Informace výrobců

Půdní stahovací schody J.A.P.

Těžko přístupné půdní prostory a málo místa pod nimi – situace, která se nedá řešit klasickým schodištěm nebo obyčejným žebříkem, jehož použití není příliš vhodné především z hlediska bezpečnosti. Praktické a pohodlné řešení nabízí stahovací schody – snadno se s nimi manipuluje, výstup po nich je bezpečný, a jejich montáž je jednoduchou záležitostí.

Těžko přístupné půdní prostory a málo místa pod nimi – situace, která se nedá řešit klasickým schodištěm nebo obyčejným žebříkem, jehož použití není příliš vhodné především z hlediska bezpečnosti. Praktické a pohodlné řešení nabízí stahovací schody – snadno se s nimi manipuluje, výstup po nich je bezpečný, a jejich montáž je jednoduchou záležitostí.

Základním požadavkem na půdní stahovací schody je jejich kvalitní materiálové provedení. „Půdní stahovací schody vyrobené ze dřeva mají minimální rezistenci vůči klimatickým výkyvům – postupem času se tak mohou vlivem vlhkosti a teplotních změn poškodit. Určitě proto zvolte celokovové stahovací schody,“ radí Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti J.A.P., která se výrobou půdních stahovacích schodů zabývá již více než 25 let.

Stahovací schody LUSSOStahovací schody ARISTOStahovací schody KOMBO

Přehled jednotlivých typů stahovacích schodů
První dva typy stahovacích schodů ARISTO a KOMBO mají plechové sendvičové víko s integrovanou tepelnou a protipožární izolací. Součástí těchto typů je i horní dřevotřískový nástavec s víkem, který uzavírá prostor schodů shora. Tyto půdní schody jsou vhodné do obytných místností, kde se předpokládá teplotní rozdíl oproti půdním prostorám vyšší než 10 °C. Půdní schody ARISTO jsou standardně nabízeny v rozměrech od 1200×600 mm do 1400×700 mm. Variabilní nejsou pouze rozměry vstupního otvoru, ale i délka schodů, která může být od 2400 do 3100 mm. Standardní rozměry typu KOMBO jsou 900×700 mm, 1000×700 mm a 1100×700 mm a jejich délka je od 2200 do 3200 mm.

Půdní stahovací schody ARISTO a KOMBO navíc splňují i přísná energetická kritéria a jsou vhodné pro PD i NED. „Norma pro pasivní domy určuje maximální hodnotu tepelného prostupu U = 0,8 W/m²·K, přičemž schody ARISTO dosahují hodnoty U = 0,66 W/m²·K a KOMBO U = 0,71 W/m²·K. Takto nízkého tepelného prostupu bylo docíleno izolační minerální vatou a také přidáním horního zatepleného víka, které se otevírá souběžně se spodním,“ vysvětluje Petr Paksi.

Další typ stahovacích schodů – LUSSO – je nabízen hned ve třech variantách. Zateplené LUSSO ZP a protipožární LUSSO PP jsou vhodné do místností, ve kterých vůči půdním prostorám nevzniká teplotní rozdíl vyšší než 10 °C. Nezateplenou variantu LUSSO je možné nainstalovat do neobytných místností s teplotním rozdílem ve vztahu k půdním prostorám nižším než 5 °C. Stahovací schody LUSSO se standardně vyrábějí v rozměrech od 700×500 mm až do 1200×700 mm. Jejich délka může být od 2200 do 3200 mm.

Nezapomínejte na bezpečnost
Tíhu půdních stahovacích schodů zmírňují tažné pružiny, které zaručují, aby při otevírání víka nedošlo k prudkému vysunutí schodů a případnému zranění manipulující osoby. „Pro komfortní obsluhu stahovacích schodů slouží pár vinutých tlačných pružin, které odlehčují dva díly samotného žebříku při jeho rozevírání a skládání,“ vysvětluje Petr Paksi z J.A.P. a závěrem dodává: „Nášlapy všech typů našich půdních stahovacích schodů jsou opatřeny protiskluzovým materiálem a samozřejmostí jsou také opěrné úchyty.“ 

Více informací najdete na stránkách www.stahovaci-schody.eu.
podle podkladů společnosti J.A.P