Beton, Informace výrobců

Rekonstrukce podlah s materiály Cemex

Naprosto rovná a po všech stránkách kvalitní podlaha není jen výsadou novostaveb. S vy­užitím materiálů skupiny Cemex lze dosáhnout výborných výsledků i při opravách a rekonstrukcích stávajících podkladních potěrů.

Konkrétní způsob provedení opravy závisí na celkovém stavu podkladní konstrukce, ale také volbě nové nášlapné vrstvy. „Rekonstrukce podlahy znamená zpravidla buď kompletní výměnu celého souvrství, anebo jen povrchovou opravu např. potěrové vrstvy,“ uvádí Ing. Daniel Šmíd, specialista na podlahy ze společnosti Cemex. „Kompletní výměna souvrství je náročnější zejména po stránce objemu hmot a prací, povrchová oprava pak po stránce technologické. Pro povrchové opravy je zásadní použít kvalitní materiály a striktně dodržovat prováděcí předpisy, aby bylo vzniklé souvrství soudržné a spolehlivé,“ dodává Daniel Šmíd.

Pěnobeton a litý potěr v novém souvrství
Technologie litých podlah přináší možnost rychlého a velmi přesného provedení naprosto rovného povrchu. Přímo na litou podlahu lze bez dalších vyrovnávacích vrstev pokládat keramické dlaždice nebo koberce. Společnost Cemex coby jeden z největších výrobců nabízí řešení pomocí cementového litého potěru CemLevel nebo anhydritového potěru AnhyLevel. Vhodnou volbou těchto materiálů je možné dosáhnout optimálních výsledků s ohledem na požadavek tloušťky, doby vysychání, doby nátopu, pevnosti nebo bezespárého provedení.

Rekonstrukce podlah s materiály CEMEX

Rekonstrukce podlah s materiály CEMEX Rekonstrukce podlah s materiály CEMEX

Zejména ve starších objektech nebývá podklad pod budoucí litou podlahou rovný. Přechody různých tlouštěk izolace, zpravidla polystyrenu, v tepelněizolační vrstvě jsou častou příčinou vad, které se nacházejí ve spodní části konstrukce a jen se přenášejí do vrchních vrstev. Nerovnost základové konstrukce v rozsahu 10 mm/m představuje ve výsledku na 8 metrech výškový rozdíl 8 cm, lokální nerovnosti 20–40 mm také nejsou výjimkou. K uvedení takového podkladu do roviny je tak potřeba vhodný podsyp nebo kombinace různých tlouštěk polystyrenu. Bohužel na stavbě je zpravidla k dispozici pouze jedna nebo dvě tloušťky desek. Dutiny pod izolací pak komplikují dosažení požadované rovinatosti potěru, nebo jsou přímo zdrojem vzniku prasklin.

Vyrovnávání s využitím pěnobetonů
V případech, kdy je vyrovnávání pomocí deskových izolací problematické nebo dokonce není možné, se často uplatňuje tzv. pěnobeton. Tento litý materiál vytvoří po vytvrdnutí pevnou a nestlačitelnou pěnu. Cemex jej nabízí pod názvem POROFLOW. Tekutá hmota se schopností snadno dosahovat žádané rovinnosti výborně vyplňuje nerovnosti a dutiny, zalije rozvody vody, elektřiny i podlahové topení, ale hlavně vytvoří kompaktní vrstvu bez nebezpečí propadání či dodatečného stlačování, což je výborný základ pro kročejové izolace a lité potěry. Litý izolační pěnobeton Poroflow je vyráběn v objemových hmotnostech již od 300 kg/m³. Může tak dobře nahradit tradiční deskové izolace a navíc vytvořit velmi stabilní podklad o pevnosti 0,4 až 1,5 MPa.

Rekonstrukce podlah s materiály CEMEX

Rekonstrukce podlah s materiály CEMEX Rekonstrukce podlah s materiály CEMEX

Opravy vrstvy litého potěru
Dostatečně pevné, ale povrchově poškozené povrchy, například po vybourání dlažby nebo odstranění PVC povlaků, lze opravit pomocí samonivelačních stěrek Cemex Duramo. Specifické vlastnosti těchto stěrek je předurčují ke konkrétnímu použití. Cílem výrobce není v tomto případě univerzálnost, ale spolehlivost a dlouhá životnost. Stěrky Duramo jsou vyrovnávací hrubozrnné, vyhlazovací jemnozrnné nebo finální otěruvzdorné. Hrubozrnné varianty jsou určeny k vyrovnávání velkých nerovností podkladů a poškozených potěrů, a to až do výšky 50 mm, jsou ideálním podkladem pod koberce, plovoucí podlahy, dlažby a epoxidové stěrky. Jemnozrnné vyrovnávací stěrky jsou využívány pro vyhlazení podkladů pod tenkovrstvé podlahoviny, jako jsou nátěry, PVC nebo linoleum.

Finální stěrky Duramo umožňují vytvářet finální odolné povrchy podlah v technických místnostech, v leštěné variantě pak designové povrchy v obytných místnostech. Jelikož jsou cementové materiály porézní, je vhodné k dosažení vodoodpudivosti použít impregnace, které zamezují znečištění a usnadňují údržbu a čištění. Všechny samonivelační stěrky k finálnímu použití je možno pigmentovat v mnoha odstínech a barvách. Stěrky Cemex Duramo, primárně používané v průmyslových a komerčních objektech či veletržních halách, se stále více uplatňují díky svým vlastnostem v bytových či rodinných domech.

Více informací o materiálech pro podlahové konstrukce na www.cemex.cz, případně na  stránkách www.podlaha.cz.

podle podkladů společnosti Cemex