Informace výrobců

Protipožární ochrana předpjatých dutinových panelů omítkou Knauf Vermiplaster

Není beton jako beton, byť podobně vypadá. O železobetonu a betonu předpjatém to platí dvojnásob. A to i z hlediska požární ochrany. Ochrana předpjatých dutinových panelů je jedním z nejčastějších požadavků od našich zákazníků a nebylo prostě možné mu nevyhovět. Výsledkem jsou návrhové tabulky pro tento typ předpjatých konstrukcí.

Panely Spirol Knauf Betokontakt

Základní rozdíl oproti klasickému železobetonu je nižší kritická teplota předpínací výztuže (cca 350 °C) a tedy nutnost větší tloušťky protipožární omítky. Omítka se vzhledem k hladkosti betonu aplikuje na vyschlý penetrační a kontaktní nátěr Knauf Betokontakt.

Knauf Betokontakt je speciální základní nátěrová hmota pro zlepšení přilnavosti a snížení savosti podkladu před aplikací sádrových omítek a stěrek. Je určena pro vnitřní použití na betonové podklady. Je připravena k okamžitému použití, stačí pouze promíchat. Teplota při zpracování je min. 5 °C, spotřeba 0,25–0,35 kg/m², balení 5 kg, 20 kg.

Samotné předpjaté panely (Spiroly) mají bez ochrany požární odolnost REI 45. Při tloušťce omítky 11 mm se jejich požární odolnost zvýší na 90 minut, při tloušťce 21 mm se zvýší na 120 minut, pro 180 minut je možné nastříkat 27 mm podle výšky stropního panelu.

Odolnost panelů Spirol s protipožáírní omítkou VermiplasterKnauf Vermiplaster

Omítku Vermiplaster lze v jednom kroku aplikovan nejvýše v tloušťce 22 mm. Následující krok je třeba provádět metodou mokrý do mokrého po cca 60 minutách. Nanesení druhé vrstvy až druhý den snižuje vzájemnou soudržnost obou vrstev a není přípustné. Povrch omítky je hrubý, lze ho i vyhladit, ale oproti klasické sádrové omítce MP 75 to dá přece jen více práce. Na hotovou vyschlou omítku je možné po aplikaci penetrace Knauf Aufbrennsperre nanést k dosažení hladkého povrchu například sádrovou stěrku Knauf Multifinish nebo Goldbandfinish.

podle podkladů firmy Knauf Praha