Informace výrobců, Výplně otvorů

Prosvětlení a ventilace střešních prostor v domě Franze Kafky

Dům mezi Kaprovou ulicí a Staroměstským náměstím v Praze, ve kterém se narodil Franz Kafka, měl pouze tři podlaží a pár let po narození spisovatele vyhořel – nabízí se dětská hra se sirkami, která tak mohla nasměřovat i úzkostnost či pocit viny literáta, ale v době požáru již byla Kafkova rodina přestěhována na Václavské náměstí. Nicméně, nedávná celková rekonstrukce pracovala s následně postaveným pětipatrovým objektem a nad podlažími přibylo i zobytněné podstřeší.

Tyto jedinečné ateliérové prostory mezi pražskými střechami jsou součástí záměru města Prahy proměnit objekt v rezidenční bydlení – o tom zastupitelé rozhodli v létě 2016 a o tři roky později se celková rekonstrukce rozběhla.

Tento text se zaměřuje na prosvětlení a přirozené větrání bytů v nejvyšším podlaží. Střešní byty umí být prostorné, vzdušné, a dům Franze Kafky to dobře ilustruje. Prosklení pro památkové zóny Solara HISTORIK jsou zde vybavená plně integrovanými elektrootvírači – okenní křídlo je zcela čisté bez kliky či kování. Elektrootvírač může být napojený na inteligentní domácnost, dešťový senzor atp.

Dům Franze Kafky v PrazeProsvětlení a ventilace střešních prostor v domě Franze Kafky v Praze

Vysoký tepelný standard pro slunné léto i mrazivou zimu

Technické provedení ateliérových oken Solara pro památkové objekty reflektuje rozvoj staveb střešních plášťů v posledních dekádách. V základním provedení jsou osazená trojitým zasklením i celorámovým zateplením, vícevrstvým těsnícím límcem otevíravých křídel a v případě domu Franze Kafky je montáž do měděné falcované krytiny zapuštěná.

Uvedená trojskla a zateplené rámy směřují k nulové kondenzaci na povrchu skel a celkovému tepelnému konfortu v zimě. Letní sezónu pak optimalizuje použití odrazivých nanovrstev, které vyselektují tepelnou složku slunečního záření a většinu pošlou zpět ven do volného prostoru. Díky tomu se nejen ovzduší bytu, ale i povrch podlahy či nábytku udržuje v příjemných teplotách.

Prosvětlení a ventilace střešních prostor v domě Franze Kafky v PrazeProsvětlení a ventilace střešních prostor v domě Franze Kafky v Praze

Štíhlost profilace a maximální velikost skla

Jedním ze základních pravidel památkové péče je štíhlost profilů všech oken, která se má i při současných technických parametrech co nejvíce přiblížit historickému vzoru. Ateliérová prosklení Solara mají nejužší profilaci, u křídel pouze 24mm, a design interiéru z toho výrazně benefituje. Pro uživatele bytu to znamená nejvíce prosklené plochy, výhledu, prosvětlení a zároveň ochranu před sluncem v létě a před mrazem v chladných týdnech.

Prosvětlení a ventilace střešních prostor v domě Franze Kafky v PrazeProsvětlení a ventilace střešních prostor v domě Franze Kafky v PrazeProsvětlení a ventilace střešních prostor v domě Franze Kafky v Praze

Další příjemnou inspiraci najdete na: www.solara.cz/reference/stresni-okna-pro-pamatky

Redakce Solara
Foto: markusnakus.cz