Informace výrobců, TZB

Rekonstrukce administrativních prostor s decentrální rekuperační jednotkou WAFE 1000

Efektivní provoz budovy a zároveň vysoký standard kvality vnitřního prostředí mají prokazatelný vliv na ziskovost firem. První aspekt je snadno měřitelný při pohledu na účet za energie, druhý se projevuje ve spokojenosti a produktivitě práce zaměstnanců. Vysoká kvalita vzduchu, daná zejména dostatečným odvětráváním kysličníku uhličitého a optimální teplotou a vlhkostí, mají již mnoha studiemi prokázaný pozitivní účinek na výkon zaměstnanců. Využití technologií, které umožňují řízení kvality vnitřního prostředí, je horkým tématem nejen při stavbě nových komerčních nemovitostí, ale i při jejich rekonstrukci. Starší administrativní budovy často neplní ani základní hygienické normy.

V budově KCD13 v ulici Kolbenova v rozvíjející se čtvrti Prahy 9 byla realizována rekonstrukce jednoho patra dle specifických požadavků nájemce. Jeho hlavní činností je provoz významného call centra, které vyžaduje vysokou úroveň kvality vnitřního prostředí.

Nároky na úroveň CO2, teploty a vlhkosti jsou kladeny z důvodu vysokých standardů produktivity zaměstnanců, kterých je v prostoru relativně vysoký počet. Součástí pracovního prostoru jsou místnosti pro prezentace, školení a relaxaci. Roh budovy slouží jako relaxační zóna. 

Přirozená relativní úroveň vlhkosti od 40 do 60 % je v call centru důležitá nejen pro výdrž hlasivek telefonistů, ale má vliv i na lidskou imunitu. Optimální vlhkost přispívá k menšímu vysychání sliznic, menší zátěži očí a nižší celkové nemocnosti.

Hromadné výpadky zaměstnanců kvůli nemocem mohou mít zásadní dopady na pohodu kolektivu i výsledky firmy.

Požadavky nájemce vyžadovaly přizpůsobení návrhu klimatizace a vět-rání. Hlavní prostor – velký open space – byl řešen velkou centrální jednotkou REMAK o větrací kapacitě cca 13 000 m³/h a klasickými rozvody. Do jednoho z rohů budovy, která je přístavbou ze 40. let, však nebylo možné připojit rozvody z centrální jednotky kvůli nízkým stropům a výškovému přechodu mezi starou budovou a přístavbou. Další bariérou byla omezená nosnost konstrukce střechy. Pro umístění další centrální jednotky by bylo třeba posílit konstrukci, což se ukázalo neúnosně nákladné. Investor se proto rozhodl pro alternativní řešení s rekuperační jednotkou WAFE 1000. Jako ideální náhrada za centrální řešení byla přijata instalace interiérových decentrálních jednotek o maximální kapacitě 1000 m³/h od české společnosti WAFE. Jednotky byly umístěny do podhledů tak, aby byla umožněna snadná a rychlá výměna filtrů. Ta probíhá v proměnlivém čase na základě naměřené tlakové ztráty. Jednotky pošlou včas správci e-mail s notifikací, když jsou filtry zanesené. Zamezí se tím předčasné výměně a zároveň se předchází přílišnému namáhání ventilátorů. Ty u běžných ventilačních jednotek vykazují poruchovost právě v souvislosti se špatnou disciplínou v údržbě filtrů.

Rekuperace je umístěna v klasických podhledech. Promyšleně směrované dýzy zajišťují optimální výměnu vzduchu.V budově KCD13 v ulici Kolbenova v rozvíjející se čtvrti Prahy 9 byla realizována rekonstrukce jednoho patra dle specifických požadavků nájemce

Přívod a odvod vzduchu byl proveden jádrovým vrtáním do panelů. Rozměry a délka rozvodů jsou minimální, čímž se redukují tlakové ztráty a maximalizuje účinnost jednotek.

