Fasádní pláště, Informace výrobců

Rekonstrukce chaty generála Milana Rastislava Štefánika s využitím materiálů Rheinzink

Horská chata „Štefánička“ byla postavena ve 20. letech minulého století na počest slovenského národního hrdiny generála M. R. Štefánika. Chata měla nahradit útulnu, která stála na vrcholu Ďumbieru (2046 m n. m.) od roku 1902. V létě se vyhřívá na krásném zeleném návrší nad strmým svahem v nadmořské výšce 1740 metrů pod nejvyšším vrchem Nízkých Tater, v zimě naopak vzdoruje nejkrutějším živlům. Jde o oblíbenou destinaci pro celoroční výlety, která je dostupná ze všech světových stran.

Chata generála Milana Rastislava Štefánika

Důvody rekonstrukce
Vzhledem k velkému zatížení větrem a sněhem došlo k porušení původního měděného opláštění střechy horské chaty. Chata byla v havarijním stavu, kdy část původní měděné krytiny odletěla působením větru. Protože nebyla použita parozábrana a ani tepelná izolace nebyla provedená ideálně, docházelo masívně k průniku teplého vzduchu do střešního pláště. Vlhkost kondenzovala pod měděným plechem. Působením vlhkosti pod plechem postupně shnila dřevěná spodní konstrukce: celoplošný dřevěný záklop a krokve. Izolace z minerální vlny mezi krokvemi byla provlhlá a nefunkční. Proto musely být měděná střešní krytina, dřevěné bednění a minerální izolace odstraněny.

Původní konstrukce jednoplášťové střechy z 90. let:
* měděný plech,
* dřevěný záklop,
* tepelná izolace (častokrát i chyběla) mezi krokvemi,
* pohledový dřevěný záklop (bez parozábrany).

Rekonstrukce chaty generála Milana Rastislava Štefánika s využitím materiálů RheinzinkRekonstrukce chaty generála Milana Rastislava Štefánika s využitím materiálů RheinzinkRekonstrukce chaty generála Milana Rastislava Štefánika s využitím materiálů Rheinzink

Rekonstrukce v extrémních podmínkách
Vzhledem k náročným klimatickým podmínkám byl zvolen koncept neprovětrávaného střešního pláště. Odstranil se původní měděný plech (který se prodal a částečně financoval nový materiál), odstranil se původní dřevěný záklop (zůstal jako palivo do krbu) a odstranila se původní tepelná izolace (minerální vata, svezená vrtulníkem dolů). Vyměněny byly shnilé krokve, na které se aplikovala parozábrana, následně PIR panel tl. 120 mm, OSB deska 3 tl. 25 mm, asfaltový pás + AIR-Z a titanzinek Rheinzink-Clasic walzblank 500/0,80 mm (osová vzdálenost drážek 430 mm). Šáry byly upevněny systémem Clipfix pomocí vysokých příponek. Uvedeným řešením se zlepšil tepelný komfort krajních místností v obytném podkroví v zimě z –2 °C na +22 °C.

Rekonstrukce probíhala z finančních důvodů ve dvou etapách, bez přerušení provozu chaty:
1. etapa září 2014 asi 40 %,
2. etapa červenec 2016 asi 60 %.

Každá etapa trvala 4 týdny. Materiál se dopravoval letecky pomocí vrtulníku, titanzinek ve svitcích, které se dále zpracovávaly přímo na stavbě. Objekt je dostupný pouze pěšky, proto řemeslníci přespávali na chatě. Navíc museli počítat s tím, že po 13. hodině často dochází k prudkým změnám počasí, přižene se vítr a déšť a po zbytek dne se už nedá pracovat.

Rekonstrukce chaty generála Milana Rastislava Štefánika s využitím materiálů RheinzinkRekonstrukce chaty generála Milana Rastislava Štefánika s využitím materiálů RheinzinkRekonstrukce chaty generála Milana Rastislava Štefánika s využitím materiálů Rheinzink

Proč titanzinek?
Investor kladl důraz na spolehlivost řešení, bezúdržbovost a dlouhou životnost, to vše v klimatických podmínkách s častým nárazovým větrem 170–220 km/h a výškou sněhové pokrývky až 5 m. Rheinzink byl pro tuto náročnou realizaci vybrán díky svým vlastnostem a také díky pozitivní ekologické charakteristice. Titanzinek Rheinzink se uplatnil na střeše (dvojitá stojatá drážka), fasádě, a podhledu (úhlová stojatá drážka). Důležitým faktem při volbě materiálu byla skutečnost, že řešení rekonstrukce s materiálem Rhenzink je pozitivně ověřeno na nejvýše položeném objektu ve Vysokých Tatrách, chatě pod Rysmi, ve výšce 2250 m n. m.

Za zmínku stojí výsledný estetický dojem rekonstruovaného objektu. Přírodní stavební materiály, kámen, dřevo a titanzinek, působí na horském návrší ušlechtile a přirozeně a směle měří své síly s okolní divokou přírodou. Titanzinková střecha a fasáda vizuálně odlehčuje objemný objekt, reflektuje okolní světelné podmínky a je stejně proměnlivá a pozoruhodná jako horské nebe nad chatou.

Rekonstrukce chaty M. R. Štefánika je zveřejněna v letošním kalendáři Architecture With Rheinzink. Kalendář je prestižní přehlídkou objektů z celého světa, na kterých je použit titanzinek Rheinzink. Máte zájem o zaslání kalendáře v elektronické podobě? Napište si o něj na info@rheinzink.cz.

Chata generála Milana Rastislava ŠtefánikaChata generála Milana Rastislava ŠtefánikaChata generála Milana Rastislava Štefánika

Údaje o stavbě:
Název objektu: Chata M. R. Štefánika pod Ďumbierom
Umístění: Nízké Tatry, Slovensko
Investor: Klub slovenských turistov, Bratislava
Architekt: 0 – rekonstrukce objektu
Projektant: Při zpracování návrhu rekonstrukce střešní skladby investor konzultoval technické řešení s firmou Rheinzink, která má bohaté zkušenosti s aplikací střešní krytiny ve vysokohorských, horských a podhorských podmínkách v SR: Ing. Miroslav Komzala, technický poradce společnosti Rheinzink SK.
Realizátor klempířských prací z titanzinku Rheinzink: Ekoclim, s. r. o., Poprad, Plutadach, s. r. o., Kežmarok
Realizace: 2014–2016
Technické detaily:
Střecha: 3,3 t, Rheinzink-Classic walzblank, dvojitá stojatá drážka
Fasáda: 1,4 t, Rheinzink-Classic walzblank, úhlová stojatá drážka

podle podkladů společnosti RHEINZINK ČR