Informace výrobců, Inženýrské sítě

REHAU rozšiřuje svůj instalační systém RAUTITAN o chytrá řešení

Aby byla zajištěna hygienická a především bezpečná instalace rozvodu pitné vody od vstupu do domu až po odběr, nabízí REHAU instalační systém RAUTITAN. Specialista na polymery nyní rozšířil svůj systém o dva nové průkopnické komponenty: systém monitoringu přívodu vody RE.GUARD a dávkovač pitné vody RE.SOURCE.

Spolehlivě s RE.GUARD
Unikající voda, ať už přes odkapávající kohoutek, netěsnící závitové spojení nebo v nejhorším případě prasklou trubku, je vždy velkým problémem. Většinu času voda vytéká na neznámých místech, takže je často zaznamenána příliš pozdě a poškození se zvětšuje a zvětšuje. Aby se tomuto riziku zabránilo, vyvinula společnost REHAU systém monitoringu přívodu vody RE.GUARD. Jak název napovídá, hlídá nebo sleduje hlavní přívod a okamžitě odhalí změny.

Systém RE.GUARD je instalován na hlavním přívodu vody ještě před filtrem, tím pádem hlídá i filtrDo systému mohou být integrovány další detektory RE.GUARD, které mohou být umístěny například v blízkosti pračky nebo myčky nádobí a komunikují bezdrátově

Chytré zařízení RE.GUARD se instaluje na přívodu vody do objektu ihned za vodoměrem před filtrem. Jeho úkolem je monitorovat 24 hodin denně v průběhu celého roku souběžně průtočné množství a tlak vody v potrubí. Pro měření průtoku vody se využívá přesná ultrazvuková technologie, která je optimalizovaná tak, aby minimalizovala tlakové ztráty. Na základě přesně navrženého programu pak dokáže porovnáním hodnot posoudit, zda nedošlo k nežádoucímu úniku vody, byť v minimálním množství. Pokud se tak stane, RE.GUARD automaticky uzavře přítok vody, případně vyšle signál varující, že v potrubí není něco v pořádku. RE.GUARD komunikuje prostřednictvím otevřeného protokolu pro bezdrátovou komunikaci Z-Wave, a má tedy velký dosah a bezproblémové spojení uvnitř budov, zejména ze suterénu. Zaručena je také jednoduchá integrace do domácí sítě. To znamená, že je možné nejen ovládat zařízení prostřednictvím aplikace lokálně z domova, ale doslova odkudkoli. Kromě toho je možné provádět operace na samotném zařízení.

Do systému mohou být integrovány další detektory vody RE.GUARD, které mohou být umístěny například v blízkosti pračky nebo myčky nádobí a komunikují bezdrátově. V případě nouze pak dojde k okamžitému zastavení přívodu vody. V dlouhodobém horizontu může RE.GUARD také přispět k úspoře vody, protože během velmi krátké doby mohou být detekovány kapající kohoutek, protékající toaleta nebo dokonce nechtěně otevřený kohoutek.

Nový dávkovač pitné vody RE.SOURCE je namontován na kohoutek a dodává vodu podle přání – normální, sycená, studená nebo horkáPřehledný dotykový displej umožňuje výběr odpovídajícího nápoje

Ať už sycená, studená nebo horká – pitná voda podle potřeby pomocí RE.SOURCE
Přestože je voda z vodovodu zdravotně zcela nezávadná, často i v té nejvyšší kvalitě, mnoho lidí nakupuje litry balené vody v plastových nebo skleněných lahvích. Je to velká zátěž pro samotného uživatele i pro životní prostředí. REHAU nabízí inteligentní řešení s novým dávkovačem pitné vody RE.SOURCE. Dávkovač pitné vody dodává čerstvou filtrovanou vodu přímo z kohoutku. Vodní filtr s technologií aktivního uhlí odstraňuje mikroskopické částice až do 0,5 µm, jakož i chlor, organické látky a kovové usazeniny. Kromě toho se uživatel může svobodně rozhodnout, zda chce pít vodu chlazenou nebo nechlazenou, neperlivou nebo dokonce sycenou oxidem uhličitým – protože do speciální jednotky umístěné ve skříňce pod zařízením lze namontovat standardní láhve s CO2. Čištění je také jednoduché: pomocí čisticí kazety, kterou lze naplnit běžně dostupnými dezinfekčními prostředky.

Kromě všech funkcí popsaných v základní verzi nabízí RE.SOURCE v prémiové verzi navíc přehledný dotykový displej umožňující výběr odpovídajícího nápoje. Oblíbené kombinace lze uložit, a později tedy navolit ještě rychleji. Integrovaný režim úspory energie a automatické hygienické propláchnutí nabízejí maximální účinnost a bezpečnost. Pokud se zařízení nepoužívá po dobu 72 hodin, jsou rozvody automaticky propláchnuty čerstvou vodou.

Firma REHAU nabízí RE.SOURCE PREMIUM+ pro větší pohodlí. Kromě funkcí verze PREMIUM má tato verze také zabudovaný boiler. Přímo z ní lze odebrat nejen chlazenou, filtrovanou a bublinkovou vodu, ale také horkou vodu pro čaj a další horké nápoje.

Řídicí jednotka vody RE.GUARD bude k dispozici na českém trhu v průběhu posledního čtvrtletí roku 2019 a dávkovač pitné vody RE.SOURCE bude k dispozici od začátku roku 2020.

podle podkladů společnosti REHAU