Investice do kvalitního vnitřního prostředí se rychle vrací v produktivitě práce

Decentrální řešení s vysoce účinnou rekuperací WAFE (přes 90 %) odstranilo také problém potřeby dodatečného zdroje tepla. Při efektivní recyklací energie obsažené ve vzduchu postačí k optimalizaci vnitřního prostředí zdroje tepla s menším výkonem. Díky klapkovému systému integrovanému v jednotkách WAFE 1000, který pracuje s vlhkostí, byla minimalizována cena také za instalační práce. Jednotky nepotřebují odvod kondenzátu ani provozně nákladný předehřev vzduchu pro mrazivá období. Celkové náklady za pořízení většího počtu jednotek s menší kapacitou v projektu začaly dávat v porovnání s centrálním řešením větší smysl. Pořizovací cena menších jednotek je v porovnání s jednou velkokapacitní jednotkou obdobná. Do rozpočtu velké jednotky je ale nutné započítat i vyšší náklady za složitější vedení vzduchu, stavební úpravy, zdroj tepla pro dohřívání tepelné ztráty, robustní systém protipožárních klapek včetně jejich údržby a povinných revizí. Díky nižším tlakovým ztrátám, vyšší účinnosti, možnosti regulace po menších celcích a dalším provozním zjednodušením vychází decentrální řešení provozně jednoznačně lépe.

Kombinované řešení centrálního a decentrálního systému v administrativní budově na Kolbenově přineslo novou úroveň kvality vnitřního prostředí. Zkušenosti bude možné aplikovat na dalších mnoha místech s obdobnou situací, kde hlavními motivy není jen snaha o plnění hygienických norem vnitřního prostředí, ale hlavně pracovní pohoda a vyšší produktivita práce.

Díky nízké váze jednotky vyžadovala instalace minimální nároky na počet montérů i předchozí přípravuCentrální jednotka brání jakémukoliv rozvoji střechy a představuje značnou zátěž pro konstrukci

Co je WAFE 1000?
WAFE 1000 je decentrální systém větrání s rekuperací pro prostory s větším počtem osob. Díky EFS systému (entalpický klapkový systém) eliminujícímu nutnost odvodu kondenzátu umožňuje WAFE 1000 značnou variabilitu instalace. Oproti jiným rekuperačním jednotkám, které mají danou pouze jednu polohu kvůli stékání kondenzátu, se WAFE 1000 dá montovat vertikálně na stěnu i horizontálně pod strop. Ventilátory i filtry jsou přístupné k servisu nebo výměně z obou stran jednotky.

Kontrast s jednotkami s membránovými výměníky je v dlouhodobých provozních nákladech. Jednotka využívá standardní kanálkové výměníky Reciar s vysokou účinností, které je snadné udržovat. Neznehodnotí se po několika letech tak jako výměníky membránové.

Přes svoji kapacitu dosahující až 1000 m³/h váží pouhých 90 kg. Autonomní systém řízení výkonu na základě CO2 zajišťuje maximální komfort a kvalitu větraného prostředí. Optimalizace výkonu daná inteligentním řízením snižuje i náročnost na spotřebu elektřiny. Jednotky větrají více, když jsou zaměstnanci přítomni. Pokud je místnost prázdná, provětrávání se sníží na minimální úroveň automaticky. Kvalita prostředí je podpořena také minimální hlučností jednotky, která je vybavena integrovaným tlumičem zvuku.

Připojení jednotky přes IOT síť Sigfox nebo ethernetový kabel zajišťuje monitoring, zjednodušuje údržbu a umožňuje vzdálenou správu. WAFE 1000 otevírá nové možnosti řešení jak pro nové budovy, tak pro rekonstrukce administrativních prostor, školicích center, průmyslových nebo sportovních hal a mnoha dalších míst, kde jsou kladeny nejvyšší nároky na kvalitu vnitřního ovzduší a úsporu tepelné energie.

Kryštof Hon, generální ředitel společnosti WAFE