Informace výrobců, Výplně otvorů

Prosvětlení a otevření střech s vysokým standardem designu a kvality

Tento text je zaměřený na současné možnosti využití velkého potenciálu střešních prostor dobře navrženými střešními okny. Prostory mezi střechami jsou vzdušné, přidaná hodnota jejich genia loci oprávněně vábí nové obyvatele i stavitele. Současné technologie střešních oken dávají místnostem prostornost a jedinečnost při zachování celoročního tepelného komfortu. Letní horko i zimní mrazy spolehlivě řeší vhodná skla a profily oken.

„Tvrdím, že soukromým investorům i developerům se investice do kvalitního a krásného střešního prosklení bohatě vrátí – v prodejní ceně bytu či v radosti z bydlení v něm. Schválně si tyto místnosti představte s jedním či dvěma běžnými typovými střešními okny,“ říká Jakub Formánek za dodavatele prosklení Solara. „Jde to i takto krásně. Taková ateliérová okna definují první dojem z interiéru, je to radost i pro nás výrobce.“

Využití potenciálu střešních prostor je samostatná disciplína, velkým benefitem jsou libé emoce spojené s pobytem mezi střechami. Příjemnou výzvou vizuálně otevřít místnosti, dostat uživatele bytu k výhledům, dostat je do toho volného prostoru kolem.

Asymetrické posuvné střešní prosklení Solara PERSPEKTIV v interiéru pražského bytu. Členění dvoukřídlého prosklení jsme navrhovali tak, aby umožnilo plné otevření v dané situaci střechy: prostor byl omezený úžlabím. Prosklení jsme instalovali před montáží vnějšího zastíněníAsymetrické posuvné střešní prosklení Solara PERSPEKTIV v interiéru pražského bytu. Členění dvoukřídlého prosklení jsme navrhovali tak, aby umožnilo plné otevření v dané situaci střechy: prostor byl omezený úžlabím. Prosklení jsme instalovali před montáží vnějšího zastínění

České poradenství, německá certifikace

Posuvná střešní okna Solara PERSPEKTIV se otevírají manuálně, či integrovanými elektrootvírači a systém dešťového senzoru a záložního zdroje zajistí automatické uzavření při dešti i v případě výpadku proudu.

„Osobně preferuji jednoduchost a hladkost manuálního ovládání, nicméně tyto možnosti řešíme při osobních schůzkách s architekty, někdy jen po telefonu a e-mailu přímo se zákazníkem. Také jak upravená skla zvolit pro letní slunce či pro zimní mrazy, jaký systém zastínění je vhodný pro ateliérová okna a který naopak funguje bídně, nebo jak napojit elektrootvírače oken na řízené větrání či na inteligenci bytu,“ popisuje Jakub Formánek poradenství k používaným technologiím.

Ateliérový střešní byt v městské čtvrti, kterému prostornost, jedinečnost a dobrou tepelnou funkčnost v letní i zimní sezoně dodávají posuvná střešní proskleníTopná skla ve spojení s velkoplošným posuvným oknem Solara dodávají pražskému bytu nebývalý komfort, prostornost a radost z výhledů. Technologie topných skel je zajímavá mimo jiné i proto, že kompenzuje tepelné ztráty bytu přímo v místech fasádních a střešních okenTechnologie ThermoGlass® využívá průhlednou kovovou nanovrstvu na povrchu skla k transformaci elektrické energie na sálavé teplo. Nanovrstva se nanáší na povrch rozžhaveného skla dlouhodobě ověřeným výrobním procesem, který zaručuje její dlouhodobou životnost. Sklo vyzařuje přesně ty vlnové délky (2–13 mikrometrů), které lidské tělo vnímá pro tepelnou pohodu jako ideální

Posuvná okna Solara PERSPEKTIV jsou certifikovaná v Německu. „Získání německé certifikace IFT Rosenheim pro naše střešní okna byl samozřejmě proces mnoha papírů, což si málokdo opravdu užívá 🙂 ale spolupráce s techniky a inženýry oknařského bavorského institutu byla férová, řekl bych rovná.“ Certifikováno bylo v roce 2018 již nové provedení designu oken, vybavené celopřesahovým sklem, ostřejšími konturami profilů a několika dalšími prvky.

Referenční projekty

Na www.solara.cz jsou k dispozici podrobnější technické informace, výkresové podklady a knihovna referenčních staveb, ze kterých si lze jednoduše vyfiltrovat projekty s posuvnými střešními okny. Referenční projekty zahrnují typová i zcela zakázková provedení oken z Čech, Mnichova a Vídně. Přejeme dobrou inspiraci a dostatek možností pro jedinečné střešní byty.

Dobře navržené posuvné prosklení střechy dává bytům jedinečnost, luxus, velkou porci romantiky a také funkční vstupy na střešní balkonyDobře navržené posuvné prosklení střechy dává bytům jedinečnost, luxus, velkou porci romantiky a také funkční vstupy na střešní balkonyDobře navržené posuvné prosklení střechy dává bytům jedinečnost, luxus, velkou porci romantiky a také funkční vstupy na střešní balkony

Redakce Solara