Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Půdní vestavba bytu s pomocí materiálu systému COMPRI®

Jsou byty a domy, ve kterých se každý cítí příjemně od prvního okamžiku, aniž by přemýšlel, proč tomu tak vlastně je. Technicky vzato, základem takového pocitu je příjemné prostředí, které vzniká, když budova nebo prostor přirozeně dýchá a vzdušná vlhkost se pohybuje mezi 40 až 60 %. V letním horku je pak v místnostech příjemný chládek a naopak v zimě citelné teplo. Nikde žádná vlhkost ani průvan. Takhle má vypadat zdravé bydlení. Jeho příkladem je vestaba v půdní prostoru staršího domu nedaleko Liberce. 
 
Inteligentní skladba, jednoduchost, rychlost
Cílem rekonstrukce části domu bylo vyřešit samostatné bydlení jednoho člena rodiny, aniž by došlo k narušení chodu domácnosti ostatních. Investor měl k dispozici neobydlený otevřený půdní prostor nad garáží, což znamenalo realizovat vestavbu společně s izolací prakticky ze všech stran. Jednou z podmínek projektu byla stavba svépomocí, rychlost a jednoduchost.
Stavebník měl navíc jen omezené finanční prostředky. Vestavba byla nakonec realizována za pomoci suchých procesů, to znamená, že investor využil v maximální míře dřevo (OSB desky a latě) a sádrokartonové systémy Knauf. Pomocí expanderů Huffer® (vpodstatě se jedná o trámy s nastavitelnou výškou) byly vytvořeny izolační prostory, do kterých byla následně aplikována foukaná tepelná izolace Climatizer Plus®. Aby byla splněna funkce difuzně propustného prostoru (podobně fungují dnešní outdoorové membránové bundy), byla v konstrukci izolace použita systémová parobrzdná fólie Pro-clima® INTELLO Plus společně s pásky Tescon Vana, které posloužily k vytvoření neprodyšných spojů. Podlaha byla nakonec zafoukána do výše 35 cm, zatímco na šikminy a strop byla aplikována 30cm vrstva Climatizeru Plus®. U svislých stěn byla vytvořena skladba stěna, izolace, vzduchová mezera pro odvětrávání a štít.
„Jsem vzděláním stavař a vždy jsem pracoval s cihlou, ale jakmile jsem pochopil systém tohoto řešení a jak ty materiály společně fungují, nebylo o čem diskutovat. Věděl jsem ale, že pokud má být moje představa stoprocentně naplněna, musí všechny části systému k sobě pasovat. Proto jsem nechtěl šetřit tam, kde by to bylo kontraproduktivní, a volil vždy tu lepší variantu,“ vysvětluje svůj postoj majitel. „Než jsem se definitivně rozhodl, byl jsem se podívat i v jiných domech. Mám rád přírodní materiály, proto se mi líbí vlastnosti Climatizeru. Oceňuji i jako protipožární vlastnosti a odolnost vůči veškerým živým škůdcům.“
V návrhu řešení bylo nutné počítat s tím, že se jedná o starý dům, který bojoval s vlhkostí, takže bylo nezbytné, aby prostor dýchal, aby se „nepotil“ a aby byla veškerá vlhkost odváděna ven. V některých místech byl proto navíc použit Climastyren®, který je primárně vhodný pro izolaci vlhkých prostor. Za zmínku stojí, že celá investice do bytu 2+1 o výměře cca 70 m2 se vešla do částky 400 tisíc korun a trvala necelé 4 měsíce.
 
 
Každý detail je důležitý
Vlastní zateplení (zafoukání) bytu Climatizerem Plus® trvalo 1,5 dne. Proces byl postupně kontrolován termokamerou, která odhalovala drobné problémy v detailech (například u oken, kde se stýkaly tři roviny), jež byly následně velmi rychle vyřešeny. Problémových detailů však bylo poskrovnu, protože výhodou Climatizeru Plus® je, že foukáním se dostane prakticky všude, do každé sebemenší dutiny. „Líbí se mi, jak systém reaguje na podmínky, které panují. I v těch největších letošních vedrech jsme naměřili rozdíl teplot 6 °C. Podobně je to s vlhkostí, přestože zatím topím kamny na dřevo a měl jsem spíše obavy z toho, jak vytvořené teplo zregulovat.“
K příjemným překvapením patřila skutečnost, že investor nemusel řešit akustiku. Vlastní izolační skladba bohatě stačila na vytvoření dostatečného akustického komfortu. „Když například sestra dole v garáži startuje vůz, vůbec o tom nevím“.
Byt je navržen tak, aby mohl být v druhé etapě rekonstrukce rozšířen o další místnost, konkrétně kuchyňský kout s jídelním koutem. V jedné ze současných stěn se vyřízne potřebný otvor, Climatizer se vyluxuje, aby se mohl následně použít, a nic nebude bránit jednoduché realizaci další etapy přestavby.
Zateplení provedla aplikační firma Luboše Komárka z Liberce. Materiály jako Climatizer Plus®, expandéry Huffer®, Climastyren®, fólie a pásky Proclima® dodala firma CIUR, a. s., v rámci skladebního systému izolací COMPRI®, který nabízí ucelená řešení pro kompletní nebo částečnou tepelnou izolaci všech typů budov, jakož i dosažení akustického komfortu.
Další informace naleznete na www.compri-izolace.cz nebo také na www.ciur.cz.
podle podkladů firmy CIUR, a. s.