Informace výrobců, Střechy

Rekonstrukce střešního pláště s využitím lepidla FATRAFIX

Lepení celé skladby ploché střechy nepatří k nejrozšířenějším metodám jejich fixace. Jsou případy, kdy střešní plášť z různých důvodů nelze kotvit nebo přitížit stabilizační nebo provozní vrstvou. Hlavním důvodem bývá absence vhodné kotevní vrstvy nebo nedostatečná únosnost nosné konstrukce střešního pláště, případně jiné provozní důvody. V takových situacích se využívá právě metoda lepení. Jedním z takových případů je rekonstrukce střechy rozsáhlé výrobní haly společnosti BWI Poland Technologies, Sp. z o. o., v městě Krosno v Polsku, kde se vyrábějí díly pro automobilový průmysl.

Původní skladba střechy s dvouvrstvou asfaltovou krytinou již byla na hranici své životnosti a vzhledem k podkladu, kterým jsou tenké že-bírkové panely, nebylo možno uvažovat raději o mechanickém kotvení. Jako vhodná metoda pro fixaci celého nového střešního souvrství se tak ukázala být technologie lepení. Prvním krokem sanace této střechy byla celoplošná demontáž všech původních vrstev až na nosnou konstrukci. Na tu pak byla přes penetrační nátěr navařena nová asfaltová parotěsná zábrana (obr. 1). K parotěsné zábraně je přilepena jednovrstvá tepelná izolace z PIR desek s hranami opatřenými perem a drážkou. Na PIR desky je plnoplošně nalepena kašírovaná PVC-P
hydroizolační fólie FATRAFOL 807/V z produkce firmy Fatra, a. s.

Obr. 1: Demontáž původního střešního pláště a navaření nové parozábranyObr. 2: Lepidlo FATRAFIX TI včetně aplikační pistoleObr. 3: Nanášení lepidla FATRAFIX TI

Fatra, a. s., pro tuto stavbu průběžně dodává také vlastní řadu polyuretanových lepidel pod značkou FATRAFIX. Lepidlo FATRAFIX TI zde bylo použito pro nalepení PIR desek k podkladu v pruzích a také k přilepení spádových klínů z pěnového polystyrenu v úžlabích (obr. 3–5). Druhé lepidlo FATRAFIX FM bylo využito pro celoplošné nalepení hydroizolační fólie na PIR desky a klíny z polystyrenu (obr. 6, 7). 

Obr. 4: PIR desky přilepené lepidlem FATRAFIX TIObr. 5: Klíny z EPS přilepené lepidlem FATRAFIX TI na PIR desky

Lepidla FATRAFIX se dodávávají na stavbu v tlakových nádobách o obsahu 22 l (obr. 2). K jejich aplikaci stříkáním se používá aplikační pistole spojená hadicí s tlakovou nádobou. Lepidlo FATRAFIX TI se vždy nanáší v pruzích, jejichž rozteč je nutné upravovat podle polohy v rámci půdorysu střechy. Spotřeba lepidla je silně závislá na rovinnosti podkladu. Pokud je podklad zcela rovný a striktně se dodržuje doporučená rozteč a množství lepidla, lze s jedním balením lepidla nalepit až 300 m² tepelné izolace. V případech, kdy je povrch velmi nerovný, což bývá u rekonstrukcí střech velmi běžné, je tato spotřeba vyšší. Na této konkrétní stavbě bylo nutno po prvotních zkušenostech vzhledem k velkým nerovnostem podkladu aplikovat podstatně více lepidla FATRAFIX TI a jedna láhev tak vystačila přibližně na 100–110 m² izolace.

Obr. 6: Začátek lepení fólie FATRAFOL 807/V lepidlem FATRAFIX FMObr. 7: První úsek nového střešního pláště

Velkou výzvou na úplném začátku prací s lepidly bylo lepení PIR desek opatřených na hranách systémem pero + drážka. Z počátku prací bylo lepení těchto desek značně problematické, neboť nutnost spasovat desky k sobě zároveň znamená vnesení pohybu ve všech směrech do stále velmi čerstvé housenky lepidla. Tím může dojít k jejímu rozpadu a lepený spoj pak není dostatečně pevný. Jelikož stavba započala začátkem dubna a teplota v době první aplikace byla pod +10 °C, výrazně se navíc prodlužoval reakční čas lepidla a celkově bylo lepení při takto nízkých teplotách o to složitější. Realizační firma za asistence technické podpory firmy Fatra, a. s., však po nějaké době našla optimální pracovní postup a nyní se již lepení tepelné izolace provádí rutinně a spolehlivě. Výhodnější a výrazně jednodušší se však na základě nabytých zkušeností jeví použití PIR desek opatřených na hranách pouze ozubem. Obecně je lepení střešních skladeb v porovnání s mechanickým kotvením poměrně pracné, zdlouhavé a dražší a vzhledem k teplotnímu omezení bohužel také méně univerzální. Na druhou stranu ale přináší elegantní a spolehlivé řešení v případech, kdy je kotvení nebo přitížení nemožné nebo technicky problematické.

Rekonstrukce střechy haly výrobního závodu BWI Poland Technologies, Sp. z o. o., v Polsku je poměrně velký projekt. V letošním roce se počítá s provedení cca 8000 m² nové střechy, stejná výměra se předpokládá pro příští rok.

Firma Fatra, a. s., poskytuje pro lepidla řady FATRAFIX plný technický servis jak formou konzultací, tak přímou podporou na stavbách. Více informací najdete na stránkách www.fatrafol.cz.
podle podkladů firmy Fatra, a. s.