Informace výrobců, TZB

Rekonstrukce rozvodů vody a odpadu nemusí být noční můra

Nevyhovující nebo poruchové rozvody vody a kanalizace trápí vlastníky bytů v nejednom bytovém domě. Český statistický úřad udává, že k celkové rekonstrukci svislých stoupacích potrubí dochází v panelových bytových domech každých 15 let, což není zrovna optimistická statistika. Na základě jakých kritérií vybrat vhodný materiál a především zručnou realizační firmu tak, aby nové rozvody vydržely co nejdéle? Jak mezi sebou porovnat konkurenční nabídky? A jaké jsou vlastně hodnoty, jež by měl moderní rozvod pitné vody a kanalizace splňovat?

Na kvalitě materiálu se šetřit NIKDY nevyplatí

Nejčastějším materiálem, používaným pro rozvody vody a odpadu, je v současné době plast. On ale není plast jako plast. Dobrým vodítkem pro určování kvality může být logicky cena materiálu, na kterém bychom se neměli snažit zbytečně šetřit. Při kompletní rekonstrukci rozvodů vody a odpadu je totiž nejdražší samotná práce, takže i pokud bychom zvolili materiál dvakrát tak drahý, na celkové ceně za rekonstrukci se to projeví navýšením zhruba o 5 – 6 %! Cena samozřejmě z logiky věci není jediným ukazatelem, sledujme proto dostupné parametry, které výrobce materiálu deklaruje. Prodává-li se produkt na českém trhu, s největší pravděpodobností splňuje naše národní normy. Je-li ale výrobcem zahraniční firma, produkty musí logicky splňovat i normy země, ve které se vyrábí a používá. Tyto kvalitativní normy jsou pak například v Německu nebo ve Francii přísnější než ty naše. I tímto způsobem se proto dá uvažovat při porovnávání jakostí materiálů různých výrobců. Kvalitní systémové řešení, precizně namontované, by se svou životností mělo blížit 50 rokům.

Nejčastější důvody rekonstrukce

Důvodů pro kompletní rekonstrukci rozvodů pitné vody a odpadu je celá řada. Je to jak životnost materiálu, tak špatná nebo nevhodná montáž. Netěsnosti, ke kterým tyto poruchy vedou, jsou pak většinou na pomezí obou zmiňovaných, protože se nejčastěji projeví ve spoji – prasknutá kolínka, stržené těsnění, utržené nebo úplně chybějící závěsy. Jakmile se začnou objevovat poruchy systému, je třeba prověřit celý rozvod a provést střízlivé posouzení – ve většině případů se bohužel nevyplatí dílčí opravy a je výhodnější přistoupit k rekonstrukci celého domu. Je třeba si uvědomit, že cena stavebního materiálu neustále roste, takže odkládání problému, „lepení“ nejpalčivějších míst a šetření na „budoucí“ rekonstrukci může nakonec vyjít dráž, než vzít si včas úvěr. Nejlépe se cenové nabídky konkurenčních firem porovnávají, pokud si investor předem stanoví kvalitativní standard (materiálu i montáže) a ten pak poptá. Jinak není možné relevantně zhodnotit poměr ceny a kvality. Ideálním řešením tak je vybrat nejdříve samotný certifikovaný systém a přímo jeho realizaci potom poptat.

Zdroj: REHAUZdroj: REHAU

Certifikované firmy jsou zárukou kvalitní montáže

Základním parametrem pro výběr vhodné realizační firmy bývá její certifikace výrobcem, jehož systém jsme se rozhodli zakoupit. Taková firma bývá řádně proškolená, zná veškerá myslitelná úskalí, ví, jakým způsobem systém kotvit, jak provádět spoje, izolovat potrubí a podobně. Nejde ale jen a pouze o samotnou instalaci systému – šikovná firma, vhodně poučená, si ví rady i při komplikovaném stavebním řešení, snaží se eliminovat co možná největší procento bouracích prací, vždy ale s ohledem na poměr cena/výkon. Úkolem zodpovědného výrobce je zase odladit svůj systém tak, aby se eliminovaly nejčastější poruchy a známé montážní chyby. Dobrým příkladem je například inovace spojovací metody, která eliminuje problémy svařovaného a lisovaného spoje, nejproblematičtějších míst rozvodů, která zarůstají vodním kamenem nebo způsobují hlučnost systému.

Hygiena rozvodů bez kompromisů, nízká hlučnost a vysoká požární odolnost

Voda je základní potravina, jejíž stoprocentní hygiena by měla být na prvním místě. Staré, nevhodně namontované potrubí s množstvím chybně provedených spojů může přečištěné médium značně znehodnotit. U odpadního potrubí bývá v současnosti velký problém s hlučností, protože těžké systémy let minulých se v hojné míře vyměnily za plast. U nových rozvodů je proto třeba vždy hledět na to, jakým způsobem se s tímto problémem snaží výrobce vypořádat. Nestačí garance hlukového útlumu samotného potrubí, nejdůležitější bývají detaily uchycení, skrze které se právě hluk a vibrace šíří do zbytku konstrukce. Řešením jsou odhlučněné objímky, které společně s dobře konstruovaným potrubím dokážou těmto problémům zamezit. Nezanedbatelnou součástí musí být i ochrana proti požáru – v rámci stoupačky se musí požárně oddělit jednotlivé byty. Kvalitní výrobce musí mít v sortimentu protipožární manžety, pásy a wrapy a proškolené montážní partnery, kteří dodrží veškeré platné předpisy.

Zdroj: REHAUZdroj: REHAU

Pravdou zůstává, že lidé mají tendenci šetřit zejména na místech, která nejsou příliš vidět – a takové kritérium splňují rozvody vody a odpadu perfektně. Přestože jsou však skryté a do chvíle, než s nimi začne být nějaký problém, o jejich existenci skoro nevíme, není v bytovém domě snad využívanější a důležitější součásti, která při své nefunkčnosti ochromí všechny vlastníky. Zaběhnutá firma zvládne za jeden pracovní den kompletně vyměnit jednu stoupačku přes 6 pater, snadno si tedy můžete spočítat, že rekonstrukce celého domu neomezí provoz na nijak dlouhou dobu.

podle podkladů společnosti REHAU