Informace výrobců, Střechy

Protisněhové střešní prvky od HPI-CZ

Romantické rampouchy a nadýchané sněhové peřiny sice střechy domů zkrášlují, ale jejich majitelům způsobují značné starosti, zvlášť pokud na své střeše zanedbali protisněhová opatření. Riziko pádu těžkého tajícího sněhu, který by sjel ze střechy a způsobil zranění či škody na majetku, pomáhají snížit protisněhová opatření od společnosti HPI-CZ. 
 
Jeden z největších dodavatelů montážního příslušenství pro všechny druhy střešních krytin a kompletního sortimentu pro zateplování budov u nás nabízí hned několik variant řešení.
Nabídka společnosti HPI-CZ zahrnuje jak opa- tření umisťovaná do plochy střechy, tzv. protisněhové háky, sloužící především k zamezení pohybu sněhu po střešní ploše, tak opatření liniová.
Tato liniová opatření, reprezentovaná protisněhovými zábranami, se zpravidla používají jako doplňková. Pokud se totiž sníh po střeše jednou rozjede, jednoduchý sněholam mu odolat nedokáže.
Dochází pak nejen k deformaci sněholamu, ale často také k poškození střešní krytiny, případně i střešní konstrukce pod ní. Určitým řešením je v tomto ohledu umístění sněholamů v několika řadách nad sebou.
 
Protisněhové háky
Hlavním úkolem protisněhových háků je udržet sněhovou vrstvu jako celek na střeše a zabránit jejímu sklouznutí. Sníh pak postupně odtává shora vlivem povětrnostních podmínek a rostoucích teplot. Rovnoměrná vrstva sněhu ležící na střeše navíc funguje jako přirozený tepelný izolant. Zabraňuje unikání tepla ze střechy ven a vnikání chladu zvenku dovnitř střešní konstrukce.
Protisněhové háky od HPI-CZ se hodí téměř na jakoukoliv krytinu, lze je namontovat při realizaci nové střechy nebo i dodatečně na stávající starší krytinu. V nabídce zákazník najde varianty háků pro nejběžnější typy krytin, jako např. pro pálené a betonové tašky, plechové tvarované krytiny, vláknocementové krytiny, šindel a další.
Háky se vyrábějí z pozinkovaného ocelového plechu s barevnou povrchovou úpravou (odstíny antracit, hnědá, cihlově červená, červenohnědá) nebo v mědi.
Počet a rozmístění háků vychází z tabulek konkrétního výrobce střešní krytiny. Ovlivňuje je sklon střechy a sněhová oblast stanovená normou ČSN (viz mapa sněhových zatížení). Důležité je umístit háky rovnoměrně po celé ploše střechy až k hřebeni a ne, jak tomu často bývá, jen v dolní části střechy v jedné nebo dvou řadách.
Takto umístěné protisněhové háky nemají prakticky žádný význam a větší nápor sněhu nemohou udržet.
 
Protisněhové hákyProtisněhové háky a mříž
 
Protisněhové zábrany
Protisněhové zábrany jsou doplňkovým opatřením především v oblastech s větším množstvím sněhových srážek. Tyto zábrany navíc chrání okapy před zapadáváním sněhem a zamezují i padání kusů ledu, který se občas tvoří na prostupových konstrukcích, jakými jsou odvětrání kanalizace nebo odkouření kotlů. I proto jsou protisněhové zábrany ve srovnání s háky podstatně vyšší.
Katalog firmy HPI-CZ ukazuje hned několik možností protisněhových zábran neboli sněholamů.
Klasikou jsou protisněhové mříže. Vybírat lze z držáků sněholamu pro výšku protisněhové mříže 15 nebo 20 cm ve variantách pro plechové krytiny či pro skládané krytiny (pro uchycení za lať, za přídavnou samostatnou lať nebo za kontralať).
Protisněhové mříže i držáky nabízí HPI-CZ v provedení pozink nebo v jednom z pěti barevných odstínů.
Druhou možností jsou trubkové sněholamy se dvěma nebo nově i se třemi trubkami. Také držáky trubkového sněholamu dodává HPI-CZ v několika variantách a barevných provedeních (pozink; barva – antracit, hnědá, cihlově červená, červenohnědá, černá).
Třetí možností je sněhová zábrana s kulatinou, která se skládá z držáku kulatiny v několika možných variantách pro různé typy krytin a upevnění, a z kulatiny samotné. Sněhové zábrany s kulatinou se s oblibou využívají v horských oblastech, kde plní nejenom ochrannou funkci, ale tvoří také zajímavý estetický doplněk celé střechy.
Všechny sněhové zábrany a jejich součásti lze na objednávku dodat v téměř jakékoliv barvě dle přání zákazníka.
Sněholamy nacházejí nejčastěji využití nad vchody do domů nebo nad chodníky. Zpravidla se upevňují na střeše nad pozednicí, kde je konstrukce nejpevnější. V oblastech s častým a vydatným sněžením a u střech s velkým sklonem je vhodné umístit další řadu sněholamů cca po 2,5 m nad touto první řadou.
 
Dvoutrubkový zachytávač sněhuZachytávač sněhu s kulatinou
 
Plechové nosné tašky jako spolehlivý základ sněholamů
Sofistikovanější řešení než jsou držáky sněholamů představuje využití základní plechové nosné tašky v kombinaci s držákem sněholamu. Nabídka základních plechových nosných tašek od HPI-CZ zahrnuje všechny nejoblíbenější tvary a značky krytin dostupných na trhu, tzn. varianty pro betonové a pálené krytiny, vláknocementové krytiny, šindel a další. Držáky sněholamu pro plechové tašky jsou dodávány v provedení pro kulatinu, protisněhové mříže výšky 20 cm a nově také pro trubkový sněholam. Základní tašky a držáky sněholamu jsou vyrobeny ze žárového pozinku a jsou dostupné v provedení bez povrchové úpravy a dále v pěti atraktivních barvách. Další barevné varianty jsou pak na objednávku.
Tradičními protisněhovými opatřeními na našem území jsou tzv. rozražeče sněhu. Ty se na střeše umisťují na stejných místech jako sněholamy a mají obdobnou funkci. HPI-CZ je nabízí ve třech variantách: tvar srdce a tvar lopatky pro šindelové a plechové střechy a tvar srdce pro taškové krytiny. Obdobně jako ostatní protisněhová opatření jsou rozražeče dostupné v provedení bez povrchové úpravy nebo v jedné z pěti nejoblíbenějších barev.
Více o protisněhových opatřeních a dalších výrobcích z nabídky HPI-CZ najdete na www.hpi-cz.eu.
podle podkladů firmy HPI-CZ 
 
Držák kulatinyRozražeč sněhu ve tvaru srdce