Fasádní pláště, Informace výrobců

Protipožární omítka Knauf SIBATERM Outdoor získala Evropské technické schválení (ETA)

Protipožární omítka SIBATERM® Outdoor je lehčená omítka na bázi cementu, vyvinutá speciálně pro protipožární ochranu ocelových nosných konstrukcí (sloupů, nosníků) hlavně v exteriéru či ve vlhkém prostředí (charakteristika X dle ETAG 018). Byla vyvíjena především s ohledem na odolnost proti povětrnosti a byla podrobena řadě náročných zkoušek předepsaných evropským předpisem ETAG 018. Omítka obdržela Evropské technické schválení (ETA) dle ETAG 018 – 1 a 3.

Jednou z první aplikací protipožární omítky SIBATERM® Outdoor se stala skladová hala v obci Vílanec nedaleko Jihlavy. Investor potřeboval zajistit požární ochranu příhradové ocelové konstrukce střechy skladové haly a nosných sloupů, které tuto konstrukci podpírají. Požadavkem bylo zajistit požární odolnost minimálně 30 minut, která byla dána požárním předpisem. Ve hře byla tři možná řešení. Obklad konstrukce protipožárním sádrokartonem, nátěr protipožární barvou, nebo protipožární omítka na cementové bázi. Po konzultaci s techniky Knauf bylo navrženo řešení s protipožární omítkou Knauf SIBATERM® Outdoor, kterou bylo možné díky cementové bázi použít do prostředí této haly s poměrně vysokou vlhkostí, neboť není nijak vytápěná a bývá v průběhu dne zpravidla otevřena (v každém ročním období). Roli při rozhodování hrála cena, oproti časově i materiálově nákladnému obkládání, popřípadě několika vrstvám protipožárního nátěru, se rozpočet aplikace dostal zhruba na polovinu. Druhým argumentem byla rychlost aplikace, která spočívala v nástřiku jedné vrstvy v požadované tloušťce 15 mm (určeno na základě profilu použitých ocelových nosníků a konstrukci střechy), a do třetice jednoduchost nástřiku, který si investor se zapůjčenou technikou PFT provedl svépomocí.

Protipožární omítka SIBATERM® Outdoor Jednou z první aplikací protipožární omítky SIBATERM® Outdoor se stala skladová hala v obci Vílanec nedaleko Jihlavy

Jednou z první aplikací protipožární omítky SIBATERM® Outdoor se stala skladová hala v obci Vílanec nedaleko JihlavyJednou z první aplikací protipožární omítky SIBATERM® Outdoor se stala skladová hala v obci Vílanec nedaleko Jihlavy

Jednou z první aplikací protipožární omítky SIBATERM® Outdoor se stala skladová hala v obci Vílanec nedaleko JihlavyJednou z první aplikací protipožární omítky SIBATERM® Outdoor se stala skladová hala v obci Vílanec nedaleko Jihlavy

Postup aplikace protipožární omítky SIBATERM® Outdoor
Na suché očištěné ocelové nosníky, které byly hrubým kartáčem zbaveny zbytků starých nátěrů, se nejprve aplikovala penetrace Knauf SIBATERMGRUND (v tloušťce 10–20 μm), která zajistila perfektní přilnavost omítky k materiálu konstrukce. Po zaschnutí penetračního nátěru (nejdříve po dvou hodinách a nejpozději do 24 hodin) se přistoupilo k realizaci strojního nástřiku omítky pomocí strojů PFT Multimix a Swing. Protože hala byla vysoká 13 metrů, musela být použita 20 metrů dlouhá aplikační hadice.

340 pytlů omítky SIBATERM® Outdoor bylo aplikováno v jednom pracovním sledu a protože teplota v době stříkání byla okolo 10 °C, nebyl problém s následným zasycháním. (technický list uvádí minimální teplotu +5 °C). Zhruba 10 mm silný nástřik obvykle schne v průměru 14 dní, ale záleží na konkrétních podmínkách stavby, to znamená hlavně na teplotě, vlhkosti a větrání. Po zaschnutí proběhla kontrola povrchu a případné nedokonalosti byly přestříkány, aby se doplnil chybějící materiál.

K výhodám aplikované omítky patří také její bezúdržbovost. Spotřeba materiálu je nejčastěji 7 kg/m² při 10mm tloušťce. Hala ve Vílanci je už několik měsíců v provozu a omítka zatím nevykazuje žádné problémy. Životnost nástřiku je srovnatelná s životností nosníků.

Nová omítka SIBATERM® Outdoor je součástí komplexního systému pasivní protipožární ochrany Knauf FIREWIN. Vyplnila v tomto systému místo pro exteriérovou protipožární omítku, která je odolná vůči střídavému zatížení teplem, chladem a deštěm a zvládne také opakovaný pokles pod bod mrazu. Odolná je i vůči UV záření a vysoké vlhkosti. Rozsah požární odolnosti je od 30 do 240 minut při tloušťce od 10 do 44 mm. S výrobou této omítky, která probíhá v závodě Knauf v Praze-Kbelích, souvisí i další přidružené produkty, jako jsou penetrace Sibatermgrund a povrchová barva Sibatermfarbe. Z Prahy probíhá distribuce do všech zemí EU.

podle podkladů společnosti Knauf Praha