Informace výrobců

Protipožární omítka Knauf Vermiplaster pro ochranu karbonových lamel

Protipožární vlastnosti omítky Vermiplaster nabízejí řešení pro široké spektrum úloh. Vedle již známé požární ochrany ocelových sloupů a nosníků, ochrany železobetonových konstrukcí a ochrany ocelobetonových stropů vyvinula firma Knauf na základě požadavků z praxe ochranu karbonových (uhlíkových) lamel sloužících ke zvýšení únosnosti železobetonových konstrukcí.

Uhlíkové lamely Uhlíkové lamely chráněné omítkou Vermiplaster

Uhlíkové lamely (CFRP) se nalepují do tažených zón železobetonových konstrukcí, kde přejímají funkci tahové výztuže. Samotná lamela je pásek šířky cca 50–100 mm o tloušťce pouhých několika milimetrů. Únosnost je ale obrovská. Tato technologie se využívá například pro zvýšení únosnosti železobetonových konstrukcí při změnách užívání budovy nebo při zásazích do nosné konstrukce budov v rámci rekonstrukcí. Zvyšuje se tak únosnost stropů, sloupů (příčný tah) nebo nosníků. Velmi časté je zachycení smykových či tahových sil u nově zřizovaných otvorů v nosných stěnách.

Samotná technologie je prostorově velmi úsporná a nedestruktivní. Jedinou slabinou je funkčnost lepidla v případě požáru. Rozhodující je zde teplota sklovatění lepidla, která se pohybuje mezi 50 až 130 °C. Při ní lepidlo ztrácí svoji funkci a konstrukce tedy i únosnost. Jednou z možností, jak lamelu a lepidlo jednoduše, a tedy i levně ochránit, je nástřik omítkou Vermiplaster. V tabulce najdete kritickou teplotu návrhu sklovatění lepidla a podle požární odolnosti tomu odpovídající tloušťku ochrany Vermiplasterem. Tloušťky nástřiku se pohybují od 20 do 95 mm.

Požární odolnost v závislosti na tloušťce nástřikuOchrana CFRP lamel v plošeOchrana CFRP lamel v nároží betonového prvku

Maximální tloušťka aplikace Vermiplasteru v jednom kroku je 22 mm, ve dvou krocích 40 mm, ve třech 60 a ve čtyřech 80 mm. Nikdy by se nemělo stát, že další krok se aplikuje až druhý den. Dochází tím ke snížení přilnavosti jednotlivých vrstev. Pro vrstvy větší než 36 mm je nutné do Vermiplasteru vložit keramidové nebo ocelové pletivo o velikosti ok 15×15 mm a mechanicky jej připevnit k podkladu. Osová vzdálenost kotvicích prvků by měla být nejvýše 500×500 mm. Výsledný povrch omítky je hrubý, podle potřeby je ho možné vyhladit, ale tak, aby nebyla snížena jeho celková požárně účinná tloušťka. Další zásadou je minimální šířka ochrany za hranu lamely. Ta by neměla klesnout pod 100 m. Při zkouškách byla překvapující vynikajíci přilnavost Vermiplasteru k samotným karbonovým lamelám, která znovu ukázala, jak úžasné jsou v tomto směru sádrové produkty v kontaktu s mnoha jinak problematickými podklady.

Pro ochranu karbonových lamel Vermiplasterem byl vydán technický list K 901.cz a vystaveno Požárně klasifikační osvědčení. Ke stažení je zde.

Technický list K 901Knauf Vermiplaster

Konzultace a poradenstvi Knauf poskytuje specialista na produkty a systémy protipožární ochrany Knauf Firewin Zbyněk Dvořák (733 100 509, dvorak.zbynek@knauf.cz).

podle podkladů firmy Knauf Praha