabídce navržena okna s pětikomorovou konstrukcí REHAU BRILLANT-DESIGN se stavební hloubkou 70 mm, která jsou opatřená kvalitním izolačním dvojsklem (tl. skla 4 mm) WMA z Chrastavy. Meziprostor je naplněný argonem a součinitel prostupu tepla Ug = 1,1 W/m².K. Okna jsou z obou stran antracitové barvy. „Přestože jsou v bytech i domech velké prosklené plochy a tmavé zabarvení profilů dává předpoklad značného tepelného namáhání, ukázali jsme investorovi, že profily REHAU jsou tvarově stabilní, a tak ze strany nových majitelů nebyly prakticky žádné reklamace a minimum dodatečného seřizování.“ Řada okenních konstrukcí je čtyřikrát horizontálně lomená (šířka cca 3 m a výška 2,4 m), což vyžadovalo velmi pečlivou projektovou přípravu a přesnou montáž, při které firma MS Okna používala nejmodernější technologii včetně expanzních pásků kvůli parotěsnosti montážní spáry. Všechna okna jsou doplněna kvalitním kováním ROTO.

Projekt Modřanský Háj s okny REHAUProjekt Modřanský Háj s okny REHAUProjekt Modřanský Háj s okny REHAU

Projekt Modřanský Háj s okny REHAUProjekt Modřanský Háj s okny REHAUProjekt Modřanský Háj s okny REHAU

Na přání okna SYNEGO nebo GENEO
Jak již bylo řečeno, Modřanský Háj je velmi klidná zóna, ve které je hlukové zatížení minimální. Z toho důvodu parametr hlukového útlumu oken BRILLANT-DESIGN (32 dB) ve většině případů klientům plně vyhovoval. Někteří však v rámci klientských změn požadovali vyšší kvalitu jak v oblasti hlukového útlumu, tak z pohledu bezpečnostní třídy. Tyto byty byly pak osazovány okny SYNEGO, která mají zabudované trojsklo a stavební hloubku 80 mm. Zvuková izolace je u oken SYNEGO vyšší – až 46 dB a stejně tak i tepelněizolační vlastnosti (dle druhu zvoleného skla jsou hodnoty Uw pod hranicí 1,0 W/m².K). Častým požadavkem v případě bytů s předzahrádkami apod. byla vyšší bezpečnost proti vloupání (obvykle třída RC2), což s vhodnou kombinací vyššího standardu kování ROTO splnila jak okna BRILLANT, tak SYNEGO. Výjimkou nebyly ani dvoubarevné okenní profily, které zvenčí zůstaly antracitové, aby byl dodržen jednotný styl, ale zevnitř bylo možné zvolit některý z více než 200 odstínů a dekorů vzorníku RENOLIT, vše dle konkrétního přání zákazníka.

Samostatnou kapitolou v projektu Modřanského Háje byly velkoformátové posuvně-zdvižné dveře (tzv. HS portály) u viladomů a některých dvojdomů. V tomto případě dali zákazníci ve většině případů přednost oknům GENEO, jejichž profil je vyroben z kompozitního materiálu RAU-FIPRO, který výrazně zvyšuje pevnost a tvarovou stálost oken i dveří. U několikanásobně lomených, velkých a vysokých zasklených ploch je tato vlastnost více než ocenitelná. Stavební hloubka je v tomto případě 86 mm. Profily GENEO s instalovaným trojsklem nabídly rovněž vyšší zvukovou izolaci (dle druhu zasklení Rw = až 50 dB) a ještě menší tepelné ztráty (součinitel Uf = 0,86 W/m².K). A hlavně ještě vyšší bezpečnost proti vloupání.

Název stavby: Modřanský Háj
Developer: Avestus Real Estate (Czech Republic), s. r. o.
Autor projektu: A69 – architekti, s. r. o.
Generální dodavatel: GEMO, a. s.
Dodavatel oken: MS Okna, s. r. o., ve spolupráci s REHAU

Ivan Sklenář
foto autor