Informace výrobců

První realizace vsakování dešťové vody s biologickým dočištěním od ropných látek v České republice

Odvodnění zpevněné plochy skladového areálu Lidl o velikosti 6000 m² bylo v dubnu 2017 realizováno formou vsakování dešťové vody zpět do půdy s biologickým dočištěním od ropných látek. Firma MEA Water Management, s. r. o., přišla s řešením čištění filtračním substrátem Biocalith MR, který biologicky zneškodní ropné látky a zpětně se dokáže zregenerovat. Pod vsakovací galerii je do spodní vrstvy vsakovacích X-Boxů do výšky 20 cm nasypán substrát a podle naměřených hodnot IUT je voda vyčištěna na 88–94 % od solí, ropných látek a těžkých kovů bez snížení hydraulických schopností.

V případě použití certifikovaného substrátu Biocalith K, který je schopen vázat těžké kovy, jako je olovo, zinek, měď, nikl, cín, chrom nebo kadmium, je účinnost více než 99 %. Minimální životnost substrátu je 50 let (s odhadem až 80 let).

3D návrh vsakovací galerie velikosti 6600x42600x4000 mm pro sklad Lidl

Ukládání X-BoxůVsakovací X-Boxy vysoké 200 mm před aplikací biosubstrátuSypání filtračního substrátu Biocalith do vsakovací galerie

Instalace vsakovacích X-boxů do galerieVsakovací X-Boxy rozložené na podkladní vrstvu s filtračním substrátem Biocalith

Dokončená první vrstva vsakovacích X-boxůDokončená vsakovací galerie zabalená do geotextilie

„Prodejní řetězec je tak prvním investorem v České republice, který si uvědomil, že ochrana půdy je zcela zásadní pro kvalitu podzemních vod a požádal o ekologické řešení čištění dešťové vody,“ komentuje zakázku Jan Ochec, jednatel firmy MEA Water Management, s. r. o., a dodává: „Dosud jsme systém s víceúrovňovým filtračním substrátem instalovali pouze se žlaby MEA Clean pro čištění podzemních vod u pozemních komunikací, parkovacích ploch, garáží a jiných frekventovaných ploch znečištěných dopravou.“

Voda ze zpevněných parkovacích a pojezdových ploch bývá čištěna centrálně pomocí odlučovačů ropných látek s různou účinností. Voda, která se dostane standardním čisticím procesem do retenčních nádrží, kanalizace nebo přímo do vsakovacích systémů bývá víceméně „čistá“. V závislosti na intenzitě srážek ale ve vodě může zbýt určité množství minerálních (ropných) lehkých látek. Firma MEA Water Management, s. r. o., proto přišla s unikátním řešením dodatečného biologického dočištění, které je součástí vsakovacího systému a nevyžaduje žádné přídavné zařízení. 

Průběh realizace odvodnění skladové plochy s biologickým dočištěním vody
Realizace vsakování pro zpevněnou plochu skladového areálu Lidl o velikosti 6000 m² probíhala v březnu a dubnu 2017. Návrh připravil projekční tým MEA na základě hydrotechnického výpočtu a hydrogeologického posudku okolní zeminy. Objem vsakovací galerie byl navržen v závislosti na vsakovacích podmínkách na 254,86 m3. Vsakovací galerie se skládá z vsakovacích boxů MEA X-Box velikosti 600x600x600 mm a jejím středem po celé délce přes 42 metrů prochází kontrolní a čisticí box, který tvoří kontrolní a čisticí páteř systému. Sestava je položena na podkladní štěrk a první vrstva 200 mm vysokých X-Boxů je vyplněna filtračním substrátem Biocalith MR v objemu 56 m3. Vsakovací systém je napojen na nátokovou šachtu, zabalen do geotextilie a zasypán. Bezúdržbový vsakovací systém je odolný vůči mrazu, tlaku a dokáže biologicky dočištěnou srážkovou vodu přivést zpět do půdy. 

Další informace o produktech MEA najdete na www.mea-odvodneni.cz.

Jan Ochec, MEA Water Management, s. r. o.