Informace výrobců

Protipožární založení ETICS v oblasti soklu od HPI-CZ

Zakládací lišta, kterou je tepelný izolant založen nad terénem, je potenciálně místem, kudy může požár vstoupit do tepelněizolační vrstvy. Zakládací sada od společnosti HPI-CZ představuje systém založení ETICS z pěnového polystyrenu (EPS) nad terénem se zvýšenou požární odolností. Zakládací sada z nabídky HPI-CZ nahrazuje založení hliníkovým soklovým ­profilem.

Zakládací sada ETICS je univerzálním řešením, kdy jeden typ zakládací sady lze využít pro různé tloušťky izolačních desek, čímž se omezují nároky na skladování, přepravu a manipulaci i na množství zásob. Systém tvoří dva prvky, a to zakládací úhelníkový profil s výztužnou síťovinou a okapní profil. Zakládací profil slouží k založení a ochraně spodní hrany izolantu venkovního zateplovacího systému.

Schéma zakládací sady ETICS od HPI-CZ

Vyhoví požární bezpečnosti
Systém HPI-CZ byl testován v akreditované laboratoři, kde vyhověl zkoušce podle normy ČSN ISO 13785-1 a tím bylo prokázáno splnění požadavků normy ČSN 73 0810: 2016 – Požární bezpečnost staveb. Toto řešení lze využít v kontaktních zateplovacích systémech všech výrobců.

Použitím plastového profilu lze rovněž zajistit eliminaci tepelných mostů. Řešení minimalizuje únik tepla tepelným mostem v oblasti založení proti dříve užívaným hliníkovým zakládacím lištám i proti založení pomocí montážních latí. Zakládací sada navíc zajišťuje těsnost ETICS vůči nežádoucímu nasávání vnějšího vzduchu mezi zateplovacím systémem a podkladovou konstrukci, které by degradovalo tepelněizolační účinek zateplovacího systému a snížilo jeho požární odolnost.

Zakládací úhelníkový profil ETICSZakončovací profil s okapničkou a tkaninou pod omítku

Estetické zakončení v soklové oblasti
Zakládací sada od HPI-CZ umožňuje jednoduchou montáž první řady tepelněizolačních desek zateplovacího systému s garancí esteticky dokonalého provedení ukončení ETICS v pohledově exponované soklové oblasti domů. Její použití minimalizuje rizika technologické nekázně při realizaci nutného zesílení a vyztužení tmelových vrstev na spodní hraně založení zateplovacího systému. Díky integrované armovací tkanině umožňuje zakládací sada ETICS optimálně navázat vyztuženou základní vrstvu a konečnou povrchovou úpravu v ploše ETICS na spodní hranu založení zateplovacího systému, včetně potřebného okapního nosu.

Více informací na www.hpi.cz.

podle podkladů společnosti HPI-CZ